פרסום | קשרו אלינו
נט4יו
כל הרשת הישראלית במקום אחד
31/7/2021 10:58

עדיין אפשר לשכנע: כך צריך לדבר עם הססני החיסונים

ככל שהמגפה נמשכת, אמבר גיז מתקשה יותר ויותר לדבר עם הוריה על חיסוני הקורונה. בכל פעם שהיא מעלה את הנושא, פורץ ויכוח. עובדות ונתונים לא מותירים עליהם כל רושם. גם טענות רגשיות אינן פועלות.


גיז, בת 33 ממילווקי שבוויסקונסין, עוקבת אחר התפנית האחרונה והמדאיגה של משבר הבריאות הבינלאומי. זן הדלתא המדבק מתפשט במהירות, ובפעם הראשונה זה חודשים מעלה את מספר החולים והמאושפזים; ובכל זאת, הוריה מסרבים לזריקות.


"זה מתיש, אז לאחרונה התחלתי לסגת מהנושא", אמרה גיז. "אבל אני חושבת עליו בכל יום, במיוחד עכשיו כשזן דלתא מתפשט באגרסיביות בקרב הלא מחוסנים".


בטיחותם של החיסונים הוכחה והם זמינים יותר מאי פעם, אך אינספור אמריקנים עדיין מתקשים לשכנע בחשיבות החיסונים את יקיריהם המהססים. גם לנוכח אזהרות מפריצת מגפה בקרב מי שאינם מחוסנים, מיליוני בני אדם מתחמקים מקבלת המנות או דוחים אותן על הסף. יש עדויות לכך שההתנגדות לחיסונים גוברת ומתקשחת: סקר הוושינגטון פוסט ו־ABC מצא ש־29 אחוזים מהאמריקנים אמרו שכנראה לא יתחסנו; זאת לעומת 24 אחוזים לפני שלושה חודשים.


אבל, טוענים מומחים, עדיין יש טעם לשיח עם חברים ובני משפחה שנמנעו עד כה מקבלת הזריקות. לשם כך דרושים הקשבה אמיתית, מסר מתוכנן היטב וסבלנות רבה.


"המאמץ כדאי", אומרת פרופ' סטייסי ווד מאוניברסיטת מדינת צפון קרוליינה, שחקרה את הקידום והפרסום של החיסונים נגד הקורונה. "לאורך זמן, אנשים רבים משתכנעים מפיסות מידע קטנות שמחלחלות אליהם".


אלה עצותיהם של המומחים: כך תנהגו בשיחות עם קרובים וחברים שמסרבים עדיין להתחסן, ואולי תצליחו לשכנע אותם למענם וכמובן למען סביבתם.


הקשיבו היטב


אנשים מעלים מגוון סיבות להימנעות מקבלת חיסונים נגד קורונה. יש הרואים בסירובם חלק בלתי נפרד מזהותם הפוליטית; אחרים, במיוחד בני מיעוטים, עלולים לחוש אי אמון עמוק בממסד, שכשל בטיפול בהם בעבר. עוד לפני פתיחת הדיון, חשוב לשקול מדוע אדם מחזיק באמונות האלו. "הסיבות לכך שאנשים אינם מתחסנים כרגע הן שונות ומשונות", אומרת ווד. "אתם לא יכולים להתחיל לשכנע מישהו, אלא אם כן אתם יודעים מהו המכשול האמיתי".


יתר על כן, לא כל היסוס מקבלת חיסון קשור באמונות אישיות או באידיאולוגיה. בעבור אנשים רבים, שיקולים מעשיים – אפילו קלים כמו עומס בבית או בעבודה – עלולים למנוע את היציאה להתחסן. הדברים האלה לא תמיד ברורים מאליהם, אפילו לחברים קרובים ולבני משפחה. "אולי הם צריכים לקחת ימי חופש מהעבודה, אולי הם מתקשים במציאת תחבורה או פתרון לטיפול בילדים", מציעה גרטשן צ'פמן, מרצה למדעי החברה וקבלת החלטות באוניברסיטת קרנגי מלון בפיטסבורג שבפנסילבניה. "אל תניחו הנחות לגבי המחסום שלהם. הקשיבו להם, הסיבות עשויות להפתיע אתכם".


התאימו את המסר


מדעני התנהגות ופסיכולוגים נוטים לחלק את הססני החיסונים לכמה קבוצות, שגם חופפות זו את זו. קבוצה אחת היא אלה שחושבים שהם אינם זקוקים להגנה מהנגיף, בהתחשב בנסיבותיהם שלהם. אחרת כוללת אנשים שמפקפקים בתועלת הרפואית של החיסונים, או חוששים שהחיסונים יפגעו בהם. הקבוצה השלישית מורכבת מאנשים שמסרבים לקבל את הזריקות מסיבות פוליטיות או אידיאולוגיות.


חִשבו למי אתם פונים. עידוד ידידותי לאדם צעיר  שפשוט אין לו מוטיבציה לקבל את החיסון, כנראה לא יעבוד עם ספקן חיסונים ותיק שמקבל החלטות בענייני בריאות על בסיס פוסטים בפייסבוק.


בקבוצה האדישה, תמריצים עשויים לעבוד. "אתם יכולים לומר: אני מכבד את ההחלטה שהחיסון לא כל כך חשוב לך, אבל היא מדירה שינה מעיניי. מה אני יכול לעשות כדי שזה יהיה כדאי לך?", מציעה ווד. "אולי אוכל לכסח את הדשא שלך, או לקחת ממך את הילדים בסוף השבוע?"


ייתכן שיהיה קשה יותר לשכנע אנשים שאינם נותנים אמון בחיסון מכיוון שלדעתם הוא אושר במהירות רבה מדי או לא נבדק כראוי. כאן, פנייה אל ההיגיון עשויה לעבוד. ווד מציעה למסגר את ההחלטה כבחירה בין חלופות: האם עדיף לכם להסתכן ולקבל חיסון, או להסתכן ולהידבק בקורונה?


יותר מכול קשה לשכנע מי שמתנגדים לחיסונים מסיבות פוליטיות או זהותיות. הם מוקפים לעיתים קרובות בבעלי דעות דומות, שמתחזקים את אמונותיהם. שינוי דעתם עלול להפוך לאתגר, מכיוון שהוא דורש שינוי מסוים בזהותם.


"אנו אוהבים להיות עקביים", אומרת צ'פמן. "אם אמרתי במשך חודשים לאחרים ולעצמי שאני מסוג האנשים שלא הולכים להתחסן, עכשיו אני צריכה סיפור כיסוי כדי לשנות את דעתי". דרך טובה להשיג זאת היא להפנות אותם לאנשים בעלי זהות דומה, שתומכים בחיסונים. "'הנה מישהו שאתה מכבד ומסכים איתו פוליטית, והוא אומר שאתה צריך לעשות את זה'", מדגימה ווד. "זה גורם לנרטיב להתאים לזהות".


הימנעו מוויכוח


קל להשיג נתונים על בטיחות ויעילות החיסונים; אולם המְטרת עובדות ונתונים על מתנגדי חיסונים היא כמעט תמיד אסטרטגיה כושלת: זה כנראה יגרום להם להתחפר בעמדותיהם. "אנחנו נמצאים במקום קשה כרגע", אומרת צ'פמן. "אנשים שהחזיקו מעמד, יש להם סיבה לכך שהם לא רוצים להתחסן. את הלקוחות הקלים כבר שכנענו, עכשיו אנחנו מגיעים ללקוחות קשוחים".


ווד מהדהדת את חששותיה: "הראיות שהחיסון טוב נערמות, אבל כך גם הראיות האישיות של אנשים לכך שהם בעצם אינם נזקקים לו".


כששיחה על חיסונים מתחממת, חשוב להנמיך להבות. הניסיון להשיג את המילה האחרונה עלול להזיק; חשוב להזכיר לאנשים שאהבה או ידידות הן הסיבה לכך שניגשתם אליהם מלכתחילה.


"אתם צריכים להמשיך ולומר כמה האדם הזה חשוב לכם", ממליצה ווד. "אתם לא חייבים להצליח מיד, אבל הם עצמם ירגישו טוב יותר והקשר יתחזק רק אם תסבירו לאנשים שאתם חוששים לבריאותם כי אתם רוצים אותם בסביבה".


The post עדיין אפשר לשכנע: כך צריך לדבר עם הססני החיסונים appeared first on מקור ראשון.


מחבר: adish | מקור ראשון חשיפות: 3 | דירוג: 3/93 ( 5 4 3 2 1 )




 

האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
השולח דיון
נט4יו
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר: