פרסום | קשרו אלינו
נט4יו
כל הרשת הישראלית במקום אחד
19/11/2020 11:07

הדוד מאמריקה: פומפאו הביא שתי מתנות יקרות לישראל

זה היה ביקור פרֵדה. פרדה שצופה אולי אלי עתיד בכיר יותר בפוליטיקה האמריקנית. אבל בין שעיניו של מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו נשואות אל הנשיאות בין לאו, בביקורו בארץ ביומיים האחרונים הוא שבר כמה מחסומים ניכרים, והידק את הקשר שבין ארה"ב וישראל.


כתבות נוספות באתר מקור ראשון:

– מחסור בחשמל, מים וציוד רפואי: עזה, תמונת מצב

– דף חדש? הפלסטינים מפשירים יחסים עם ישראל והמפרץ

– העובדות מוכיחות: לישראל מעולם לא הייתה כוונה להחיל ריבונות


שתי מתנות חשובות הביא עימו האורח מאמריקה: ראשית, הכרזה כי חרם על ישראל ייחשב לאנטישמיות. על ארגוני BDS יוטלו סנקציות, ותוגבל פעילותם. "ארה"ב קוראת לממשלות ברחבי העולם לנקוט צעדים מתאימים כדי להבטיח כי כספן לא יינתן באופן ישיר או עקיף לארגונים העוסקים בפעילות BDS אנטישמית", נכתב בהודעה הרשמית של משרד החוץ האמריקני.


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... 0/11/MAT_2305-750x502.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
יעקב ונעמה ברג עם פומפאו והשגריר פרידמן. צילום: מתי שטרן, שגרירות ארצות הברית בירושלים

מדובר בצעד שאינו רק נכבד מבחינת המאבק בחרם ומיישם את הגדרות האנטישמיות על פי IHRA (כוח המשימה הבינלאומי להנצחת זכר השואה), אלא גם שולח עקיצה אל הממשל האמריקני הבא – אל החברים במפלגה הדמוקרטית האוחזים בדעה כי איסור על חרם כזה הוא פגיעה בחופש הביטוי.


השי השני, שפורסם ברגע שפומפאו יצא מיקב פסגות, נוגע למדיניות סימון מוצרים. מעתה, כל מה שמיוצר בשטחי C ומיוצא לארה"ב יסומן שם כתוצרת ישראלית. "גישה זו מכירה בכך שיצרני שטח C פועלים במסגרת הכלכלית והמנהלית של ישראל, ויש להתייחס למוצרים שלהם בהתאם", נמסר בהודעת מחלקת המדינה. מוצרים מאזורי A ו־B יסומנו כ"מוצרי הגדה המערבית", ועל תוצרת עזה ייכתב כי היא מיוצרת בעזה.


אם "מתנת" הפרידה של הנשיא לשעבר ברק אובמה לישראל הייתה הימנעות מהטלת וטו במועצת הביטחון של האו"ם על החלטה 2334, שהכריזה כי ההתיישבות ביו"ש אינה חוקית, פומפאו ביקש להדק עוד את המהפך שממשל טראמפ חולל.


הביקור הייחודי נפתח שלשום. פומפאו, שהגיע לכאן אחרי מסע דילוגים בצרפת, טורקיה (שבה לא נפגש עם הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן או עם אנשי ממשלו אלא רק עם בכירים נוצרים) וגאורגיה – נחת היישר לפגישה משולשת עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר החוץ גבי אשכנזי ושר החוץ הבחרייני אל־זיאני, שהגיע לביקור ראשון בישראל.


באותו ערב בא מזכיר המדינה יחד עם אשתו לסיור בעיר דוד. זוהי המשלחת הבכירה ביותר מהממשל האמריקני שביקרה אי פעם באתר העתיק. בני הזוג פומפאו ביקרו בחלק העליון של עיר דוד, סיירו בחפירות חניון גבעתי ואחר כך ישבו בגן המלך. מטעמי אבטחה הם לא ירדו אל החלקים הדרומיים, המרשימים ביותר של המתחם, הכוללים את דרך עולי הרגל למקדש ובריכת השילוח.


כשישבו בגן, הוקרן בעבורם סיור וירטואלי בחלקים האלו של האתר. נוכחים במקום מתארים כי פומפאו היה נרגש מאוד. הוא גם צייץ על כך בטוויטר וכתב כי נפלא לראות את שימור האתר בן 3,000 השנים, והזכיר את הביקור בהצהרה שנשא אתמול בבוקר, בתום הפגישה עם נתניהו.


בהצהרות המשותפות של נתניהו ופומפאו מנו השניים את רשימת הצעדים החיוביים המשותפים שהושגו בארבע השנים האחרונות, והתאמצו להסביר, כל אחד מצידו, עד כמה הקשר בין ישראל לארה"ב בארבע השנים הללו היה מיוחד במינו. פומפאו אמר כי ההכרה בירושלים כבירת ישראל הייתה "עובדה פשוטה של ​​הכרה במציאות. זה משוגע שארה"ב לא עשתה זאת לפני כן. כשכיהנתי בקונגרס, הטענות היו שאם נכיר בירושלים, תפרוץ מלחמה. למעשה, זה הביא שלום".


מזכיר המדינה התייחס להצהרתו מהשנה שעברה בנוגע לעובדה שההתיישבות ביו"ש אינה בלתי חוקית, ואמר כי "כיום, משרד החוץ של ארה"ב עומד בתוקף על ההכרה כי ניתן להתיישב באופן חוקי וראוי ותקין".


מלבד העברת השגרירות האמריקנית לבירת ישראל, ההכרה בגולן, הסכמי אברהם והמאבק הנחוש מול איראן, כולל חיסולו של מפקד כוח קודס קאסם סולימאני, הזכיר פומפאו גם את שיחות התיאום על המים הכלכליים שנפתחו בין ישראל ולבנון, ועוסקות גם בסייגים שהושמו לכוח יוניפ"יל. "לישראל יש מקום מיוחד בלב שלי ובלב של כל כך הרבה אמריקנים. תבורכו", סיים את דבריו.


אחרי הפגישה עם נתניהו המשיכו פומפאו ורעייתו במסוק צה"ל לארוחת צהריים פרטית ביקב פסגות. זה היה אירוע מצומצם משתתפים, במבנה האבן היפהפה של היקב הניצב באזור התעשייה שער־בנימין. לאנשי המקום נמסר כבר לפני כשבועיים כי פומפאו מעוניין להגיע. סביב השולחן ישבו רק מייסד היקב ובעליו יעקב ברג, שותפו האמריקני סיימון פאליק עם אשתו חנה ובנו, השגריר דיוויד פרידמן, ובני הזוג פומפאו. היה זה ביקור ראשון אי פעם של מזכיר מדינה אמריקני בתחומי ההתיישבות ביהודה ושומרון.


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... -at-17.47.47-750x420.jpeg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
"הלוואי שלא אהיה מזכיר המדינה האחרון שמבקר במקום היפה הזה". צילום: יקב פסגות

לפני שנה בדיוק, לאחר הצהרתו של פומפאו בנוגע לחוקיות ההתיישבות, קראו ביקב פסגות יין על שמו של מזכיר המדינה. בלנד הזנים הייחודי שנשא את השם "פומפאו" לא נועד למכירה, אלא רק לסמל את המאורע החגיגי. כמה עשרות בקבוקים ממנו נשלחו לוושינגטון, ואחד מהם אף הגיע לשולחנו של מזכיר המדינה. הוא מצידו שלח תודה אל בעלי היקב על המחווה.


ההצהרה אשתקד הגיעה אמנם לאחר מאמצים מרובים של שגריר ארה"ב בישראל דיוויד פרידמן, אולם פאליק וברג בטוחים כי למאבק שניהלו בנוגע לסימון מוצריהם באירופה הייתה השפעה ניכרת. זאת משום שהחלטת פומפאו, שביטלה החלטה קודמת של מחלקת המדינה האמריקנית משנות ה־70, ניתנה שבוע אחרי פסיקת בית הדין של האיחוד האירופי שלפיה על המדינות החברות באיחוד לסמן בסימון מיוחד מוצרים שיוצרו ביו"ש ורמת הגולן.


פסיקה זו הגיעה בעקבות עתירה של יקב פסגות לבית המשפט בצרפת, בטענה שהסימון המיוחד נובע מזהותו היהודית של היצרן ולא של מיקום היקב – שהרי יקב פלסטיני בפסגות לא היה נדרש לסימון מיוחד – ולכן הוא מפלה ואף אנטישמי. העתירה התקבלה אמנם בצרפת, אבל הדיון העקרוני בסוגיה הועבר לבית הדין לצדק של האיחוד האירופי.


פאליק וברג החליטו לא לוותר. הם ניהלו מלחמה משפטית יקרה וארוכה בסימון המוצרים, שבמסגרתה ייצג אותם המשפטן והדיפלומט סטיוארט אייזנשטט, שכיהן בשנות התשעים כשגריר ארה"ב לאיחוד האירופי. על פי עצתו של אייזנשטט נפגשו פאליק וברג עם חברי קונגרס וגורמים רבים בממשל האמריקני בניסיון לשכנע כי יש כאן אפליה וחוסר צדק, ולהשיב את ההשקפה האמריקנית לכזו שאינה רואה בהתיישבות ביו"ש עניין המנוגד לחוק הבינלאומי.


מאבקם ספג ביקורת רבה במשרד החוץ הישראלי, שם סברו כי הפיכת העניין לרשמי באירופה תביא רק נזק. בסופו של דבר, בית הדין לצדק אכן פסק כאמור כי חוסר סימון המבדיל את המוצרים מיו"ש הוא הטעיית הצרכן, אבל לאחריו הגיעה הצהרתו ההיסטורית של פומפאו.


אחת הפעמים הפומביות האחרונות שבה נפגשו פאליק ופומפאו הייתה בקיץ האחרון. פאליק נתן חסות לארוחת ערב באירוע אוונגלי במדינת אייווה, שבה התארח פומפאו. נוכחים באירוע תיארו כי מזכיר המדינה לא התייחס בדברים שנשא במקום לעניין הריבונות, שאז עוד הייתה לכאורה על הפרק. פאליק לעומתו כן העלה את הנושא. הוא דיבר על הצורך להפוך את יהודה ושומרון, ליבה המקראי של ארץ ישראל, לחלק רשמי ממדינת ישראל הריבונית, וכן על הסכנה הטמונה בהקמת מדינה פלסטינית. הוא הדגיש בפני פומפאו עד כמה חשובה ומשמעותית הייתה ההצהרה שלו לישראל.


אחת המתנות שניתנו אתמול לאורח האמריקני בעת ביקורו ביקב הייתה כד נאה, ובתוכו, כתובים ביד סופר – הצהרת כורש, הצהרת בלפור והצהרת פומפאו. "אני רואה את זה כטור אחד", אומר יעקב ברג. "הוא איש חם ונעים מאוד, וגם אדם מאמין מאוד. שמחנו מאוד על האפשרות לומר לו תודה. מבחינתי זו הייתה ממש סגירת מעגל. זה לא ייאמן שבמשך חמישים שנות התיישבות, אף אורח אמריקני בדרג כזה לא היה פה".


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... LYEogXUAAKt__-750x500.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
פומפאו ונתניהו. רוני פריסוקה, מחלקת המדינה

ברג מגלה כי יין מיוחד היה אמור לצאת גם לרגל ניצחון טראמפ בבחירות לנשיאות בתחילת החודש, אך "זה קצת פחות הצליח לנו".


חנה פאליק אמרה לנו לאחר הארוחה כי מדובר ביום היסטורי. "עברנו הרבה והיה קשה, והיום קיבלנו מארה"ב מסר שכל מקום בישראל, אפילו ביהודה ושומרון, זה תוצרת ישראל. אנחנו היהודים רגילים שכל העולם יכול לצעוק, אבל המעטים בכל זאת צודקים. עכשיו אפילו ארה"ב אומרת את זה. אנחנו מאוד מאוד גאים שהעולם מבין סוף־סוף שזה המקום שלנו".

"אנחנו צריכים להכיר לו תודה על מה שעשה, כי ההכרזה שלו בשנה שעברה נעשתה לאחר עבודה מעמיקה, וגם לממשל אחר יהיה קשה להפוך אותה", מוסיף ברג.


בסופו של דבר, הוא מציין, נבואות הזעם על הסימון בשוק האירופי לא התמלאו. "אני לא מגמד חלילה את החשש שהיה במשרד החוץ, הם לא טעו. אבל המציאות לא השתנתה לרעה. התפיסה שלנו שצריך לעמוד על דעתנו ולא רק להתחבא הוכיחה את עצמה. התקדמנו צעד קדימה".


נושא הריבונות אמנם לא עלה על הפרק בשעת ארוחת הצהריים אתמול, אך ברג אומר כי "את הלורד בלפור זוכרים לטובה, אף שבסך הכול כתב מכתב שהוד מלכותה רואה בעין יפה הקמת מדינה יהודית. פה זו אמירה רשמית שמכירה בכך שחבל הארץ הזה הוא ערש התרבות היהודית, ושליהודים יש קשר עמוק ופנימי למקום הזה. אף אחד עכשיו כבר לא יוכל לומר אחרת. העם היהודי יזכור זאת לטובה לפומפאו".


אחרי הביקור ביקב המשיך פומפאו לביקור באתר הטבילה קאסר אל־יהוד שעל גדות הירדן, ומשם במסוק אל רמת הגולן. שם, בסיור יחד עם שר החוץ אשכנזי, קיבל פומפאו עדכון ביטחוני ומדיני, וכן, לבקשת האמריקנים, סקירה על הקרבות שהתחוללו ברמה במלחמת יום כיפור. בתדריך השתתף תת־אלוף בדימוס אביגדור קהלני, בעל עיטור הגבורה על לחימתו באותם קרבות.


מישראל ממשיך מזכיר המדינה האמריקני אל איחוד האמירויות, שם ייפגש עם השליט מוחמד בן־זאיד, לראשונה לאחר אישור הקונגרס את עסקת הנשק הגדולה בין ארה"ב לאמירויות הכוללת מכירת מטוסי F35. לאחר מכן ייסע לקטאר ולערב הסעודית.


בהכנת הכתבה השתתפה עטרה גרמן


The post הדוד מאמריקה: פומפאו הביא שתי מתנות יקרות לישראל appeared first on מקור ראשון.


מחבר: Rina Nakonechny | מקור ראשון חשיפות: 5 | דירוג: 3/85 ( 5 4 3 2 1 )




 

האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
השולח דיון
נט4יו
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר: