פרסום | קשרו אלינו
נט4יו
כל הרשת הישראלית במקום אחד
7/8/2020 2:02

הלכה וקורונה: האם נשים חייבות לטבול דווקא במקווה?

אחד הדיונים הפוריים ביותר בקבוצות הוואטסאפ של נשים דתיות השבוע הוא בעניין טבילה במקווה בזמן הזה, מה שהתחיל בהיסוסים בנוגע לאיך והאם לטבול עם התפרצות הקורונה, הפך לדאגה של ממש עם החמרת הוראות משרד הבריאות והחשש שמא המקוואות יהפכו למוקד להעברת הנגיף. הנושא האינטימי שנשים רבות לא מדברות עליו, הפך לנושא מדובר וסוער.


מקוואות לטבילת גברים נסגרו בהנחיית הרבנות כבר בראשית השבוע הן בשל שהם פחות שמורים מבחינה הגיינית, והן בשל העובדה כי הטבילה בהם נעשית באופן המוני יותר שלא ניתן לפקח עליו. בהמשך פרסם משרד הבריאות הנחיות לטבילת נשים במקווה. בין היתר ההנחיות הן לא לעשות הכנות במקווה אלא בבית, ‏לצמצם את השהות במקווה ככל הניתן, לשמור על מרחק 2 מטר מינימום ולהקפיד על מספר נוכחים מקסימלי ‏מצומצם וניתנה הנחיה להקפיד הקפדה יתרה על ניקיון המים.


צילום: מרים צחיhttps://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... 0126145448001-750x519.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
מקווה טהרה. אילוסטרציה. צילום: מרים צחי

במכון פועה, פוריות ורפואה על פי ההלכה, פרסמו השבוע קובץ הנחיות הנוגע לעניין. ההוראה הראשונה נוגעת לנשים בבידוד, וקובעת כי אסור להן לצאת מהבית ולטבול בשום אופן. זו גם ההנחיה של הרבנות הראשית. במידה ונוד לכם כי הוראה זו הופרה יש לדווח על כך לגורמים המוסמכים ובראש הראשונה לוודא התייעצות עם משרד הבריאות האם צריך להחליף את המים. במכון סומכים על הנחיות הרבנות הראשית ומצטרפים לאמירה כי מי שאינה בבידוד יכולה לטבול, תוך שמירה על ההנחיות ולא צריך לחשוש. במכון ציינו כי ניתן לסמוך על הכלור במי המקווה שהוא מחטא את המים. יחד עם זאת, בסיום קבוץ ההנחיות שפרסם המכון הם קוראים לנשים לשקול את דחיית הווסת ובכך למנוע טבילה עתידית על ידי חיבור חפיסות של גלולות הריון.


עלו גם קולות הקוראים לנשים שלא לטבול כלל בעת הזאת. "לא ללכת לטבול" כתבה אישה בקבוצה "פמינסטיות הלכתיות" בפייסבוק. "לא ללכת לטבול. אני כותבת את זה כאישה. אי אפשר לאכוף את ישום ההנחיות, המקוואות קטנים וחסרי אוורור, הבלניות והנשים הם קבוצה הטרוגנית שמתייחסת אחרת לשאלות דת מול הגבלות משרד הבריאות. שוב הנשים הדתיות צריכות לשאת על עצמן את הקונפליקט הבלתי נסבל הזה, וכואב לי על מי ששומרת הלכה ומנסה להרות".


הרב אודי רט, יועץ ופוסק במכון פוע"ה אומר כי זו אינה תקופה פשוטה, המכון רואה חשיבות עצומה בסיוע לנשים לשמירה על טהרת המשפחה במצב מורכב כמו זה שאנו נתונים בו כעת. "וודאי שאם אין צורך ממשי כמו אישה שנמצאת בבידוד, אסור לדחות את הטבילה. אנחנו נמצאים בקשר שוטף עם משרד הבריאות ומתעדכנים כל העת ולפי זה מנחים את הנשים". מעבר להנחיות שפרסמו בנוגע לטבילה, הגיעו למכון לא מעט שאלות הנוגעות לפוריות והלכה "אישה שאלה מה עליה לעשות אם בעלה נכנס לבידוד והיא צריכה לטבול או אישה שנעשתה לה אמש שאיבת ביציות ולא מאפשרים לה לעשות מחר החזרה כי הוחלט לעצור את כל הטיפולים או זוג שקבע תאריך לחתונה ואחד מהם נכנס לבידוד. אנו מתייחסים בכובד ראש ובמלוא הרצינות לכל פנייה כדי לתת מענה הלכתי לכל פונה". הרב רט הוסיף כי ההנחיות מתעדכנות בכל עת ויש לשים לב לשינויים.


הרבנית דוקטור תרצה קלמן, יועצת הלכה ב'נשמת' ומנהלת את אתר האינטרנט ליועצות ההלכה, אומרת כי הנושא של טבילה במקווה בעת מגפת הקורונה מעסיק אותה כבר שלושה שבועות. לדבריה זכות הבחירה בידי הנשים באם לטבול או לא, אבל חשוב לה להעביר מידע מרגיע למי שבוחרת לטבול. "משרד הבריאות משוכנע שמי המקווה עצמם, כשהם מטופלים אפילו לפי ההנחיות ‏‏השגרתיות לא מעבירים את הנגיף. יש מחקר בעולם על "מים מטופלים" גם עכשיו וגם על נגיף ה ‏SARS‏ וההנחה המקצועית היא שהסטנדרטים שבהם משרד הבריאות מחייב את המקוואות באופן רגיל ‏מספיקים בהחלט גם כעת". תרצה אומרת כי מי המקווה הם המקום ה"בטוח" ביותר במקווה וצריך להקפיד על הוראות החיטוי בין הטובלות, ותגבור החיטוי בסביבת המקווה "מראש ההדבקה ממשטחים היא סיכון ‏נמוך, והחיטוי אמור לצמצם עוד יותר את הסיכון".


תרצה נשאלת על ידי נשים על אפשרויות לטבילה חילופית כמו מעיין או ים. "מעיין הוא אופציה פחות בטוחה מהמקווה. כי הוא למעשה כמו מקווה רק בלי הכלור והסינון. לגבי ים, קודם כל לפי ההנחיות הנוכחיות אסור להגיע לחוף הים, מעבר לזה, טבילה בים מורכבת למדי הלכתית ויכולה להיות מסוכנת ממש. צריך להיכנס די עמוק כדי לטבול טבילה כשרה. ‏הגעה המונית של נשים לים רחוקה מלהיות פתרון טוב יותר מאשר מקווה".


נושא נוסף שעולה מנשים רבות הוא טבילה באמבטיה, מכון פועה מתנגדים לכך נחרצות וגם תרצה לא רואה בו אפשרות ראלית, "זה חסר משמעות הלכתית, אני רוצה לחדד שאפילו לשיטת מי שרצה להתיר דברים מסוימים, הכוונה היא לא לטבילה באמבטיה ‏ביתית. יש פה טעות שמקורה בביטוי ההלכתי "טבילה באמבטי" אולם לא מדבר על האמבטיות שלנו. ‏אפילו לשיטת מי שחושב שאולי אפשר להשתמש במים מצנרת, דעת יחיד שהמתנגדים לה ‏רבים, הביצוע של זה יהיה רלוונטי רק בסוג מסוים של מקום שכלל לא דומה לאמבטיות הביתיות".


The post הלכה וקורונה: האם נשים חייבות לטבול דווקא במקווה? appeared first on מקור ראשון.


מחבר: Rina Nakonechny | מקור ראשון חשיפות: 9 | דירוג: 3/148 ( 5 4 3 2 1 )




 

האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
השולח דיון
נט4יו
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר: