פרסום | קשרו אלינו
נט4יו
כל הרשת הישראלית במקום אחד
28/2/2021 3:45

"הכנסת צריכה גם אנשים פשוטים"

מדיניות התשלום של הרשות הפלסטינית למחבלים, המעניקה קצבה גבוהה יותר למעשי טרור חמורים יותר, מכונה בכל העולם "pay to slay". חברי קונגרס אמריקנים משתמשים במונח, חברי פרלמנט אירופים מכירים אותו, ואפילו בניו־יורק טיימס הופיע הביטוי הזה. כל אלה מן הסתם לא יודעים שמי שהגתה אותו היא סבתא מחברון.


זה לא המהלך היחיד שעליו חתומה מאחורי הקלעים חברת הכנסת לשעבר אורית סטרוק, אם ל־11 וסבתא ל־27, ומקום חמישי ברשימת "הציונות הדתית". במידה רבה היא הכוח המניע מאחורי רבים מהמאבקים הפרלמנטריים של הימין בשנים האחרונות. ובאופן חריג כשמדובר בפוליטיקאים, עניין החזרה אל קדמת הבמה הוא גם מה שמטריד אותה לקראת הכנסת הבאה והסיכוי הריאלי שהיא תשוב אל ספסליה.


"אני אוהבת את אחורי הקלעים, לא להתבלט", אומרת סטרוק. "החוויה הכי קשה שלי מימיי כחברת כנסת הייתה הכבוד המוגזם שח"כים מקבלים. השתדלתי לברוח מזה כמה שיותר. אבל בעזרת השם ניכנס ונעמוד בזה".


כתבות נוספות באתר מקור ראשון:

– החמרה מוצדקת: מאחורי ביטול רישיונו של "מכחיש הקורונה"

– מהנערה בסוריה לארז דריגס: הדילמות מאחורי הסקנדלים של השבוע

– הזרוע הימית: הצצה לפעילות "השייטת" של חמאס


לפני כעשרה חודשים נפטר מסרטן אביה, ד"ר עו"ד יהודה כהן. "שנת אבל היא קשה, הפרידה קשה", היא משתפת. "תוך חודשים ספורים מי שהיה העוגן של המשפחה, הידרדר ונעלם מהחיים. עברנו שנה קשה ומאתגרת עם הטיפול האינטנסיבי בו וההתאלמנות של אימא שלי. אני יכולה לומר שאני די גאה בעצמנו שעשינו את זה יחד למרות כל השונוּת בינינו".


סטרוק גדלה במשפחה חילונית להורים מצביעי שמאל, וחזרה לבדה בתשובה בשנות התיכון. "עברנו יחד אתגרים קשים בצורה מאוחדת ומלוכדת", היא אומרת.


בהקשר הזה חשוב לה להדגיש כי גם אל הנושאים החברתיים שבהם טיפלה בקדנציה של הכנסת ה־19 שבה כיהנה, בין 2013 ל־2015, היא מתכוונת לשוב. "טיפול בקשישים זה אחד האתגרים הכי גדולים בעיניי, ואחד המבחנים המוסריים שלנו כחברה. כשהייתי בכנסת חברתי לאורי אורבך, שהיה אז השר לאזרחים ותיקים. הוא היה שר מדהים. אין מספיק טיפול מערכתי בנושא. יש המון דברים שאפשר לשפר, ואני רוצה להתמסר לתחום הזה".


הסיבה לפיזור הכנסת ההיא, אחרי שנתיים של כהונה, עדיין מכעיסה אותה. "אי־אפשר היה לנהל ממשלה עם כל כך הרבה עימותים פנימיים. יאיר לפיד היה מונע בידי ארגונים שמטרתם לסרס את הזהות היהודית של המדינה. כל יומיים הייתה הצעת חוק סביב הדבר הזה, והיו התנגשויות בלתי פוסקות. נוצר צבר של חוקים שאנחנו תקענו להם, וצבר של חוקים שהם תקעו לנו.


"למשל, קידמתי חוק שמחייב עובדים זרים שמגיעים לארץ, להיות גם באזורים פחות רצויים מבחינתם. יש בעיה עם עובדים זרים שנוטשים מטופלים סיעודיים בפריפריה ועוברים למרכז. רגע לפני ההצבעה אלעזר שטרן שם וטו בגלל שבלמנו להם איזו חקיקה אנטי־דתית. לא האמנתי שאדם שבעצמו גר בפריפריה, שמבין את הערך של כיבוד הורים ועזרה לחלשים, תוקע את החוק.


ילום: גדעון מרקוביץ'https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... _201318_19_46-750x500.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
מסתננים מסודן בדרום תל אביב. צילום: גדעון מרקוביץ'

"ממשלה עם יש עתיד זו ממשלה שבמקרה הטוב לא תצליח לתפקד, ובמקרה הגרוע צד אחד מתעסק רק עם פרנסה", היא עוקצת את נפתלי בנט. "ממשלה כזו תגרום נזקים איומים. אז, בכנסת ה־19, בהתחלה לא הבנו. היו אצלנו חברי כנסת שהיו מאוד בעד לקדם דברים במשותף. אבל גילינו שהכול מאוד תוקפני. אני לא מבינה למה ימינה מסתכלים על ממשלה עם לפיד כאפשרות רצויה".


כי מי כמוך יודעת שלא פשוט לסמוך על נתניהו.

"אני לא סומכת עליו, אני בוחרת בין אפשרויות. פוליטיקה, כמו שאומרים, היא אומנות האפשר. אתה בוחר באפשרות הפחות גרועה".


ניסיונה הרב של סטרוק במשכן הכנסת מקנה לה מבט ייחודי על הכוחות הפועלים בו. "במשך שנים ניהלתי את שדולת ארץ ישראל ואני יודעת היטב איך מתנהלת עבודת השדולות, ואיך גורמים חוץ־פרלמנטריים יודעים להניע את חברי הכנסת למקומות הרצויים להם. ברוך השם אני מתברכת גם בהצלחות שלנו. אבל לשדולות מהשמאל יש הרבה יותר כוח, למרות שרוב העם בימין. מאחורי השדולות בימין עומד כוח דמוקרטי גדול, ומאחורי אלו של השמאל עומד כוח כלכלי גדול שמונע בידי אינטרסנטים, שהרבה פעמים הם בכלל לא ישראלים.


"מה שאנחנו רואים בשבועות האחרונים בהתנהגות של בני גנץ, ממחיש לנו איך גורמים שתדלניים פועלים מאחורי חברי הכנסת מהשמאל", אומרת סטרוק ומתכוונת גם לניסיון להסדיר את ההתיישבות הצעירה, המאחזים. המאבק הזה, שהיא הייתה מעורבת בו, בינתיים לא נחל הצלחה, במידה לא מעטה בגלל התנגדות שר הביטחון.


"בני גנץ היה בעד, הוא למד את הנושא והסביר בטוב טעם לחברי הכנסת השמאלנים אצלו במפלגה שההחלטה נפלה לפני עשור ושיש צורך הומניטרי בהסדרה. הוא הלך לזה בעיניים פקוחות יחד עם השר מיכאל ביטון. פתאום כשהגיעו הבחירות, ההתנהלות שלו התהפכה לגמרי. הוא הפך את עצמו למחסום בפני העברת ההסדרה לממשלה".


דוגמה נוספת היא הריבונות בבקעת הירדן. "גנץ סייר שם והיה באמת בעד, ואחר כך, בלחץ מודעות ענק, הוא ואשכנזי דיברו עם האמריקנים והתחילו את המהפך נגד הריבונות. כל אלה תוצאות של התחרות שיש בשמאל על מעט הקולות השמאלניים, בדרבון של עמותות שמאל. זה מה שאנחנו הולכים לאכול אם השמאל ייכנס לממשלה. בני גנץ זה יאיר לפיד לעניים. כשרוב העם בימין, להקים ממשלה עם לפיד זה חוסר אחריות תהומי. יש אנשים שחושבים שאחרי שעפר שלח עזב את יש עתיד, ויעל גרמן – שאני מאחלת לה רוב בריאות – עזבה, אז המצב שם יותר טוב. אבל מבחינת המקום שאליו הם רוצים לקחת את מדינת ישראל, יש עתיד הם יריבים".


שיתוף פעולה עם דב חנין


לצד המחלוקת העקרונית, חשוב לה הדגיש את איכותם האנושית של יריביה הפוליטיים. "הצטרפתי לפני מספר חודשים לקבוצה שיזם השר יועז הנדל יחד עם הרב בני לאו, פניה עוז־זלצברגר ועוד, בשם 'מסע לעמק השווה'. עניינה הוא לקחת גורמים מקצוות שונים של העם ולראות איך חיים יחד בשלום, איך שומרים על אכפתיות אחד מהשני. אני רואה באחדות העם ערך, ולמרות שאני אדם עסוק מאוד השקעתי בזה לא מעט זמן.


"תמיד עשיתי את זה. גם אחרי רצח רבין, אימא שלי ואני ארגַנו מפגשים. ההורים שלי היו שמאל חזק. אבא שלי רצה מאוד שאכנס לכנסת, קרא את כל העיתונים המגזריים, אבל בחיים לא הצביע לי כי זה היה לעשות שקר בנפשו. מהמשפחה שלי למדתי שגם אם יש חילוקי דעות קשים, אנחנו אחים ואנחנו אהובים. נכנסתי לפורום הזה לזכרו של אבא שלי. יש שם גם ערבים, ואנחנו מדברים פתוח על הכול. מאוד חשובה בעיניי אהבת הבריות. אבל בין זה ובין לתת לשמאל כוח פוליטי לפגוע בדברים הכי חשובים לנו, יש הבדל".


צילום: פלאש 90https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... _201612_51_16-750x500.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
דב חנין. צילום: פלאש 90

את מדברת על אהבת הבריות אבל יושבת במפלגה יחד עם איתמר בן־גביר אף שאינך כהניסטית, ועם מפלגת נעם, שמבחינתה זו פשרה בכלל שיש נשים ברשימה.

"כשהייתי חברה בוועדת חוקה קיימתי שיתוף פעולה הדוק עם חברי כנסת מהשמאל שבהתחלה שפשפו עיניים מול המתנחלת מחברון שעובדת איתם. החוק הכי חשוב היה מה שליברמן קרא חוק המשילות, שהיה כל דבר חוץ ממשילות ובמסגרתו העלו את אחוז החסימה. מה שהצלחתי לעשות יחד עם דב חנין, שהיה אחד הח"כים הטובים שהכרתי, והייתה בינינו ידידות למרות שהיה בא לחברון להפגין נגדי, הוא שדאגנו לשמר את האופציה של הבלוק הטכני כדי שציבורים שלמים לא יישארו חסרי ייצוג, מה שעלול להוביל לפעולה בזירות אחרות שאני רואה בה סכנה גדולה.


"אנחנו בבלוק טכני עם עוצמה יהודית ועם נעם מכיוון שיש כאן השקפות עולם שונות, ובזכות הבלוק אף קול לא ייזרק לפח. אני מספיק זקנה כדי לזכור את הבחירות של 92', ואיך ארבעה מנדטים של בוחרי ימין נזרקו לפח. בחלומות הכי פרועים לא תיארנו לעצמנו שזה יכול להביא עלינו את אסון אוסלו".


הפעם לא באוטובוסים


בראשית השבוע התחוללה מיני־סערה בעקבות סרטון בוטה שפרסם בן־גביר, ובו יצר קישור בין ממשלה בהשתתפות בנט וסער, שיחברו לטענתו לרשימה המשותפת, ובין הצורר הנאצי. "זה בוודאי חצה את גבולות המותר והאסור בפוליטיקה. זה נעשה בחוסר תיאום והיה מאוד לא בסדר. עד כמה שאני יודעת, איתמר אפילו התנצל על זה. הסרטון הזה היה טעות. אני חושבת שבצלאל היה מצוין כשמיד שם קו אדום ואמר שזה לא בא בחשבון. זו מנהיגות ראויה להערכה".


למה בעצם את לא האישה הראשונה ברשימה?

סטרוק פורצת בצחוק, ואומרת שגם מהשיבוץ במקום החמישי הופתעה. "מאוד הצטערתי שהיינו צריכים להתפצל מנפתלי ואיילת וממתן כהנא, שהוא ח"כ מצוין וקצת חנכתי אותו כשנכנס לכנסת. שלא לדבר על נפתלי ואיילת שאני מאוד מעריכה. איילת היא חברה טובה מאוד".


אז למה באמת "הייתם צריכים" להתפצל?

"כי נפתלי לקח קו מאוד מודגש ואמר ברצף של ראיונות שאחרי הבחירות הוא הולך לטפל בפרנסה, פרנסה ופרנסה, ואת שאר הדברים ישים בצד. כששאלו אותו  מה יגיד סמוטריץ', היה נראה שהוא ממש חיכה לזה ואמר 'זה לא מעניין, אני זה שקובע'. אחרי ששמענו את זה פעם ופעמיים ושלוש ובצלאל ניהל איתו שיחות אישיות, לא הייתה ברירה אלא לחתוך.


"זה חוסר אחריות שנתעסק 'רק בפרנסה'. מה לעשות שכל הגורמים מסביב ממשיכים. חמאס לא יוצא לפנסיה כי נפתלי מתעסק רק בפרנסה, ואבו־מאזן לא תולה בצד את תוכניות ההשתלטות על שטחי C, ויאיר לפיד לא תולה את המאבק על הזהות היהודית, ובית הדין בהאג לא יעשה פוס, וגם ביידן לא, וצריך למנות שופטים בבית המשפט העליון. אנחנו לא יכולים להגיד לעצמנו שאין איומים על כל היקר והחשוב לנו, ולעסוק רק בפרנסה. אפילו משפחות שסובלות עכשיו מקשיי פרנסה נוראיים בגלל הקורונה, דואגים גם לחינוך ולמצב הנפשי. אגב", היא מוסיפה במעין מאמר מוסגר, "בריאות הנפש בעקבות הקורונה זה נושא שאנחנו מתכוונים לעסוק בו. המון אנשים שהיו על הגבול, חצו אותו. אני מכירה את הקטסטרופה, ומכירה הרבה.


"מערכה על שטחי C למשל, זה לא דבר שאפשר לנהל ללא הסכמה קואליציונית, כי זה אומר להתעמת עם הפלסטינים ועם ארה"ב ואירופה ובית הדין בהאג. אי־אפשר לנהל את זה כשבתוך הממשלה יושב יאיר לפיד".


על ההערכה כי בתור שרים ימניים עם לפיד אולי יוכלו להשיג יותר מאשר עם נתניהו, היא אומרת: "מה, ההערכה היא שלפיד הוא אהבל שיסכים שהשרים שלו יעסקו רק בהגנת הסביבה? שמרב מיכאלי תסכים? אלקין היה ממובילי המו"מ הקואליציוני בכמה כנסות. הוא יודע היטב שראשי מפלגות הם לא פראיירים. אתם חושבים שהם לא יכולים לקחת משרד ממשלתי לכיוונים שטובים להם? מול זה יש את האפשרות להיות בקואליציה עם נתניהו, שהוא פחות ימין ממך אבל הוא ימין".


ונוטה להקים קואליציות מרכז, ולהשאיר את מי שימין ממנו בחוץ.

"נכון לעכשיו ההסכם שלנו איתו הוא שהוא יקים ממשלת ימין. בהסכם העודפים בפירוש כתבנו איזו ממשלה עומדת לקום, ועל דעת כן ההסכם נעשה. אנחנו לא בכיס של נתניהו, אנחנו קובעים איך ייראה הכיס".


מסימן היכר אחד שלה היא בכל זאת צפויה להיפרד אם תיכנס לכנסת: היא תשוב הביתה במכונית ולא באוטובוס. "כשהייתי ח"כית היו מקרים שנסעתי באוטובוס כדי לא להטריח את העוזרים בשעות לילה מאוחרות. אני מאוד אוהבת אוטובוסים, אבל העבודה האינטנסיבית דורשת רכב. רכב של ח"כים זה לא מותרות. למרות זאת, לא אשכח את נוסעי האוטובוסים ונהגי האוטובוסים. בכלל, אני חושבת שמי שחווה מקרר ריק, ארנק ריק, מסתכל על החיים אחרת. אני חושבת שחשוב שגם אנשים שלא משופעים באמצעים יהיו בכנסת. גם כאלו שלא משופעים בהשכלה. עשרים שנה הייתי עסוקה בגידול ילדים ועבדתי בכל מיני עבודות, מעוזרת בית ועד מטפלת בפעוטון, כי בעלי למד בישיבה. למגינת לב ההורים שלי, מעולם לא למדתי באוניברסיטה. הלכתי ללמוד תורה במכללה וגם שם לא סיימתי. עד היום יש לי חורים בהשכלה, ואני חושבת שחשוב שגם כאלו יהיו בכנסת. אנשים פשוטים יותר. שיהיה איזון".


The post "הכנסת צריכה גם אנשים פשוטים" appeared first on מקור ראשון.


מחבר: avigailz | מקור ראשון חשיפות: 1 | דירוג: 3/44 ( 5 4 3 2 1 )




 

האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
השולח דיון
נט4יו
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר: