פרסום | קשרו אלינו
נט4יו
כל הרשת הישראלית במקום אחד
26/9/2021 22:39

מלכודת דבש: תעלומת מותו של קאצ'ו הדוב מסעירה את הפירנאים

איוון אפונסו הביט שוב במסך המחשב שלו לפני שהרים את הטלפון. זה היה באפריל 2020, וכמו רוב אזרחי ספרד, אפונסו היה תקוע בביתו תחת סגר קורונה חמור. אבל ראשו היה בהרים.


אפונסו, מדען סביבתי, שימש ראש המחלקה לאיכות הסביבה בעמק אראן, אזור זעיר של רכס הרי הפירנאים, שמהווה שקע לאורך הגבול הספרדי עם צרפת. בשלוש השנים האחרונות כלל תפקידו ניטור תנועותיו של קאצ'ו, דוב חום בן שש שנים, שמשקלו 130 ק"ג. הדוב היה ידוען מקומי, אחד הזכרים הבודדים שנולדו בטבע, בהרי הפירנאים, והוכחה חיה להצלחת מאמציהם של אנשי השימור לחדש את האוכלוסייה הנכחדת של דובים חומים באזור.


המשימה הזו הייתה סיוט מהרגע הראשון. קאצ'ו היה צעיר וחמום מוח, ולמגינת ליבם של אנשי השימור וחקלאים מקומיים, הוא היה מועד לחולל הרס. כמו רוב הדובים, לקאצ'ו הייתה תאווה למתוק. הוא החל לתקוף כוורות דבורים, אך בשנת 2019 הוא למד לצוד גם סוסים שגדולים ממנו פי כמה. בסופו של דבר הרשויות חיברו אליו אמצעי מעקב, אך גם זה לא עבד. בשלב מסוים הוא הואשם בארבע תקיפות בתוך שבועיים.


במהלך החורף קאצ'ו נתן קצת מנוחה לאפונסו ולמגדלי הסוסים בעמק. אבל מכשיר המעקב הראה שהדוב יצא מתרדמת החורף שלו מוקדם מהרגיל. במהלך חודש מרץ הוא בילה בצרפת, אבל התראה חדשה הציבה אותו אי־שם בהרים מעל לס, כפר קטנטן של פחות מאלף איש. לאחר מכן הוא הגיע עמוק יותר לתוך היער, קרוב לשביל מטיילים, ואז עצר. 24 ההתראות הבאות הגיעו כולן מאותו מקום. אפונסו לא הצליח להתנער מהתחושה שמשהו לא בסדר. "או שמכשיר האיתור נפל, או שקאצ'ו מת", חשב לעצמו המדען.


נוכח אירוע ההכחדה העצום שמתרחש כעת בכדור הארץ, מותו של דוב יחיד עשוי להיראות לא משמעותי. ובכל זאת, בבוקרו של 9 באפריל 2020, החליט אפונסו שהגיע הזמן לעשות משהו. הוא התקשר תחילה לראש הממשל המקומי של עמק אראן, ואז ליחידת סיירי הטבע של העמק, וביקש שני סוכנים מהימנים שיוכלו להגיע בדיסקרטיות למקום שממנו מגיעות ההתראות.


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... -697762d090dd-750x500.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
איוון אפונסו. צילום: אנחל גרסיה, בלומברג

לבסוף הוא חייג לראש מחלקת סיירי היערות הקטלוניים בפירנאים הצפוניים, אנה סרבנט. קלת תנועה בראשית שנות הארבעים לחייה, בעלת הבעה נחרצת ושיער חום קצוץ בצד אחד, סרבנט עומדת בראש צוות קטן וסודי למחצה של חוקרים המתמחים בהרעלת בעלי חיים. השיטות שלהם לא שגרתיות. בעוד רוב הסיירים מתמקדים בניתוח שרידי בעלי חיים, אנשי הצוות של סרבנט מבלים שנים בבניית רשתות של מקורות מקומיים. הם לובשים בגדים רגילים, מחליפים כלי רכב לעתים תכופות ונוטים לבקר אצל מקורותיהם באמצע הלילה כדי להימנע ממשיכת תשומת לב.


סימנים לסבל ממושך


עד תחילת המאה ה־21, דובים חומים נכחדו כמעט באזור הזה לאחר עשרות שנים של ציד והרעלה ללא הבחנה. בשנת 1996, רק שלושה שרדו בכל 430 הקילומטרים של רכס ההרים. גם לאחר התאוששות האוכלוסייה בעקבות מספר מיזמי שימור בחסות האיחוד האירופי, היא נותרה המושבה הקטנה ביותר באירופה, עם ספירה של 64 דובים החל משנת 2020. עמק אראן התחתון, על יערותיו העבים המכוסים בעצי אשור, אלון וערמונים ישנים ועם אקלים מתון יותר, הפך בית גידול לטורפים המצויים בסכנת הכחדה.


אבל מה שאנשי השימור ראו כניצחון, רבים מאנשי ההרים רואים כהכרזת מלחמה. "מטבע הדברים, כאשר אתה מחדש מין שחוסל בעבר בכוונה, תיתקל שוב בעימותים שגרמו לצמצום המספרים מלכתחילה", אומרת אליזבת פוצלסברגר, ראש תוכנית החוסן במכון היער האירופי, מרכז מחקר של האיחוד האירופי. "יהיה די נאיבי לחשוב שכולם יהיו מאושרים וימחאו כפיים".


לאחר ששוחחו עם אפונסו, סרבנט ואחד מחוקריה – שלא ניתן לחשוף את זהותו כדי להימנע מפגיעה בחקירות מתמשכות – זינקו לרכב ונסעו במהירות בכבישים נטושים ומתפתלים לעמק אראן. הנוף בדרך כפרי, עם פסגות סלעיות מכוסות שלג ומדרונות כה תלולים, עד שהנוסעים חוששים להידרדר אל שטחי המרעה הירוקים שלמטה. מגדלי האבן וגגות הצפחה של כנסיות רומאניות מנקדים את האופק, המפוצל לשניים על ידי נהר גארונה. תושבי האזור עדיין מדברים בגרסה מודרנית של אוקסיטנית, שפה רומנטית ששימשה טרובדורים לשירים ולפואמות לפני הרנסנס. הם גאים בשורשיהם הכפריים, ונוטים להסתכל בחשדנות על כל מי שמגיע מדרום לפירנאים.


הזירה שבה נמצא קאצ'ו. מתוך עמוד הטוויטר הרשמי של RURALS AGENTS




קהילת עמק אראן כל כך הדוקה, שהסיירים של סרבנט לא הצליחו לטפח משתפי פעולה באזור. לכן היא קיוותה שמכוניתם תיעלם מעיני המקומיים כשהיא וחברה לצוות התקרבו ללס. הם הלכו במעלה שביל ההרים, טיפסו ביער התלול והגיעו לגופתו של קאצ'ו בערך באותו זמן שבו הגיעו אליה הסיירים המקומיים.


הדוב שכב על גבו, בתחתיתו של צוק סלעי בגובה 40 מטרים, כלב קטן בולט מפיו הפתוח למחצה. היו סימנים שהוא היה שם זמן רב, אבל שהמוות היה טרי יחסית. זו הייתה עדות אפשרית לסבל ארוך עבור הדוב, כפי שקורה לעיתים במקרי הרעלה.


סרבנט מדברת בקול נמוך ובנימה רגועה כשהיא מפרטת את בדיקת הגופה וסביבתה, אך פניה רציניות מאחורי מסכה כירורגית כחולה. "בתחילה לא ראינו סימני הרעלה", היא אומרת. זה גרם להם לחוסר מנוחה גדול עוד יותר. לפני שעזבו, אמר להם אפונסו: "אם אינכם מוצאים סיבה ברורה למוות, חפשו אנטי־פריז".


הסיוט של סיירי הטבע


איוון אפונסו אוהב לחשוב על עצמו כאדם שניצב בין שני עולמות. הוא נולד בפירנאים אך לא בעמק אראן, וסיים את התואר האקדמי שלו בברצלונה הקוסמופוליטית. בגיל 47 הוא עדיין מרגיש יותר בנוח בהרים – בחיפוש ציפורים בסכנת הכחדה או בסריקת אגמים מרוחקים כדי לאתר צפרדעים נדירות – מאשר במשרדו הקטן במטה ממשלת אראן.


כאב לו שלא יוכל לצאת להרים כדי למצוא את קאצ'ו, אך הייתה לו סיבה להאמין שכוחות החילוץ ימצאו זירת פשע, ולכן העדיף שכמה שפחות אנשים יפריעו לראיות. על פי מסמכי בית המשפט שהגיעו לידי בלומברג, אפונסו העיד בפני הסיירים של סרבנט כי פעמיים במהלך 2019 הוא שמע אדם מלס מדבר על שימוש באנטי־פריז, נוזל מונע קפיאה, נגד דובים. אותו אדם עמד בראש מחלקת הקרקעות של עמק אראן, והיה אחראי באופן חלקי לפיקוח על כספים של האיחוד האירופי בסך 2.4 מיליון יורו, שנועדו לשימור דובים חומים בהרי הפירנאים.


"לא שמתי לב אליו באותו זמן. אולי זו הייתה טעות, אבל הייתי סקפטי", אומר אפונסו. "יש שמועות על הרג דובים כל הזמן. אנשים מתפארים בכך שהם הרגו דוב, ולמחרת אנחנו רואים אותו מופיע במצלמת מעקב. ואפילו אם הייתי שם לב, מה יכולתי לעשות? לכולם בעמק יש מונעי קפיאה. גם לי יש שני בקבוקים בבית".


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... -697762d090dd-750x500.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
אנה סרבנט. צילום: אנחל גרסיה, בלומברג

אנטי־פריז הוא הסיוט הגדול ביותר של סיירי טבע. הוא משמש למניעת קפיאה של מנועי מכוניות, ולכן זמין באופן נרחב בחנויות ובתחנות הדלק. הוא אינו מזוהה בבדיקות נפוצות שלאחר המוות, ונעלם מגופות בתוך ימים, אם לא שעות. ניתן לאתר אותו רק אם הגופה טרייה, ואם פתולוגים יודעים לחפש אותו.


כמה מאות קילומטרים מהמקום שבו נמצאה גופתו של קאצ'ו, ישבה פתולוגית חיות הבר, רוזר ולארדה, במשרדה שבפקולטה לרפואה וטרינרית באוניברסיטת אוטונומה דה־ברצלונה, מוקפת במיקרוסקופים וגולגולות צבאים, כאשר קיבלה טלפון מאפונסו שהודיע לה כי הדוב יגיע למחרת לשולחן הניתוחים שלה. עם עשרים שנות ניסיון מאחוריה, ולארדה לא נרתעה – קאצ'ו לא היה קרוב לנתיחת הגופה הראשונה שלה, ובוודאי שלא יהיה המקרה המאתגר ביותר. פעם אחת, לשעשועם של תלמידיה ועמיתיה, היא ביצעה נתיחת גופה של לוויתן בפטיו שבחוץ, משום שהפגר לא הצליח להיכנס למעבדה שלה.


במהלך הנתיחה של קאצ'ו דיברה ולארדה באותה נימה מסבירה וסבלנית שבה היא משוחחת עם תלמידיה. על הגופה לא נמצאו פצעי ירי, עצמות שבורות, חתכים או סימני אלימות גדולים. כמה סימני שיניים שטחיים בצד ראשו הצביעו על כך שחיה, ככל הנראה דוב אחר, נשכה אותו, אך הדבר נשלל כסיבת המוות. כשפתחה אותו, היא גם שללה מוות על ידי רעלים נפוצים, מכיוון שרובם גורמים לדימום פנימי עצום. ולארדה בילתה ארבע שעות בחיתוך, שקילה, מדידה, איסוף דגימות וצילום, אך לא מצאה דבר. רק אחרי כל זה החוקר של סרבנט, שנכח בנתיחה, סיפר לה על חשדו של אפונסו.


במשרדה, עיבדה ולארדה דגימות שתן ורקמת מוח. שלושה ימים לאחר מכן אישר ראש מחלקת הפתולוגיה האקולוגית של חיות הבר באוניברסיטה כי הדגימות הכילו גבישי סידן אוקסלט, התואמים את נוכחותו של אתילן גליקול, החומר הכימי שמרכיב בין 90 ל־95 אחוזים ממונעי הקפיאה.


כ־12 שעות לאחר בליעת נוזל ההקפאה, המערכת הנוירולוגית של קאצ'ו החלה כנראה לחוות בעיות תפקוד. הוא חש גירוי חמור בבטן ואולי נפל לתרדמת. ריאותיו וליבו הידרדרו לקראת עצירה בתוך שעות, אך ייתכן שהוא נשאר בחיים עד תשעה ימים לאחר מכן, עד שכליותיו נכשלו לחלוטין.


"הדוב קאצ'ו סבל מייסורים איטיים וכואבים מאוד שנמשכו ימים עד שהוא מת", סיכמה ולארדה בדו"ח שלה, על פי מסמכי בית המשפט. זה, בשילוב האותות ממכשיר המעקב, פירושם שקאצ'ו הורעל בסביבות 26 במרץ.


"מי שהרעיל את הדוב טעה ולא חשב על ההשלכות", אומר מארק קוני, נשיא איגוד הסוסים הקטלאנים של הפירנאים בעמק אראן. "אבל כשחיה הורגת 12 או 13 סוסים, אפשר להבין למה מישהו החליט לעשות את זה"


"הדבר הראשון שעשינו היה לבקש מהשופט לשמור את החקירה בסוד", אומרת סרבנט. דבר כזה נעשה בדרך כלל רק במקרים רגישים ביותר, כמו אלה הקשורים לסחר בסמים ולשחיתות פוליטית, ולעולם לא בגלל חשד לרצח של חיית בר. "הפחיד אותנו שאנשים יגלו מה קרה ויתחילו לקבל רעיונות – וברור שלא רצינו שהמרעיל יֵדע שאנחנו יודעים". בקשתה התקבלה, ופרטי החקירה לא פורסמו ברבים.


לא ראו, לא שמעו


ללא מקורות מהימנים באזור, סרבנט ידעה שהשיטות הרגילות של הצוות שלה לא יעבדו. אז היא התקשרה למשטרה הקטלאנית, הידועה גם בשם מוסוס ד'אסקוודרה.


סגן המפקח סזאר ז'או ניסה להסתיר את הפתעתו כאשר הקול בצד השני של הקו סיפר לו על המקרה הבא שלו. אחרי 25 שנה כשוטר, רובן ביחידת הפשיעה של מוסוס בהרי הפירנאים, הוא היה רגיל למקרי רצח, סחר בסמים ואלימות מאורגנת. אבל קאצ'ו היה הקורבן הדובי הראשון שלו. "הופתעתי כשביקשו ממני לחקור את מותו של דוב, אבל התייחסנו לזה כאילו מדובר ברצח. זה היה אתגר", הוא מספר.


הצעד הראשון של ז'או היה ללכת ללס עם הסוכנים שלו ולשאול את המקומיים אם הם ראו משהו מוזר בימים שסביב הרעלתו המשוערת של קאצ'ו. במקומות שבהם כולם מכירים זה את זה, פשע נתפס לעיתים קרובות כמתקפה על הקהילה כולה, אומר ז'או. ובזמן שהמדינה הייתה נעולה בסגר קפדני, הוא הניח שמישהו בוודאי היה שם לב למשהו.


הוא טעה. "איש לא ידע כלום, איש לא ראה דבר", מתאר ז'או. רוצחו של קאצ'ו נתפס כמושיע הכפר. "הייתה תחושת מתיחות בקרב החוואים".


סנטימנט נגד דובים באזור הוא עניין של דורות. "לחיות עם הדוב זו חובה שהוטלה עלינו, לא החלטה שלנו", אומר פרנסס ברונה, המנהל הנוכחי של מחלקת הקרקעות בממשל של עמק אראן. מגדל סוסים בעצמו, ברונה מדבר באהבה על הסוסות שלו ומסביר כי גם הוא סבל ממתקפות דובים בעבר. "ייתנו לנו סובסידיות, סיוע, ישלמו החזר בכל פעם שיהיו מתקפות – אבל בתוכנו תמיד תהיה ההרגשה הזאת".


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... -697762d090dd-750x500.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
רוזר ולארדה. צילום: אנחל גרסיה, בלומברג

תחומי האחריות השונים של ברונה מתנגשים לעיתים קרובות זה עם זה. הוא אחראי להוביל יוזמות לשימור הסביבה והדובים בעמק, אך דואג גם לרווחת החקלאים ובעלי החיים שלהם. הרשויות הקטלוניות בילו שנים בניסיון לתווך בין שני העולמות הללו. הממשלה האזורית מפצה כעת את החוואים על כל חיה שנהרגה על ידי דוב, ובשנה שעברה הוציאה 84 אלף אירו להתקנת גדרות ולתשלום עבור רועים וכלבי אמסטף כדי להשגיח על כבשים ובקר בהרי הפירנאים במהלך חודשי הקיץ. היא גם משלמת על ביטוח בעלי החיים שנפגעים בידי הדובים, ושכרה חברה חיצונית שפועלת כמגשרת בין החקלאים לממשל.


"דובים היו משהו שהוטל עלינו על ידי אירופה, ששולם בכספים אירופיים שאני מניח שמישהו שמח מאוד לקבל", אומר מארק קוני, נשיא איגוד הסוסים הקטלאנים של הפירנאים בעמק אראן. "אף אחד לא שאל את דעתנו, הם פשוט אמרו לנו שהכול יהיה מושלם – וזה לא מה שהיה".


זה לא עניין של כסף, אומר קוני כשהוא עומד בשדה שלו ליד אינס, מוניקה ונרה, שלוש מתוך 16 הסוסות שלו, ועוקב מקרוב אחר סוסה שנולדה לפני שעות ספורות, ושבתו הצעירה כינתה "פפה פיג". סוסים הם חלק חשוב במסורות העמק, והקשר של המגדלים איתם רגשי, הוא מסביר.


"הרעלת הדוב הייתה טעות, ומי שעשה את זה לא חשב על ההשלכות", אומר קוני. "אבל כאשר חיה הורגת 12 או 13 סוסים ואינה מורחקת מההר, את יכולה להבין למה מישהו החליט לעשות את זה בעצמו".


בהיעדר שיתוף פעולה מצד המקומיים, חקירת מותו של קאצ'ו התקדמה באיטיות. בסופו של דבר, המשטרה זיהתה חמישה אשמים פוטנציאליים, כולל הפקיד שדיבר בפומבי על הרעלת דובים; סייר מקומי שהיה חלק מתוכנית שיקום הדובים והייתה לו גישה לנתוני המיקום של קאצ'ו; שני אנשים שאותות הטלפון שלהם הראו שהם היו באזור סביב מועד ההרעלה; ואחד שהתקין מצלמת מעקב ליד המקום שבו נמצאה הגופה.


ובכל זאת, החקירה לא העלתה רמזים ממשיים עד סוף יוני. לאחר שבועות של חקירות ללא תועלת, עֵד אחד – סייר בממשלת עמק אראן – שבר לבסוף את קשר השתיקה, וחשף את קיומה של קבוצת ווטסאפ שנקראה, בבוטות, "הפלטפורמה האנטי־דובית", כך על פי מסמכי בית המשפט. כל ההודעות בקבוצה נמחקו, אך חוקריו של ז'או יכלו לראות כי בקבוצה יש למעלה מ־140 חברים. אחד המנהלים שלה היה הפקיד שדיבר על הרעלת דובים.


סוכניו של ז'או כבר החלו להאזין לטלפונים של החשודים שזיהו, אך חשיפת קיומה של "הפלטפורמה האנטי־דובית" נתנה להם את קצה החוט הדרוש כדי להתחיל לפענח את אופן הפעולה של הקבוצה. אולם במחצית השנייה של 2020 הסתעפה החקירה לכיוון חדש ובלתי צפוי. מכשירי האזנה העידו על רשת של אנשים שהחליפו מספרי טלפון לעיתים קרובות, ועבדו במשמרות צמודות בבית בעמק. לחלקם היה מבטא קולומביאני.


וכך, ב־29 במרץ עצר הצוות של ז'או 12 חשודים בהשתייכות לארגון סחר בקוקאין. סוכנים תפסו כמעט 2 ק"ג קוקאין טהור בשווי כ־200 אלף אירו, סכום חסר תקדים באזור שבו איש לא חשד בעבר בפעילות סמים בסדר גודל כזה. עמק אראן מפורסם בזכות אתר הנופש היוקרתי באקירה, המושך אליו גולשי סקי ומטפסי הרים משני צדי הגבול, כולל משפחת המלוכה הספרדית. רבים חושדים כעת שהסוחרים שירתו את האורחים היוקרתיים.


"חשבנו שזו הדרך של קאצ'ו להודות לנו על שחקרנו את מותו", אומר ז'או בצחוק, לפני שהוא חוזר לסבר פניו הרציני. "זה היה מבצע הקוקאין החשוב ביותר עבור משטרת עמק אראן בשנים האחרונות".


לאן הולך הכסף?


יותר משנה לאחר הרצח של קאצ'ו, החקירה כמעט הושלמה.


בנובמבר עצרה המשטרה שניים מתוך חמשת החשודים המקוריים, כולל הסייר שהייתה לו גישה לנתוני המיקום של קאצ'ו ונתפס בהאזנה טלפונית כשהוא דן במיקומו של הדוב לאחר שנכנס לעמק. הסייר הכחיש את ההאשמות –


שכללו ביצוע פשע נגד בעלי חיים, חשיפת סודות ועיוות צדק – וסירב למסור הצהרה. בסופו של דבר הוא שוחרר ונשאר חבר ביחידת הסיירים של עמק אראן, אף שאינו מעורב מאז בפעילות ניטור דובים, על פי הממשלה המקומית. השופט זימן גם את הפקיד שהתהדר בהספגת ספוגים בנוזל מונע קפיאה, אך גם הוא סירב לדבר.


לבסוף, בתחילת יוני, עצרה המשטרה את הסייר שחשף את קיומה של קבוצת הווטסאפ האנטי־דובית. הצהרותיו למשטרה היו מלאות סתירות, ובשיחות טלפון שלו עם הסייר השני שנעצר, הוא דן במחיקת הודעות מפלילות. גם הוא סירב למסור הצהרה למשטרה ושוחרר באותו יום.


חקירת מותו של קאצ'ו היא החקירה הפלילית הראשונה בדבר מותה של חיית בר בספרד, ואולי באירופה בכלל, אומרים ארגוני סביבה. אבל היא כנראה לא תהיה האחרונה. האיחוד האירופי הפך את השימור והשיקום של בתי גידול טבעיים, לרבות הגדלת המגוון הביולוגי והרחבת היערות, לחלק חיוני במאבקו נגד שינוי אקלים, שריפות והתפרצות מחלות.


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... -697762d090dd-750x500.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
דבוראי בבדיקת כוורת בעמק אראן, צפון ספרד. צילום: אנחל גרסיה, בלומברג

זאבים, שונרים ודובים ממלאים תפקיד מרכזי בתוכנית זו. טורפי־העל הללו ידועים כ"מיני־מטרייה"; מכיוון שהם נמצאים בראש שרשרת המזון, הם יכולים לשגשג רק אם כל חיה וצמח שמתחתיהם בשרשרת בריאים גם הם. על כן התרבותם או התמעטותם נתפסים כאומדן למצב מאמצי השימור והמגוון הביולוגי, שהאיחוד מתכוון להוציא עליהם 20 מיליארד יורו בשנה במהלך העשור הקרוב.


המשפט עשוי גם להביא לבדיקה נוספת בנוגע לאופן ההוצאה של כספי השימור האירופיים. בנוסף לפקיד הקרקעות לשעבר, שהיה אחראי פעם לניהול הכסף הזה בעמק אראן, הסייר שהדליף לכאורה את מיקומו של קאצ'ו מומן כולו מכספי השימור של האיחוד האירופי.


"הסיוע חייב לבוא עם תנאים", אומרת ג'ואן ואסקז, מייסדת ארגון השימור Ipcena, שתופיע כתובעת פרטית במשפט. "מדינות לא רואות כיצד הכסף הזה מוּצא, הן פשוט שולחות דיווחים לאיחוד האירופי ואומרות שהכול מתנהל בצורה מושלמת. והאיחוד האירופי מאמין להן. אלא אם כן יש מקרים כמו של קאצ'ו, שמוכיחים את ההפך".


זה איננו מקרה בודד של פיקוח מפוקפק. דו"ח שפורסם לאחרונה על ידי עמותת "באנקווטש נטוורק" האירופית, תיעד תוכניות מגוון ביולוגי של כמה מדינות במזרח אירופה. אנליסטים גילו שחלקן, כולל בולגריה ופולין, מפרות באופן ישיר את החוקים הנוכחיים, בעוד שאחרות עוסקות ב"גרינוושינג" ("טיוח ירוק", יצירת תדמית ציבורית מטעה של התנהלות סביבתית) או אופנים אחרים של הטעיה, כל זאת תוך קבלת מימון מהאיחוד האירופי והגשת בקשה לתקציבים נוספים.


בצל המציאות הקשה והבירוקרטית הזו, קאצ'ו לא היה רק ​​דוב, הוא היה פעמון אזהרה. העובדה שהוא לבש מכשיר מעקב – ושאפונסו פעל במהירות לאתר אותו – פירושה שסיירים הגיעו אליו לפני שגופתו הרקיבה, מה שאפשר לוולארדה להוכיח את סיבת המוות באופן שיעמוד בבית המשפט. בגלל הפרסום של קאצ'ו והמתח הקיים בין הדובים של עמק אראן לבני האדם, השופט עודד את החוקרים בתיק, כולל סרבנט וז'או, להשתמש בכל האמצעים הדרושים כדי למצוא את ה"רוצח".


השופטת בוויאלה, בירת עמק אראן, צפויה להגיש כתב אישום רשמי נגד הסייר, פקיד הציבור ואולי גם אחרים כאשר תסיים את החקירה, ככל הנראה במהלך החודשים הקרובים. בשלב הזה, שופט אחר ידון בתיק מתישהו בשנה הבאה בעיר ליידה, כ־160 קילומטרים דרומית לעמק. תעלומת מותו של קאצ'ו עוררה תשומת לב כה רבה עד שהשלטונות חוששים שבית המשפט הזעיר של ויאלה לא יהיה גדול מספיק כדי להכיל את כל הצופים המעוניינים.


התנגשות בין עולמות


בחזרה ללס, שם המקומיים ממתינים לתחילת המשפט בתערובת של אי־נוחות ואדישות. בבוקר ערפילי באפריל, כמה מהם קראו את העיתון ואכלו ארוחת בוקר בבית קפה ישן, ופטפטו כלאחר יד אם סיום הסגר יחזיר את התיירים הצרפתים. על הקיר תלויות תמונות בשחור־לבן של דובים מתים וציידים מחייכים.


"אני זוכר שהזקנים בכפרים סיפרו לנו סיפורים על דובים", אומר ברונה, ראש מחלקת הקרקעות כיום. "מי שהגיע לכפר עם דוב מת הוכתר כגיבור, כולם רצו להצטלם איתו".


"כשמחדשים מין שחוסל בכוונה, נתקלים שוב בעימותים שגרמו לצמצומו מלכתחילה. יהיה נאיבי לחשוב שכולם יהיו מאושרים וימחאו כפיים"


לדברי אפונסו, חקירת הריגתו של קאצ'ו לא עשתה דבר למחיקת הסנטימנטים הללו, בני עשרות השנים. מקומיים שאולי הזדהו עם הדובים או שלא היה אכפת להם מהם יותר מדי, הפכו למתנגדים אליהם מאז שזומנו לתת עדות במשטרה, הבינו שמאזינים לטלפונים שלהם, או ראו את שמות חבריהם וקרובי משפחתם מוזכרים כחשודים בעיתונות המקומית. אם כבר, זה גרם לקהילה להתרחק עוד יותר מזרים.


בבסיסו, אומר אפונסו, המקרה הזה מבטא התנגשות בין שתי דרכים לראות את הסביבה: השקפתם הפרגמטית של המקומיים, הרואה את הטבע כמשאב רווחי, והתפיסה הרומנטית יותר של זרים בדבר חובת האנושות להגן ולשמר. "הדוגמאות הקיצוניות ביותר לשני העולמות הללו מיוצגות במקרה זה", סבור אפונסו. "מערכות משפט ומשטרה נלהבות שהתנהגו כאילו אדם נהרג, מול אדם אחד שהחליט לקחת את העניינים לידיים".


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... -697762d090dd-750x500.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
הרי הפירינאים, סמוך לעמק אראן, ספרד. צילום: אנחל גרסיה, בלומברג

סרבנט סבורה שזו תהיה נקודת מפנה באופן שבו הרשויות יתייחסו למותן של חיות בר. כ־40 דובים מתו מאז 1996, חלקם בנסיבות שמעולם לא נחקרו כראוי, על פי Ipcena. מקרי המוות המסתוריים של דובים כוללים את אביו של קאצ'ו, באלו, שעל פי דיווחי הרשויות הצרפתיות נפגע מברק ונפל מצוק.


"כל מי שהשתתף בחקירה לקח אותה ברצינות רבה, כך שזה לא יסתיים בשום דבר", אומרת סרבנט. "כולם ראו שמותו של דוב אינו יכול לעבור בשתיקה".


באשר לאדם שהרג את קאצ'ו, הדעות עדיין חלוקות. המשטרה והסיירים חושבים שמדובר במישהו מהאזור שהיה בעל גישה לנתוני המיקום החסויים של קאצ'ו, מכיר היטב את היערות ויודע כיצד להשתמש ברעל. ככל הנראה, הם אומרים, העבריין סבל מתקיפות דובים, ואולי משיניו וציפורניו של קאצ'ו עצמו.


לאפונסו יש ניחוש אחר. הוא חושד שמישהו הורג דובים באזור כבר זמן מה, אבל שקאצ'ו לא היה בהכרח המטרה. האזור שבו נמצאה גופתו הוא מסלול שדובים משתמשים בו לעיתים קרובות, ובשעה שעדויות לנוכחותם של דובים מתרבות בכל מקום בהרי הפירנאים, הן נופלות בדיוק במקום הזה.


"אם הייתי המרעיל, לא הייתי הורג את הדוב היחיד שלובש מכשיר מעקב", מסביר הסביבתן. "אותו אדם פשוט היה חסר מזל שקאצ'ו הוא הדוב שעבר באזור. אני די בטוח בכך".


The post מלכודת דבש: תעלומת מותו של קאצ'ו הדוב מסעירה את הפירנאים appeared first on מקור ראשון.


מחבר: Elchanan Speiser | מקור ראשון חשיפות: 4 | דירוג: 2/104 ( 5 4 3 2 1 )




 

האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
השולח דיון
נט4יו
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר: