פרסום | קשרו אלינו
נט4יו
כל הרשת הישראלית במקום אחד
28/3/2022 2:44

"המפגש הזה הוא הראשון מסוגו, אבל לא האחרון"

שרי החוץ של מדינות ערב, מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן ושר החוץ יאיר לפיד המשיכו היום (ב') את שיחותיהם במסגרת פסגת הנגב, וכעת התכנסו להצהרות משותפות.


עודד יוסף, סמנכ"ל מזרח תיכון במשרד החוץ, אמר למקור ראשון כי היה יחס ברור וחד לפיגוע שהתרחש אתמול בחדרה. "בשיחות שהתקיימו בין הצדדים כולם גינו בצורה חריפה את הפיגוע שהתרחש אתמול בחדרה והביעו רצון לראות חודש רמדאן שקט". יוסף ציין כי הנושא הפלסטיני עלה אף הוא בשיחות.





לדבריו, משתתפי המפגש הסכימו להיפגש שוב בקרוב. "במסגרת שיתוף הפעולה סוכם כי הפורום המתכנס יהיה קבוע, כאשר מפגשים דומים יתקיימו מעת לעת כאשר המארחת תתחלף". עוד אמר כי סוכם על נוכחות אזורית משמעותית של כלל הצדדים כדי להבטיח את "הארכיטקטורה הביטחונית האזורית" עליה דיברו במפגש.


ארה"ב, ונציגה אנתוני בלינקן, נמצאת בעין הסערה בשל המגעים לחתימה על הסכם גרעין מחודש, הוצאת משמרות המהפכה מרשימת ארגוני הטרור, והיחס הפושר להתקפות החות'ים על ערב הסעודית ואיחוד האמירויות.


במובן מסוים, ישראל מצאה עצמה במסגרת הפסגה מתווכת בין העמדה האמריקנית לזו של מדינות ערב. לדברי יוסף, במהלך הפגישות הדגישו האמריקנים את מחויבותם לקיום אותה ארכיטקטורה ביטחונית אזורית. לגבי הפערים של הגדרות החות'ים ומשמרות המהפכה בין האמריקנים מחד וישראל ומדינות ערב מאידך אמר יוסף כי "הפערים במהלך הפסגה צומצמו".


"אתמול בלילה כל שרי החוץ שמשתתפים בפסגה גינו בקול ברור את פעולת הטרור", פת שר החוץ לפיד. "בן גוריון מייסד המדינה אמר בעבר שההיסטוריה נעשית על ידי אחרים וזה מה שאנחנו עושים. עושים היסטוריה באמצעות שיתוף פעולה. אנחנו עומדים פה בנגב כאשר אברהם המייסד שלנו כרת את הברית הראשונה שלו עם האל בשביל עתיד משפחתו ואנשיו וזוהי הסיבה שאנחנו גם כן פה. המפגש הזה הוא הראשון מסוגו, אבל לא האחרון. החלטנו אתמול להפוך את הפסגה הזו לפורום קבוע, אנחנו פותחים את הדלת לכל אנשי האזור כולל הפלסטינים כדי למגר את הטרור באמצעות קדמה והצלחה".





מזכיר המדינה האמריקני בלינקן אמר כי בשם הנשיא ביידן וארה"ב הוא משתתף בצער המשפחות. "אנחנו עומדים בסולידריות נגד הטרור והאלימות. אנחנו פה זה בדיוק בשביל למנוע זאת. זה כבוד גדול לעמוד פה. רק לפני כמה שנים לא היה ניתן לדמיין מפגש כזה". בלינקן ציין את שיתוף הפעולה שמתרחש מאז הסכמי אברהם ואמר כי ארה"ב נחושה לעשות הכל כדי לחזק את הקשרים האלו, חדשים וישנים.


"אנחנו חייבים להבהיר שהסכמי השלום האזוריים הם לא תחליף לסיום הסכסוך עם ישראל", המשיך בלינקן. "שוחחנו איך הפסגה הזאת יכולה לסייע לפלסטינים ולישראל לחיות זה לצד זה עד לכינון פתרון על בסיס פתרון שתי המדינות. אנחנו נחושים לסייע בהתמודדות עם סכנות אזוריות כולל איראן וארגוני הפרוקסי שלה. אנחנו נמצאים בעתיד חדש והגבולות בלתי ניתנים לדימיון. אני מאחל למנהיגים וגם לאזרחים של המדינות להמשיך להביא עתיד חדש לעולם כולו".


שר החוץ הבחרייני אמר כי הצורך בשיתוף פעולה הפך לחשוב בעקבות האירועים האזוריים, "הטרור החות'י שתוקף אזרחים ומתקני תעשייה, הטרור של חיזבאללה וארגוני טרור נוספים". עוד אמר כי צריך לקיים לדיאלוג של שותפות וכבוד הדדי. "אנחנו צריכים לבנות רשתות ביטחון משותפות. אנחנו נראה לכל האזור איך אפשר לעבוד יחד ולהתגבר על אתגרים אזוריים בדרך שאי אפשר להתגבר באופן יחידני. חלק מהעניין הוא ליישב את הסכסוך הישראלי פלסטיני. אנחנו קוראים לשני הצדדים לשוב לשולחן המשא ומתן". הוא פנה לבלינקן והודה לארה"ב "על התמיכה והמחויבות המתמשכת למען הביטחון האזורי" והודה ללפיד על האירוח ועל השיחות ההדדיות.


שר החוץ המצרי סאמח שוכרי פתח בדברי תודה ללפיד ואמר כי הדו-שיח סיפק את ההזדמנות להבין איך אנחנו לפתח את הקשרים ההדדיים. אף הוא ציין את החשיבות בפתרון שתי המדינות. הוא התייחס לפיגוע שהתרחש אמש ואמר: "אנחנו מגנים את האלימות של כל הצדדים. אני חושב שהתפקיד שלנו כמו שא-סיסי הצהיר שחייבים לספק שלום וביטחון באזור כדי לגרוע מהטרור".


הדגמנו את הצורך בשלום עם ישראל", המשיך, "ואנחנו רוצים לשפר את שיתוף הפעולה ולהמשיך לקיים את הדיאלוג הזה כדי להבין איך להתמודד הכי טוב עם הלחצים האזוריים בזמן הרגיש הזה"


שר החוץ המרוקאי פתח בגינוי הפיגוע בחדרה ובהבעת תנחומים למשפחות הנפגעים. "אני שמח מאד להיות בפסגת הנגב הראשונה. אני מודה לשר לפיד על האירוח. ארה"ב היא הפרטנר האמין שלנו לשלום". למרוקו יש שני מסרים להעביר, אמר. "הראשון לישראל: ההסכמים היו עניין טבעי המתבסס על קשרים ארוכי שנים. השני הוא מסר אזורי: אנחנו נמצאים כאן כדי לקדם דינמיקה חיובית ולקדם נרטיב שונה". אנחנו פה גם כדי להראות שהפתרון לסכסוך אפשרי, המשיך, "עמדת המלך ברורה בעניין – הקמת מדינה פלסטינית בגבולות 67 שבירתה מזרח ירושלים".


"אני מודה למארחים שלנו", אמר שר החוץ האמירותי. "אני מודה גם לנוכחים כאן שמבהירים לנו את הרגע ההיסטורי הזה בשבילנו, על הבמה, ולכולם. לפני 43 שנים כשמצרים וישראל עשו שלום, אנחנו פספסנו את ההזדמנות. היום אנחנו מנסים לשנות את הנרטיב לעבר עתיד אחר טוב יותר לילדינו ולנכדינו. למרות שישראל היא חלק מהאזור כבר הרבה שנים, אנחנו לא מכירים אחד את השני וזה הזמן לחזק את הקשרים. כשאני רואה אלפי ישראלים מבקרים באיחוד האמירויות בשנה וחצי זה ממחיש עד כמה אנחנו רוצים להכיר אחד את השני.


"הדרך לגבור על הנרטיב של טרור הסתה היא באמצעות שיח משותף וחיים משותפים. ברור לי שיש לזה פוטנציאל אדיר. המדיניות המצרית מראה לנו את החשיבות של קשרים ארוכי שנים עם ישראל, ואנחנו מנסים להדביק את הפער". הוא פנה לשר החוץ המצרי: "הנוכחות שלך כאן היא דבר משמעותי, כמו גם הנוכחות האמריקנית שמעודדת אותנו לעשות עוד כדי לבנות עתיד מזהיר לכולם".


The post "המפגש הזה הוא הראשון מסוגו, אבל לא האחרון" appeared first on מקור ראשון.


מחבר: Rina Nakonechny | מקור ראשון חשיפות: 2 | דירוג: 3/96 ( 5 4 3 2 1 )




 

האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
השולח דיון
נט4יו
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר: