פרסום | קשרו אלינו
נט4יו
כל הרשת הישראלית במקום אחד
13/9/2021 9:03

ההסכתים מבית המדרש

בפרוס השנה החדשה והימים הנוראים שאנחנו בעיצומם, נבקש להפנות את תשומת הלב  לשני הסכתים שאולי ביומיום לא מתאימים לכולם, אבל בימים אלה הופכים רלוונטיים לקהל רחב יותר. תפילות הימים הנוראים ארוכות וסבוכות. שעות ארוכות של תפילות לא מוכרות, פיוטים שוברי שיניים ומערכת כללים שונה מזו שרגילים לה גם אלו הפוקדים את בתי הכנסת באופן תדיר, ובוודאי עבור מי שמגיעים רק בחגים. בשנים האחרונות רבו המחזורים המבוארים וחוברות הדרכה לתפילות הימים הנוראים, ועכשיו קמו גם הסכתים השואפים לעשות את אותו הדבר.


אחד מהם הוא "מערכי לב" מבית ישיבת ההסדר בירוחם, שבמסגרתו סוקרים רבני הישיבה, ורבנים נוספים המלמדים בה, את הפיוטים הנאמרים בבתי הכנסת – מכל העדות – בימי הסליחות, ראש השנה ויום הכיפורים, ומנסים להנגיש אותם לציבור המתפללים. פיוטים מוכרים פחות כמו "אם אפס רובע הקן" ו"אשר אימתך", פיוטים מרכזיים כמו סדר העבודה של יום הכיפורים ו"פתח לנו שער" של תפילת נעילה, וגם נוסחי תפילה השגורים יותר בפי כול כמו "יעלה ויבוא", זוכים לניתוח מעמיק מכיוונים שונים ומגישות מגוונות של לימוד ומסורת.



פרקים מומלצים


סדר העבודה ליום הכיפורים. הרב אברהם סתיו מנסה לרדת לשורש הספירה החוזרת ונשנית בפיוט סדר עבודת הכהן הגדול ביום הכיפורים.


ניגון ארבע בבות. הרב בני קלמנזון בניתוח מעמיק של אחד הניגונים המוכרים ביותר והמסובכים ביותר.



הפרקים בהסכת קצרים, בין רבע שעה ל־25 דקות, ומכוונים לאו דווקא ללימוד מעמיק בפיוטים השונים אלא יותר לסקירה כללית והבנה פשוטה של המילים שיהודים אומרים בתפילה כבר מאות שנים, מתוך מטרה כי התפילה הארוכה תהפוך פשוטה ומובנת יותר. עם זאת, נקודת התורפה של ההסכת נעוצה באותו מקום שבו פתחנו: הוא נוצר בישיבה, ויצרו אותו רבנים השקועים בעולם התורני. לא תמיד אופן הלימוד, המונחים והרעיונות המופשטים מדברים אל המאזין מן היישוב שרחוק מעולם הישיבות ומהשיח השורר בו. נקווה שכאשר בישיבת ירוחם יוציאו פרקים חדשים של ההסכת, הם ינסו לכוון את הסגנון ו"להוריד" אותו אל המאזין הממוצע.


הסכת שדווקא מנסה ליצור את הגשר הזה בין עולם הישיבות אל החיים הרגילים הוא "מדברים בניגון" מבית ישיבת עתניאל. ראש הישיבה הרב בני קלמנזון משוחח עם תלמידו, איל שוורץ, על אחד הניגונים המושרים בישיבה גם במהלך תפילות הימים הנוראים וגם בכלל, וביחד הם מנסים לרדת לעומקו של ניגון, לרקע שממנו הוא הגיע ולהביא אותו אל חיי המעשה. הרב קלמנזון הוא מחלוצי הכנסת עולם החסידות והניגונים לבית המדרש הציוני־דתי, והידע הנרחב שלו בתחומים אלו נפרש בפני המאזינים ופותח צוהר לעולם מיוחד במינו. על אף הרושם העמוק שהוא מותיר, החיסרון הבולט כאן הוא כמות הפרקים שבפודקאסט, שעומדת נכון לכתיבת שורות אלה על שלושה בלבד. ההסכת עלה לאוויר רק לפני מספר שבועות, ונראה כי כבר בקרוב צפויים להתפרסם פרקים חדשים. יש לציין כי גם ההאזנה להסכת הזה עדיין עשויה לאתגר את אלו מאיתנו שלא רגילים לסגנון הישיבתי, אך יכול להיות שדווקא האתגר והמאמץ הם אלו שיוצרים חיבור טוב יותר, דווקא עם נושאים או סגנונות שרחוקים מאיתנו בדרך כלל



הסכתים מומלצים נוספים


כאן ועכשיו – שיחות עם הרב אורי שרקי:

בכל פרק משוחח הרב שרקי על נושאים אקטואליים מזווית יהודית–אמונית.


אש זרה, כאן.

נדב הלפרין במסע לאורכה ולעומקה של ההיסטוריה היהודית, בניסיון להפגיש קודש וחול, אמונה ומעשה.



The post ההסכתים מבית המדרש appeared first on מקור ראשון.


מחבר: avigailz | מקור ראשון חשיפות: 3 | דירוג: 2/44 ( 5 4 3 2 1 )




 

האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
השולח דיון
נט4יו
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר: