כשהיינו ילדים, איסוף צנוברים היה אחד הדברים האהובים עלינו. היינו הולכים, אחי ואני, עם אבא שלנו לאוניברסיטה העברית בגבעת־רם. שם, בין האורנים העצומים, היינו מבלים שעות בליקוט ובאיסוף. כשהרגשנו שאספנו כמות נכבדת היינו עושים הפסקה ועוברים למלאכת הפיצוח העדינה. להצליח לחלץ צנובר שלם על ידי הקשה קלה על הקליפה הקשה הייתה משימה מאתגרת, והתגמול של אכילת צנובר טרי היה מספק ביותר.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– שבת בבוקר, יום יפה: שלוש עוגות שיסתדרו עם הקפה
– שניצל וטארט: להרגיש רק לעוד שנייה קטנה כמו בחו״ל
– אוהבים אותך מיכל אנסקי, אבל רק כשאת סובלת
אני לא יודעת אם גם הילדים של היום מלקטים צנוברים, ילדיי שלי בוודאי שלא, אני לא זוכרת שנתקלתי בצנוברים מפוזרים על האדמה בשנים האחרונות, אבל אולי אני צריכה לבלות קצת יותר ביערות ופחות מול המחשב. צנובר נחשב למעודן שבאגוזים בשל טעמו המיוחד ויש עדויות לשימוש בו כבר לפני אלפי שנים. מחירו הגבוה (120־200 שקל לקילו) נובע מעבודת האיסוף המפרכת, לא כמו שלי ושל אחי אמנם, אבל עדיין ארוכה. עץ אורן מתחיל להניב צנוברים רק אחרי שהוא מגיע לגיל 15. הצנוברים נאספים מתוך אצטרובלים שבעבר היו נקטפים ידנית, והיום זה נעשה כבר בעזרת ״מנערות״ בדומה למסיק הזיתים.
את האצטרובלים שנאספו מייבשים בשמש או בתנורי ענק עד שהם נפתחים, וכשהצנוברים משתחררים מהם מכניסים אותם לתופי ענק המפעילים לחץ מתון על הקליפה והצנובר משתחרר ללא פגע.
הצנוברים תמיד באופנה, הפסטו האיטלקי מורכב מהם ומנות רבות במטבחי כל העולם דורשות שימוש בהם.
את הצנוברים לא כדאי לאכול כשהם לא קלויים. אני קולה אותם על מחבת ללא שמן עד שהם מזהיבים קלות, והם נשמרים היטב במקרר גם כשהם קלויים.
בואו להכין מתכונים מפתיעים ומיוחדים עם צנוברים!
אפשר להכין קבבים גם בבית, ללא מפגש ״על האש״ גדול, רק ארוחת ערב טעימה וכיפית שזוכה לתשואות.
אצלנו אסף אחראי על הכנתם.
22־25 יחידות
1/3 כוס צנוברים טבעיים
1 ק"ג בשר בקר טחון (בקשו מהקצב שיוסיף מעט שומן כבש, אם אתם אוהבים)
1 כוס פטרוזיליה קצוצה
3 שיני שום כתושות
2 כפות שמן זית
2 כפיות מלח
1 כפית כמון
½ כפית פלפל שחור
½ כפית בהרט / ראס אל חנות
לטיגון: מעט שמן
1. במחבת קטנה קולים את הצנוברים ללא שמן, עד שהם משחימים קלות.
2. בקערה גדולה מערבבים היטב את כל החומרים, מומלץ בעזרת הידיים.
3. יוצרים קבבים בגודל ובצורה שרוצים (אפשר גם ליצור קציצות עגולות ושטוחות).
4. מחממים שמן על מחבת פסים ומטגנים את הקבבים כמה דקות מכל צד עד שהם מוכנים.
מגישים מיד, עם טחינה.
עוגיות מיוחדות וטעימות שטעמתי לראשונה לפני כשנתיים כשהיינו באיטליה.
מראן החיצוני שובה לב וקשה לראות אותן ולא לרכוש מיד כמה חמודות.
אחרי הביס הראשון המופלא פשוט תיקחו אחת ועוד אחת…
22־24 עוגיות
למרציפן
200 גרם קמח שקדים
50 גרם אבקת סוכר
½ כפית תמצית שקדים
1 כף מייפל
1 כף מים
1 כפית מיץ לימון
לעוגיות
שליש כוס (כ־67 גרם) סוכר
2 חלבונים
1 כפית תמצית וניל
¼ כפית מלח
½ כוס (70 גרם) קמח רגיל/כוסמין
לציפוי
½1 כוסות צנוברים לא קלויים
1. במעבד מזון שמים קמח שקדים, אבקת סוכר, תמצית שקדים, מייפל, מים ומיץ לימון, וטוחנים כשתי דקות עד שנוצר מרציפן רך (וטעים).
2. מוסיפים למעבד מזון סוכר, חלבונים, וניל, מלח וקמח, וטוחנים בפולסים רק עד שנוצר בצק אחיד.
3. מקררים את הבצק במקרר כחצי שעה.
4. מחממים תנור ל־180 מעלות לא טורבו, ומרפדים תבניות תנור בנייר אפייה.
5. מכינים קערה קטנה עם צנוברים. בידיים רטובות יוצרים עוגיות קטנות בקוטר 3 ס״מ ומגלגלים כל עוגייה בצנוברים.
6. מניחים את העוגיות ברווחים על התבנית.
7. אופים 15־20 עד שהעוגיות מזהיבות. הימנעו מאפיית יתר.
* שומרים בקופסה אטומה עד שבוע
ממתק ששבה את ליבי במראהו המיוחד כשנתקלתי בו ברשת. הוא חיכה להזדמנות פז כדי שאכין אותו, והנה היא הגיעה.
* דרוש מדחום סוכר
לתבנית בגודל 18/25 ס״מ
35־40 יחידות
לתחתית
½1 כוסות (210 גרם) קמח
50 גרם אבקת סוכר
¼ כפית מלח
100 גרם חמאה מומסת
לקרמל
100 גרם חמאה
¼ כוס (60 גרם) סוכר חום כהה
¼ כוס דבש/מייפל
2 כפות סוכר לבן
2 כפות שמנת מתוקה
¼ כפית מלח
1 כוס צנוברים קלויים
מעט מלח גס
1. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו, משמנים ומרפדים את התבנית בנייר אפייה, רצועה לאורך ורצועה לרוחב.
2. לתחתית: בקערה בינונית שמים קמח, אבקת סוכר ומלח ומערבבים.
3. מוסיפים את החמאה ומערבבים היטב עד שנוצר בצק רך ופירורי. אם הבצק עדיין יבש מאוד מוסיפים 1־2 כפות חלב.
4. משטחים בתחתית התבנית את הבצק ומהדקים היטב לשכבה אחידה. דוקרים את הבצק בעזרת מזלג ומקפיאים 10 דקות.
5. מוציאים את התבנית מהמקפיא ואופים את הבצק 15־20 דקות עד שהוא מזהיב מעט.
6. מנמיכים את הטמפרטורה של התנור ל־160 מעלות.
7. קרמל: בסיר בינוני שמים חמאה, סוכר חום, דבש/מייפל, סוכר לבן, שמנת מתוקה ומלח. בוחשים היטב ומדליקים את האש.
8. מחממים תוך ערבוב קל בכף עץ עד שהמסה מגיעה לטמפרטורה של 112 מעלות.
9. מסירים מהאש ומוסיפים את הצנוברים הקלויים.
10. בוחשים את הקרמל ומוזגים אותו על שכבת הבצק האפויה.
11. מחזירים לתנור ואופים עוד 10־15 דקות עד שהקרמל מבעבע. מפזרים מעט מלח גס אם רוצים.
The post תמיד באופנה: מתכונים מפתיעים למעודן שבאגוזים appeared first on מקור ראשון.
בישראל מתגייסים לנסות ולסייע ליהדות אירופה המתמודדת עם איסור השחיטה הכשרה שאושרר בהחלטת בית המשפט האירופי לצדק. על פי ההחלטה שהתקבלה בבלגיה יש לתת מכת חשמל לבעלי חיים לפני שחיטה בניגוד להלכה היהודית. בית המשפט קבע כי מדינות בודדות החברות באיחוד האירופי יכולות לחוקק חוקים האוסרים קיום שחיטה כשרה וחוקים מסוג זה אינם כשלעצמם מפרים את זכויות חופש הדת הכלולות באמנת זכויות היסוד של האיחוד האירופי.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– "יצאתי להילחם על הנפש, כמו שיצאתי להילחם על הדרום"
– ילדי הטוב, לאן: ההורים של נערי הגבעות מדברים
– ספקנות ניטרלית היא תבלין מוצלח, אבל מנה עיקרית עלובה
משרד החוץ החל במגעים מדיניים בתיאום עם הקהילות היהודיות כדי להפוך את ההחלטה, ובמשרד התפוצות כינסו צוות מיוחד לבחון דרכי הפעולה. כצעד ראשון, קיימה שרת התפוצות עומר ינקלביץ' פגישת חירום בזום עם שר החוץ של פורטוגל, אוגוסטו סאנטוס סילבה, שארצו היא נשיאת האיחוד האירופי הנכנסת ולהצהרה מטעמה בנושא יש משמעות רבה. עוד בוחנים שם הובלת חקיקה נקודתית בחלק מהמדינות, מסע הסברה למען קיום חיים יהודיים באירופה, ושיתוף פעולה עם גורמים מוסלמיים שנפגעו אף הם מההחלטה.
חמוטל רוגל פוקס, מנהלת מחלקת קהילות יהודיות במשרד החוץ אמרה לנו אתמול ש"מבחינת ישראל החלטת בית המשפט בלוקסמבורג שגויה ולא מאוזנת כפי שטוענים באירופה ועלולה להוות איום על החיים היהודיים". היא סיפרה שבמשרד החוץ מתאמים את המאבק המדיני בנושא עם גורמים רשמיים בקהילות היהודיות ועם גורמים רלוונטיים בישראל.
דוגמא אחת כזו היא של ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן ששלח השבוע מכתב ליו"ר הסוכנות היהודית יצחק (בוז'י) הרצוג ובו הביע את התנגדותו הנחרצת להחלטת של בית המשפט האירופי. זאת בתגובה לפניית הרצוג לראשי המדינות החברות באיחוד האירופי שבו דרש מהם להגיב – והשווה במרומז לצעדים שננקטו לפני השואה. "התאכזבתי מאוד לקרוא על ההחלטה האחרונה של בית הדין הגבוה לצדק שאפשר למדינות החברות באיחוד האירופי לאפשר איסור על השחיטה הכשרה" כתב אורבן להרצוג. "אני מאמין שההחלטה היא לא רק פגיעה בחופש הדת, אלא מתקפה על המסורת היהודית-נוצרית ומתקפה על הקהילות היהודיות באירופה. בעקבות כך, ממשלתי מיהרה לגנות את ההחלטה הפוגענית הזו, ונעשה כל שביכולתנו להשמיע את קולנו בכל פורום בינלאומי אפשרי", כתב אורבן.
במקביל לצעדים הללו, בוחנים באופן חשאי באירופה הכרה הלכתית ב"הימום הפיך" בשוק חשמלי –שמרדים את הבהמה לזמן מוגדר, אך איננו פוגע בו ובוודאי אינו ממית אותו. על פי הגורמים עימם שוחחנו, "הימום הפיך" מביא לכך שהבהמות חוזרות לעצמן בצורה מלאה – ועל כן אין בכך איסור הלכתי. את הנושא מובילים מספר גורמים –פוליטיים-אירופאים ויהודים עולמיים.
אין זו הפעם הראשונה שהפולמוס ההלכתי הזה מתעורר. בעבר היו רבנים שנטו לסמוך על שחיטה לאחר הימום חשמלי, אחד מהם היה הרב יחיאל יעקב וינברג, ראש בית המדרש לרבנים בברלין לפני מלחמת העולם השנייה, שהאריך בשאלה זו ודיונים שקיים בעניין עם גדולי הרבנים מודפסים בשו"ת שחיבר "שרידי אש". הרב וינברג נטה להתיר את ההימום, אך ההתנגדות של רבני אירופה גברה.
גורם פוליטי-יהודי בכיר באירופה טוען שכעת יש לבחון את הסוגיה מחדש. "ההלכה פוסקת שהחיה צריכה להיות בחיים בעת השחיטה, וללא פגם, ואילו אם מרדימים את החיה לזמן מסוים, ולאחר מכן היא יכולה לחזור לעצמה לחלוטין – האם אין כאן מקום לפסוק הלכתית שזה מותר?" הוא מתייחס לפסיקה של הרב משה פיינשטיין ז"ל שהתנגד להימום חשמלי בשנות ה-60 של המאה הקודמת, אך התיר פתח לכך שבאם יימצא פתרון שאיננו מזיק לחיה – זה יתאפשר. "אם הוא אמת, ברור שלא נתקלקל בזה כלום מדברים המטריפים – איני רואה בזה שום איסור שוודאי אם ירדימו אותה כמו שמרדימים חולים קודם שעושין הרופאים" כתב הרב פינשטיין וציין ש"לא נמצא שהבהמה צריכה להיות ערה בשעת השחיטה".
הגורם באירופה סיפר שפנה שפנה למספר רבנים בכירים ביבשת שסברו שיש מקום להתיר זאת אך לא יעשו זאת "מסיבות פוליטיות". בשיחות שערכנו עם מספר רבנים בכירים בישראל שנדרשו לסוגיה הם הודו ש"מבחינה פוליטית – רב שיתיר הימום לבהמה – גם הפיך – יוחרם וינודה".
שמעון כהן, מנהל ארגון השחיטה UK תוקף את האפשרות להתיר מתן מכת חשמל שכיום מיושמת בעיקר בשחיטת עופות. "גם אם החיה יכולה להתאושש מההימום, מי יודע איזה נזק נגרם לבהמה הזו? ולכן זה ספק טריפה עוד לפני ששחטת. אין לכך כל היתכנות הלכתית, וכל רב שיגיד את זה לא מבין בשחיטה".
בדיון חירום על השחיטה הכשרה במועצת גדולי התורה של אגודת ישראל באמריקה הסביר נשיא ועידת רבני אירופה הרב פנחס גולדשמידט את הרציונל של האירופים מאחורי המהלך. "הדחף להחלטה המבישה הזו הוא אותה 'אירופה הישנה' המנסה אמנם להקשות על חייהם של 40 מיליון המוסלמים החיים באיחוד האירופי, אך ההשפעה היא עלינו היהודים. עתידם של 1.5 מיליון היהודים – 90% מהם אורתודוקסים – החיים ביבשת אירופה בסכנה".
בעקבות הפרסום על כוונה של גורמים יהודיים לנהל קמפיין שיכיר ב"הימום הפיך", נמסר מועידת רבני אירופה ש״יש גם ארגונים יהודיים שרוצים להתיר את החרם של רבינו גרשום״.
The post איסור השחיטה באירופה: גורמים יהודיים מקדמים היתר חדשני appeared first on מקור ראשון.
ארבע ניידות משטרה מפויחות הניעו את המחוז הצפוני לעשות מעשה: מאות שוטרים פשטו אור ליום אתמול על רחובות הכפר הבדואי טובא־זנגריה, שבו מתגוררים מחוללי הפשיעה הגדולים בגליל. הם עצרו עשרות חשודים, בהם נשים, בחשד למעורבות בפשיעת כנופיות אלימות הגובות דמי חסות.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– פירוטכניקה מוגזמת ב"עובדה": הסיפור של שירה איסקוב מצמרר דיו
– איסור השחיטה באירופה: גורמים יהודיים מקדמים היתר חדשני
– ילדי הטוב, לאן: ההורים של נערי הגבעות מדברים
בעלי עסקים וחקלאים רבים חוו את נחת זרועם של העבריינים: הם הציתו את רכושם אם לא ביקשו "שירותי שמירה", שהתבטאו בהצבת שלט פרסום בכניסה לעסק שמבטיח "הגנה". לרוב הם אף לא טרחו לדרוש את דמי החסות מקורבנותיהם, אלא הניחו שלאחר הנזק הם כבר יפנו בעצמם לבקש את ההגנה. https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... -19.40.49.555-750x501.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
המשטרה התקשתה להגיש כתבי אישום נגד העבריינים בשל פרצות בחוק וכן בגלל מדיניות סלחנית בבתי המשפט. בשבוע שעבר נעצרו 23 בני אדם, רובם תושבי טובא־זנגריה, שנחשדו במעורבות בסחיטת דמי חסות. הצתת הניידות נעשתה בעקבות המעצרים, בניסיון להעביר למשטרה "מסר": חדלי מהמאבק בכנופיות המתפרנסות מגביית דמי חסות בשטחי החקלאות, הבנייה והמסחר בגליל ובגולן.
גם בנובמבר, לאחר ביקורי השר לביטחון הפנים ושר החקלאות בראש־פינה בעקבות תלונות חקלאים על סחיטת דמי חסות, הציתו אנשי הכנופיות עסקים וציוד חקלאי.
מפקד מחוז הצפון במשטרה, ניצב שמעון לביא, החליט אתמול להעתיק את לשכתו ממתחם הפיקוד המרכזי בנצרת אל תחנת משטרת ירדן בראש־פינה – אות לכוונה "להסיר את הכפפות" ולהיאבק ב"דרכים יצירתיות" בעבריינים המטילים את אימתם על הצפון. לביא אמר השבוע: "אנחנו ערוכים למאבק מתמשך ועיקש. לא נוותר ולא נתפשר עד לחיסול ארגוני הפשיעה".
The post במשטרה "מסירים את הכפפות" במאבק נגד הפרוטקשן בגליל העליון appeared first on מקור ראשון.