פרסום | קשרו אלינו
נט4יו
כל הרשת הישראלית במקום אחד
10/8/2020 8:25

תיאוריית הקשב: מסע אישי לטיפול בהפרעות קשב וריכוז

כגבר נשוי, אבא ועיתונאי במשרה מלאה, הייתי אבוד. לא הצלחתי להקשיב לילדים, לא הגשתי כתבות בזמן ולא זכרתי חלק מהפגישות. הגעתי למצב שבו אמרתי די. מסע אישי לטיפול בהפרעות קשב וריכוז. מדור חדש.


שאלון לאבחון ראשוני של הפרעת קשב וריכוז מחכה לכם בסוף המדור


1. לעלות למסלול


עד כמה שנאתי את בית הספר כילד? נראה לי שאין מספר שיכמת את האיבה והשנאה שהיו בי בתקופה הזו בחיי. אני הילד הזה שלא הפריע, אבל קיבל אפסים במבחן. לא 55, לא 40, אפס עגול. נוירולוג הציע לי מספר כדורים, שעשו לי כל כך רע, שגרמו לי לרתיעה מהתקרבות שוב לפתרון התרופתי. בסוף מצאתי את דרכי האישית ללמוד, ללא תרופות, ובמסגרת חינוכית קטנה ויוצאת דופן. יש לי תעודת בגרות מכובדת, ואפילו תואר הצלחתי להוציא באוניברסיטה הפתוחה (גם בזכות העובדה שאשתי שמה לי דד־ליין, קרוב לעשור אחרי שהתחלתי ללמוד). החיים נמשכו כהרגלם עד לפני כשנה, אז לא יכולתי עוד.


כתבות נוספות באתר מקור ראשון:

– מכה לחיזבאללה: ראש ממשלת לבנון צפוי להתפטר

– "פגיעה בכבוד האדם": בג"ץ קבע כי בית המחבל לא ייהרס

– לא עוד "מחאת האמנים", קראו לה: מחאת הקהל


כגבר נשוי, אב לילדים, שמנהל קריירה עיתונאית – אך יחד עם זאת, כמו מרבית העיתונאים, מנהל פרויקטים נוספים מחוץ לדפי העיתון – הגעתי למצב שבו אמרתי די. שכחתי יותר מהרגיל לבצע את המטלות המוטלות עליי, הגעתי לפגישה עם אדם חשוב מאוד ביום הלא נכון, ופספסתי פגישה עם אדם עוד יותר חשוב כיוון שלא רשמתי את העניין ביומן. היו לי כמובן רשימות, אבל לא הסתכלתי עליהן. שילמתי מחיר אישי, משפחתי ותעסוקתי.


הגעתי למצב שבו שכחתי יותר מהרגיל לבצע את המטלות המוטלות עליי, הגעתי לפגישה עם אדם חשוב מאוד ביום הלא נכון, ופספסתי פגישה עם אדם עוד יותר חשוב"


פניתי לטיפול פסיכיאטרי, והתחלתי עם כדור בשם קונצרטה שעשה לי ממש לא טוב, אבל סייע לי להתמקד כמו שלא התמקדתי בחיי. משם עברתי למספר נוסף של טיפולים תרופתיים. אבל במקביל גם למדתי מהי הפרעת קשב ואיך להחזיר את החיים שלי למסלולם, מסלול שייתכן שמעולם לא צעדתי בו עד היום.


פתאום יכולתי לכתוב כתבות בצורה מהירה ומדויקת יותר. אם פעם היה נדרש לי יום כדי לתמלל שיחה בת שעה או שהייתי מחכה לעשות את זה בלילה, כשיש לי שקט, כיום אני משתדל לעשות זאת במהלך שעות העבודה. לא הכול מושלם, אבל אני מצליח לעשות הרבה יותר דברים באותו הזמן – וזה פשוט תענוג.


התהליך הזה לא נגמר, ואמשיך בו יחד איתכם במדור החדש הזה. בכל שבוע אפגוש בעל מקצוע, אתנסה בשיטות מוכרות ושאינן מוכרות, ואביא את רשמיי אליכם, הקוראים.



כמה זמן לקח לי לכתוב את המדור?

שעתיים וחמישים דקות


שלב א': 50 דקות של תמלול עם כדור ויואנס,  בלי הסחות של ווטסאפ וטלפון

שלב ב': שעתיים של כתיבה ללא השפעת הכדור, תוך שימוש 8 פעמים בטלפון



2. "אדם הוא לא שק של כימיקלים"


בחרתי להתחיל בפסיכיאטר ד"ר אברהם (אבי) יקיר. הוא בעל קליניקה בירושלים, ומאחוריו עשרות שנים של התמחות בהפרעת קשב וריכוז אצל מבוגרים. בעבר ניהל את היחידה הפסיכיאטרית של בית החולים הדסה, ויצוין שגם הוא השתמש בעבר בטיפול תרופתי.


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... 02010_51_00-5-750x500.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
ד"ר אברהם (אבי) יקיר. צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"הכול מהיר יותר היום", הוא פותח, "מצפים ממך ליותר הספק, לענות לסמסים אך במקביל גם להודעות בווטסאפ. בנוסף, בגלל הסלולר והמציאות של היום, אתה לא מפסיק לעבוד גם בבית, אין ניתוק. אנשים מספרים לי שהם בטוחים שלסבא שלהם הייתה הפרעת קשב, אבל הוא לא עשה כביסות, לא טיפל בילדים – ובטח לא בישל. הוא קם כל יום ויצא לעבודה בקצב שלו, הוא לא אסף את הילדים והיה צריך לחזור מוקדם, והאחריות היחידה שלו הייתה הפרנסה.


"כולם מדברים על ריטלין ועל תרופות אחרות, אבל אף אחד לא מדבר על כך שלאנשים עם הפרעות קשב יש סיכוי גבוה יותר לעשות תאונת דרכים, ותאונה קטלנית מהרגיל. וקיימת גם זילות כלפי המושג – לא נכון לומר שלכולם יש היום הפרעת קשב וריכוז".


מי בעצם יכול להעניק היום טיפול תרופתי?

"יש רופאי משפחה שעברו הכשרה ספציפית לאבחן ולטפל ברוב הכדורים. מצד אחד זה טוב כי אין מספיק פסיכיאטרים בקופות החולים, ויש לפעמים רתיעה מסוימת מטיפול תרופתי. מצד שני, לפסיכיאטר יש יותר הבנה וידע נרחב יותר בנושאים אלה".


בניגוד לשאר העולם, אומר ד"ר יקיר, בישראל נהוג ללכת לנוירולוגים לטיפול בהפרעות קשב. "פסיכיאטר רואה את הדברים בצורה רחבה יותר", הוא אומר.


אז מה אדם צריך לעבור כדי לקבל טיפול תרופתי אצל פסיכיאטר שמתמחה בנושא הפרעת קשב?

"מגיעים לפגישת היכרות ראשונה וצוללים אל הסיפור האישי של האדם, שאנחנו לא רואים אותו כשק של כימיקלים. חשוב לבחון אם באמת יש ביטויים להפרעה בכמה תחומים בחיים. בפגישה השנייה גם נעבור על שאלונים שביקשתי מהמטופל למלא, ושאלון נוסף לבן או בת הזוג שלו. אשלח את המטופל לבדיקת דם כדי לשלול הפרעות ביולוגיות שאינן הפרעות קשב וריכוז, אבל גורמות להתנהגות שמזכירה התנהגות של אדם בעל הפרעת קשב".


למה נחוץ שאלון לבן או בת הזוג?

"זה דומה לשאלון שהורים ממלאים באבחון של הבן או הבת שלהם. אדם מדווח על עצמו ולפעמים אינו מודע לעצמו. כולנו. הרבה פעמים תצפית של בן או בת הזוג מועילה מאוד ונותנת להם מקום לבטא את עצמם ולהיות חלק מהתהליך. אם הם לא חלק מהתהליך האבחוני והטיפולי, הרבה פעמים זה מועד לכישלון. במפגש השני ניתן מידע למטופל אבל גם נציב יעדים טיפוליים, במגוון תחומי החיים".


3. "לפעמים ממריצים יחמירו אי־שקט פנימי"


"הטיפול הוא קודם כול תרופתי", ממשיך יקיר, ומנפץ סטיגמה: "אנחנו לא תמיד נתחיל עם ריטלין, כיוון שהיא תרופה קצרת טווח, ופועלת לכמה שעות. הייתי מעדיף להתחיל עם תרופות ארוכות טווח – כדי שישפיעו על העבודה אך גם על החיים האישיים בבית". לדבריו, בניגוד לעבר, יש כיום בקופות החולים יותר מעשרה סוגי תרופות להפרעת קשב.


חלק מהכדורים שלקחתי גרמו לי להרגיש כאילו שתיתי עשר כוסות קפה, וזה היה נורא.

"נכון, יש מגוון תופעות לוואי לא נדירות, כפי שהזכרת. לפעמים השילוב של קפאין עם התרופה לא טוב, או שיש אנשים שהתגובה שלהם לממריצים לא טובה, ואנחנו נתאים להם תרופה אחרת. ממריצים וסטימולנטים יחמירו אי־שקט פנימי. לפעמים הפתרון הוא בשילובים של תרופות כמו וולבוטרין, שהיא תרופה הרשומה כאנטי־דיכאונית ואנטי־חרדתית ויש בה אלמנט שמסייע לקושי וריכוז שלא שייך לממריצים. היא לא ממרכזת כמו הריטלין אבל בהחלט מסייעת בוויסות".



כדורים להפרעת קשב וריכוז:


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... ck_1751960495-750x415.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
צילום: שאטרסטוק

הכדור המוכר ביותר הוא ריטלין, שנחשב כ"קצר טווח" והשפעתו נמשכת שעות בודדות. לכך יתרונות וחסרונות. יקיר ממליץ למבוגרים ליטול דווקא כדורים עם אפקט ארוך: "המטרה היא להשפיע לא רק על המשימות בעבודה אלא גם על המשימות בבית ועל הנוכחות עם המשפחה".


תרופות מבוססות מתילפנידט:

ריטלין SR – פועל 6 שעות

ריטלין LA – פועל 8 שעות

קונצרטה – פועל 12 שעות

פוקלין XR – פועל 9-8 שעות


תרופות מבוססות אמפטמין:

אטנט XR – פועל 12 שעות


ויואנס – פועל 13 שעות



4. "לעשות שינוי בסביבה, לא רק לבלוע כדורים"


אחת מתופעות הלוואי הנפוצות ביותר של התרופות המדוברות היא דיכוי תיאבון. "במקרים רבים הטיפול התרופתי יכול לסייע בוויסות אכילה, שאצל רבים מהמטופלים הוא חיוני מאוד. יש גם תופעות כמו קושי בהירדמות כאשר התרופה פועלת, ולכן מומלץ ליטול את התרופות עם השחרור האיטי, בבוקר.


אבל חשוב לי מאוד להדגיש שאם יש תופעות לוואי – מחליפים. אין סיבה שבשנת 2020 תיטול תרופה לטיפול בהפרעת קשב שיש לה תופעות לוואי. כמובן, לכל תרופה נדרש זמן כדי להתרגל אליה, ולכן רק אחרי כחמישה שבועות עם טיפול תרופתי שמצליח עוברים לשלב של טיפול התנהגותי שמתאים למטופל".


מה זה אומר?

"לעזור לאדם למפות את הקשיים התפקודיים שלו – ולראות איך אפשר לגרום לו לאיכות חיים טובה יותר. יש למשל אנשים שמחכים לערב, ורק כאשר יש שקט ורוגע – הם מסוגלים לעבוד. זו בעיה כי אותו בן אדם לרוב ילך לישון מאוחר מאוד, ויהיה תמיד עייף. צריך ללמוד להתנהל נכון יותר בערב, וזה יעשה לו רק טוב אם יישן כמו שצריך בלילה. כך גם במהלך היום – יש לנצל את הזמן בעבודה".


יקיר לא ממליץ ללכת למאמן אישי, קואוצ'ר. "המאמנים נותנים לרוב המלצות 'אינסטנט' עם כל מיני טריקים. הם ייתנו לך שיטות שיסייעו לך, כמו למשל להרכיב רשימה או יומן, אבל השאלה היא: איך מוציאים את זה לפועל?"


אני מכיר את זה היטב, מכין רשימות אבל לא קורא אותן.

"בדיוק. לאט־לאט המשימות נושרות לך מהרשימה כי עבר זמנן והן לא תקפות. הרעיון הוא לסייע לך להוציא לפועל את הרשימה".


אין טיפול תרופתי שיכול לעשות את העבודה בשלמותה?

"אם הולכים על טיפול תרופתי בלבד, זה כמעט תמיד יסתיים בכישלון. מגיעים אליי אנשים שהיו אצל אנשי מקצוע אחרים שישבו איתם עשר דקות, נתנו להם ריטלין וביקשו מהם לחזור אחרי חודש. חלקם הפסיקו טיפול בלי להתייעץ עם מומחה בגלל תופעות הלוואי ומגיעים אליי רק עשור מאוחר יותר. חשוב במקביל גם לעשות שינוי בסביבה, בהרגלי החיים ובצורת העבודה – לא רק לבלוע כדורים.


"מבחינתי זה אומר גם להביא מטפלת שתשב עם בת הזוג שלך ותעבוד איתה על הביטויים של הפרעת קשב וריכוז בהיבט הזוגי, ואף לתת למטופל עצמו כלים נכונים לזוגיות. חשוב גם לעבוד על התנהלות כלכלית נכונה, ולמי שצריך, לדאוג להדרכה מקצועית בנושאי תעסוקה".


ומה איתי בינתיים?


אחרי כמה תרופות שניסיתי, התחלתי ממש לאחרונה ליטול מנה יומית של "ויואנס", וברגע שהכדור פועל, אני מרגיש שאין דבר שיעצור אותי; שאני מסוגל לסיים את כל המשימות שיש לי, ואולי עוד כמה נוספות שיצטרפו לרשימה במהלך היום. אני מצליח להקשיב, לא להפריע לאנשים באמצע המשפט, ולכתוב כתבות ארוכות בזמן שיא. אני מרגיש שאני מצליח לדבר עם ילדיי ולהיות נוכח בשיחה, הרבה יותר מבעבר. יש לי עוד דרך ארוכה, ועל כן מדי שבוע אציע אלמנט נוסף לטיפול בהפרעות קשב. ואם קראתם עד לסוף הטור, אני בטוח שתהיו איתי גם בשבוע הבא.



סיכום המדור ב–30 מילים:


לקחתם כדור להפרעת קשב וריכוז ואתם מרגישים רע?

אל תתייאשו ונסו סוגים אחרים. ואל תשכחו שתמיד יש תקופת הסתגלות.


מצאתם כדור שאתם מרגישים איתו טוב?

עכשיו תתחילו בטיפול התנהגותי. בהצלחה



בחן את עצמך: האם יש לך הפרעת קשב?


להורדת השאלון בפורמט PDF לחצו כאן


https://www.makorrishon.co.il/wp-content/uploads/2020/08/צביקה-שאלון-486-750x874.jpg 750w" sizes="(max-width: 824px) 100vw, 824px" />


The post תיאוריית הקשב: מסע אישי לטיפול בהפרעות קשב וריכוז appeared first on מקור ראשון.


מחבר: danab | מקור ראשון חשיפות: 8 | דירוג: 3/193 ( 5 4 3 2 1 )




 

האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
השולח דיון
נט4יו
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר: