פרסום | קשרו אלינו
נט4יו
כל הרשת הישראלית במקום אחד
8/2/2021 2:33

נשק כלכלי: השורשים העתיקים של המילה "משק"

https://www.makorrishon.co.il/wp-content/uploads/2020/06/מילה-וגלגולה-750x234.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />


לאחר סגר ממושך, המשק שב להיפתח לאחרונה אט אט. מה פירושה של המילה מֶשֶׁק ומנין הגיעה? מילה זו מופיעה פעם יחידה בתנ"ך בספר בראשית, בשאלתו של אברהם אבינו: "מַה תִּתֶּן לִי וְאָנֹכִי הוֹלֵךְ עֲרִירִי, וּבֶן מֶשֶׁק בֵּיתִי הוּא דַּמֶּשֶׂק אֱלִיעֶזֶר".


כתבות נוספות באתר מקור ראשון:

– משפט נתניהו נפתח, קמפיין הליכוד ימזער את נוכחותו

– סיקור הרצח של דיאנה רז: מה התועלת בריאיון עם הוריו של רוצח?

– מכתב גלוי לרבנים החרדים: עיזרו לעצור את חילול השם בהר הבית


היום כל מי שקורא את הפסוק מבין ש"בן משק ביתי" פירושו מי שאחראי על ניהול הבית וענייניו – אך ההבנה הזו נובעת ממשמעות המילה "משק" בעברית העכשווית, וכלל לא בטוח שזו הכוונה אף בפסוק עצמו.


בין המפרשים יש שהבינו שהמילה קשורה לירושה, היינו שבן המשק הוא הבן הממשיך, מי שיורש את נחלת אביו (וכך אכן עולה מהפסוק הבא שם בפרשה: "וַיֹּאמֶר אַבְרָם: הֵן לִי לֹא נָתַתָּה זָרַע, וְהִנֵּה בֶן בֵּיתִי יוֹרֵשׁ אֹתִי".


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... 1/02/08993935-750x500.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
נמל תל אביב לאחר שהוסר הסגר, אתמול. צילום: EPA

אז איך קיבלה המילה משק את משמעה? הרבה בעקבות פירוש רש"י לפסוק, המסביר שבן המשק הוא מי "שכל ביתי נזון על פיו, אפוטרופא שלי" (אפוטרופא הוא אפוטרופוס). כבר מגיל צעיר הכירו הלומדים את פירושי רש"י לפרשות השבוע, לפעמים לא פחות מפסוקי התורה עצמם, וכך פעמים הרבה השפיע פירושו על המשך השימוש במילים המקראיות (כך הוא גם במשמע המילה פָּסַח. לדעת רבים פירוש המילה הוא ריחם, הגן – אך המשמע שהתקבע בעברית הוא זה שמביא רש"י – לשון דילוג).


בעניין בן המשק רש"י נסמך על אונקלוס, שתרגם את המילה משק במילה "פרנסא" (מילה יוונית שהתגלגלה לארמית ומשם לעברית שלנו), וכן על הפסוק שאמר פרעה ליוסף בהמשך ספר בראשית: "על פיך יִשַּׁק כל עמי" – אך גם שם יש שפירשו ש"ישק" קשור למילה נֶשֶׁק, והכוונה היא שעל פיו יצאו למלחמה; או שמילה זו קשורה כלל לנשיקה – שהייתה סימן לקבלת מרות.


עכן בן משק הבית


מכל מקום, כאמור, הפירוש שהציע רש"י הוא שהתקבל לדורות. כך, כשסופר כמו אברהם מאפו רצה לתאר את מלאכתו של האחראי על ניהול הבית בספרו "אהבת ציון", הוא בחר לקרוא לו "בן משק הבית". כך פותח הספר, שזכה לתפוצה רבה בין קוראי העברית לפני כמאה וחמישים שנה (אליעזר בן יהודה כתב בזיכרונותיו שהרעיון לדבר עברית ניעור בו לאחר שקרא כנער בליטא בספריו של מאפו): "איש היה בירושלים בימי אחז מלך יהודה, ושמו יורם בן אביעזר, אלוף ביהודה ושר אלף… ועכן היה בן משק בית יורם…". כפי שאפשר לראות, כל שמות הדמויות בספר הן מן התנ"ך, וכך גם הובנה המילה משק במשמעות "ניהול ענייני הבית".


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... 1/02/08993925-750x500.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
נמל תל אביב לאחר שהוסר הסגר, אתמול. צילום: EPA

בהמשך המילה משק תפסה את מקומה של המילה המקבילה בשפות אירופה "אקונומיה" – שמשמעה המקורי הוא זהה (ביוונית 'אויקו' הוא בית, ו'נומיה' פירושו ניהול וארגון). המילה "אקונומיה" התרחבה עם השנים מן הבית הפרטי גם לניהול ענייני הכספים של המדינה כולה, וכך עלה גם בגורל המשק – כשם שיש לנהל את משק הבית של הפרט כך יש לנהל את משק הבית של המדינה, וכך הפכה המילה "משק" למתארת את כלל הפעילות הכלכלית והעסקית בחברה.


בשורה טובה לבעלות בית


ומה הקשר לאקונומיקה שנמצאת במדף חומרי הניקוי? בכתיבה העברית של לפני כ-100 שנה אפשר למצוא שימוש בשם אקונומיקה במשמע כלכלה, אקונומיה, אך לפני כ-90 שנה בחר יהודי בשם שמעון גילרינטר את השם "מי אקונומיקה" כשם מסחרי לחומר ניקוי חדש שייצר בירושלים.


כך נדפס למשל במודעה גדולה שפורסמה בירושלים באותם ימים: "בשורה טובה לבעלות בית. למה לכן להתעמל ולעבוד עבודת פרך בכביסת הבגדים? אם רצונכם בבגדים צחורים כשלג ויחד עם זה לחסוך עמל ותלאה וכספים, איעצכן בזה להשתמש בעקאנאמיקע". המודעה ממשיכה לספר בשבח החומר החדש, שמלבד יכולות הניקיון שלו הוא חוסך עבודה וכסף, ולכן ניתן לו השם אקונומיקה, בשל כדאיותו הכלכלית.


בהמשך, כמו שקרה לג'יפ, לפלאפון ולארטיק, ולעוד מוצרים רבים, השם המסחרי הפך להיות השם הכללי של החפץ, וכך נקרא חומר הניקוי המלבין בשם זה עד ימינו (רק בישראל), אף שהוא מיוצר בידי חברות אחרות, ואף מיובא ממדינות רחוקות.


The post נשק כלכלי: השורשים העתיקים של המילה "משק" appeared first on מקור ראשון.


מחבר: danab | מקור ראשון חשיפות: 2 | דירוג: 3/67 ( 5 4 3 2 1 )




 

האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
השולח דיון
נט4יו
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר: