פרסום | קשרו אלינו
נט4יו
כל הרשת הישראלית במקום אחד
18/2/2021 11:12

בישראל ביתנו מעצימים את החילוניות של המפלגה, על חשבון הימניות

שעת ערב של יום שלישי השבוע במטה ישראל ביתנו באזור התעשייה במודיעין. המקום רוחש פעילות. בכניסה יושבים שני מאבטחים, עדות לכך שהיו"ר אביגדור ליברמן שוהה בפנים. את פני הבאים מקבל שלט עם תמונתו, ולצידה מסר בשפה הרוסית. דלת שקופה מובילה למחלקת הדיגיטל, שבבחירות הללו הורחבה בשל מגבלות הקורונה, ובאולם המרכזי נערכת ישיבת אסטרטגיה.


כתבות נוספות באתר מקור ראשון:

– "הבנתי שאת מה שעברתי בטלוויזיה עברו נשים אחרות"


– האסון השחור: דליפת הזפת בים גובה מחירים סביבתיים חמורים

– הקרב בין בנט לסער הוא על חמישה מנדטים מכריעים


בכניסה למטה ניצבת כוורת אחסון, והבאים נדרשים להשאיר בה את מכשירי הטלפון שלהם. "שאף אחד לא יקליט ולא ידליף", מסביר לי אדם שניהל בעבר קמפיינים של המפלגה. "בעבר, בתקופה שלפני הסמארטפון, היינו מוציאים גם את הסוללה", מציינת בכירה לשעבר בישראל ביתנו.


לפי מכון הסקרים "דיירקט פולס", קהל היעד של עולי ברית המועצות לשעבר מוערך בכ־13.5 מנדטים. בבחירות האחרונות, שניים מהם ניתנו למפלגות המרכז־שמאל, בעיקר יש עתיד (כחול לבן) ומרצ. ארבעה־חמישה מנדטים, בעיקר הצעירים שבהם, הצביעו לליכוד. מנדט אחד למפלגות הדתיות (בעיקר מיוצאי בוכרה, קווקז וכדומה). יותר מארבעה מנדטים, בעיקר מבוגרים דוברי רוסית, הצביעו לישראל ביתנו. זהו ה"בייס" המפורסם והקשיח של ליברמן, ששמר לו אמונים במשך כל התהפוכות הפוליטיות בשנים האחרונות וקולותיו מובטחים לו גם כעת. ‏


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... 2/F210125YS16-750x500.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
ימין מדיני ושמאל חברתי. ליברמן בסיור במאהל המחאה בקריית הממשלה, בחודש שעבר. צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"המפלגה עומדת כעת בסקרים על שישה עד תשעה מנדטים, ובניגוד למפלגות אחרות היא יציבה מאוד", אומר רוני מילוא, יו"ר המטה האסטרטגי של המפלגה, לשעבר בכיר בליכוד וראש עיריית תל־אביב־יפו. "המטרה שלנו היא להגיע ליותר מעשרה מנדטים, ובזה אנחנו משקיעים מאמצים".


ישראל ביתנו נכנסה לראשונה לכנסת לפני 21 שנה, ופנתה בעיקר לציבור הימני החילוני. במרוצת השנים מצאה עצמה חברה בגוש ימין־חרדים, אך בשנתיים האחרונות ליברמן פרם כידוע את הברית הזו, והוא מסרב להשתייך עוד לגוש.


"ישראל ביתנו היא כבר מזמן לא מפלגה שמכוונת רק לעולים", אומר ח"כ עודד פורר. "נוח לאנשים לתייג אותנו כך אבל אנחנו לא כאלה".


לפי ניתוחו של יועץ אסטרטגי מוכר, ליברמן מבקש למצב את עצמו רשמית כדובר מובהק של העמדה החילונית. הוא מחפש כעת אלקטורט ישראלי ותיק, לא רק מקהל יוצאי רוסיה. בהתאם לכך הוא שואף ליצור בידול מהליכוד, ולחדד את ההבדלים בין האופי המסורתי והמזרחי של קהל הליכוד ובין אופיים של עולי ברית המועצות. הוא מזוהה פחות כימני ויותר כחילוני, ומגבש מדיניות של ימין מדיני ושמאל חברתי.


מילוא מאשר את הדברים: "הוא מחפש מנדטים לא רק מהעולים, אלא גם מהציבור הישראלי בכלל. הוא לא מסכים שיכהן ראש ממשלה עם חשדות, שנכנע לכל הדרישות של החרדים כי הוא צריך אותם כדי להציל את עצמו מהמשפט. ליברמן מייצג ציבור גדול של עולים ממדינות ברית המועצות שלא מכירים ביהדות של חלקם, ולא נותנים להם להתחתן ולחיות כפי שהם רוצים. הוא מאמין בליברליזם".


מסקרי "דיירקט פולס" מסתמן כי מאז שליברמן החל להניף את דגל המאבק בחרדים, הוא סיפח אליו כארבעה מנדטים של ישראלים שנושאי דת ומדינה קריטיים מבחינתם, בעיקר לאחר שלפיד בחר לקפל את הדגל הזה. בבחירות הקודמות קיבל ליברמן שבעה מנדטים ומאז הסקרים מאותתים על התחזקותו, בין השאר בעקבות ההאשמות כלפי התנהלות החרדים במשבר הקורונה.


"באמצעות קבוצות מיקוד אנחנו מזהים את המסרים שבאמת יניעו אנשים לצאת ולהצביע", אומר פורר. "אבל אחת הבעיות שאנחנו סובלים מהן היא שהציבור החילוני פשוט לא יוצא להצביע. מקטר ונשאר בבית".


ליברמן נתפס כפוליטיקאי מיומן ביותר ולשועל ותיק בזירה, אך בעיני פרשנים רבים הוא עדיין חידה. "הוא בליגה שכבר לא מייצרים קמפיין מהבטן, אלא ממספרים ומניתוח עומק של תהליכים", מסביר האסטרטג ששוחחתי איתו.


לדבריו, בכל מערכת בחירות ליברמן מחליף ומשנה כ־60 אחוזים מהרשימה שלו, לאחר שהוא מאתר אישים אהודים ומשריין אותם בהתאם לסקרים. הוא משתדל להתהדר גם בדמות ביטחונית־מדינית. במסגרת משחקי הכיסאות הללו, אנשים שצעדו עמו כברת דרך ננטשו בשלב מסוים, וחלקם התגלגלו לבית פוליטי אחר – הליכוד: רוברט אילטוב, אורלי לוי־אבקסיס וטלי פלוסקוב.


כך ננטשה גם השרה לשעבר סופה לנדבר, שכיהנה כחברת כנסת יותר מעשרים שנה. לדברי גורמים במפלגה היא "כועסת עליו מאוד", לאחר שבבחירות 2019 א' החליט ליברמן שהיא לא תהיה בכנסת ושיבץ אותה במיקום לא ריאלי. בבחירות לקונגרס הציוני לפני שלושה חודשים, נשלחו לייצג את המפלגה במוסדות הלאומיים הח"כים עודד פורר ואלכס קושניר, לצד דובר המפלגה אריה וישניבצקי. כפרס ניחומים מינה ליברמן את לנדבר לנציגה מטעמו, אך היא לא התרצתה והחליטה להתפטר.


בבחירות הנוכחיות ישראל ביתנו עובדת עם "קרקס", משרד פרסום חדש. צוות הקמפיין נפגש פעם בשבוע, בהרכב מצומצם של שמונה חברים. בין השאר יושבים שם מילוא, פרופ' יוסי שיין (שהוצב במקום השמיני), כמה מהח"כים ויועצים מקצועיים.


המנגנון המפלגתי מורכב בין השאר מהוועדה המוניציפלית, מצעירי ישראל ביתנו וממזכירות המפלגה – המורכבת מח"כ אלכס קושניר ולצידו כמה אנשי מפלגה. "כשליברמן רוצה להעביר מסר, הוא עושה את זה במקומות האלה", מספרת בכירה לשעבר במפלגה.


מעגל מקורבי ליברמן מונה גם את ראש עיריית ירושלים משה ליאון; סגן יו"ר קק"ל זאב נוימן, שממלא תפקיד מרכזי בוועדה המסדרת שמאשרת את רשימת מועמדי המפלגה לכנסת; היועץ החרדי אבי אבוחצירה; ועד לאחרונה גם השר לשעבר יהושע מצא, שנפטר לפני כחודשיים. "יש לו חוג חברים מצומצם, רוב ההחלטות שהוא מקבל הן עם עצמו", אומר היועץ האסטרטגי על ליברמן. "זה אדם אחד שמחליט על כל הקמפיין".


למנכ"לית המפלגה אינה זילברגרץ מיוחס כוח רב. "היא דמות משפיעה מאוד, המשפחות חברות טובות", מתאר אותו מנהל שטח לשעבר של ישראל ביתנו.


לצידה ניצב מנהל הסיעה, רומן גרביץ'. "ליברמן מתווה אידיאולוגיה ומאפשר לח"כים חופש, אבל מי שלוקח את החופש הזה יותר מדי נקרא לשיחת יישור של המנכ"לית", מתארת הבכירה לשעבר. "יש לה כוח במפלגה, היא דוחפת אותה קדימה והיא מקבלת את רוב ההחלטות – מי יהיה חבר מועצה, מי יהיה סגן ראש עיר, מה התקציב שכל עיר תקבל בבחירות ומי יקודם מהזירה המקומית לחברות בכנסת".


אלי נכט, סגן ראש העיר אשדוד שניהל בעבר מטות בחירות בישראל ביתנו, מצביע על נקודה מעניינת. "שמתי לב שיש העדפה מובהקת למנכ"ליות, לאורך הזמן הן הכי קרובות ומשפיעות על ליברמן. בהיבט הזה יש כאן מגמה שחוזרת על עצמה. נשים דעתניות הן בין המעטות שמשפיעות, מביעות את דעתן ועומדות עליה, כי ליברמן מאוד דומיננטי".


כוחה של המפלגה מתבסס על השטח המקומי בערים שיש בהן נוכחות מובהקת של עולי ברית המועצות, לצד הצבת נציגים בעמדות כוח בגופים בעלי השפעה. "המפלגה בבסיס שלה קמה כהעתק של הליכוד, דרך חיזוק המבנה המוניציפלי", מפרטת הבכירה לשעבר. "להצמיח בכל עיר נציגים, חברי מועצה, ולחזק אותם כדי שאחר כך, בבחירות הארציות, הם יחזקו את המפלגה. כך גם בארגונים חזקים כמו קק"ל וההסתדרות. ככה אנשים תלויים לפרנסתם במפלגה, וזה בונה את הכוח האלקטורלי".


גורם נוסף מחזק את התיאור הזה. "התשתית נבנתה דרך נציגים ברשויות המקומיות. אלה אנשי מקצוע שבדרך כלל מחזיקים רשימות של אנשים, מכירים היטב את השטח והגיעו לעמדות שליטה בערים שיש בהן ריכוז של עולי ברית המועצות לשעבר והפכו לכתובת. חלקם אנשי ליכוד ותיקים". לליברמן יש רשימה של אנשיו בערים, ובמהלך הנסיעות הוא מנצל את הזמן להרים טלפונים ולשמור על קשר.


למרות היציבות הפוליטית היחסית והוותק של ישראל ביתנו, האפשרות שליברמן יחזור לליכוד עדיין מרחפת מעל. "החלום שלו הוא להעיף את ביבי, ולו מהסיבה הזו, כדי לחזור לליכוד. נוהלו גם מגעים בעניין הזה", טוען מנהל מטה הבחירות לשעבר בישראל ביתנו.


הוא מתכוון לריצה המשותפת של שתי המפלגות בבחירות 2013, תחת השם "הליכוד־ביתנו". מבחינת ליברמן הצעד הזה נועד לאפשר לו לרשת את הליכוד ביום שאחרי נתניהו. גורמים פוליטיים מעריכים כי השאיפה הזו עומדת מאחורי מהלכיו של ליברמן בשנים האחרונות וניסיונותיו להביא לסיום עידן נתניהו, שבינתיים לא צלחו.


"יש ליכודניקים רבים שישמחו שהליכוד יהיה בלי ביבי", מודה מילוא. "היום זה ביביסטים, זה לא ליכוד. אם הליכוד יחזור להיות מה שהיה בתקופות של בגין ושמיר, יש הרבה שיחזרו. לימור לבנת, גדעון סער ואני בטוח שגם ליברמן ישמח לחזור, אבל בשביל זה צריך ליכוד ולא תנועה שמשרתת את ביבי".


The post בישראל ביתנו מעצימים את החילוניות של המפלגה, על חשבון הימניות appeared first on מקור ראשון.


מחבר: Elchanan Speiser | מקור ראשון חשיפות: 3 | דירוג: 2/55 ( 5 4 3 2 1 )




 

האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
השולח דיון
נט4יו
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר: