פרסום | קשרו אלינו
נט4יו
כל הרשת הישראלית במקום אחד
7/12/2020 1:58

אפויות או מטוגנות, סופגניות הן טעם החג

חנוכה הוא כנראה החג שהכי מרגש אותי בלוח השנה. יותר מראש השנה, יותר מליל הסדר – משהו בשילוב של חורף, נרות דולקים, סופגניות ולביבות פשוט עושה לי את זה.


כתבות נוספות באתר מקור ראשון:

– סלרי, מלך הגבעולים

– זית, זה הקטע: כך תשדרגו מנות אהובות

– הרגעים שוועדת פרס נובל תעדיף לשכוח


חנוכה ספוג אצלי בזיכרונות של מפגשים משפחתיים, מרדף כיפי אחרי דמי חנוכה, ספירת השלל וגם דיון בשאלה ״מי אכל כמה לביבות?״, קופסאות קרטון עמוסות סופגניות עם ריבה אדומה זוהרת ומפגש עם בני דודים מכל הארץ.


חנוכה הוא גם החג המשמין ביותר בלוח השנה, והמאכלים המלווים אותו הם כנראה גם הטעימים ביותר. הסופגניות והלביבות של אמא שלי (המוגשות עם שמנת חמוצה או רסק תפוחים לפי מיטב המסורת) הן בהחלט משהו ששווה לחכות לו כל השנה, למסיבות מרובות המשתתפים. היא הייתה מתחילה בהכנות מהבוקר, הטיגון החל מבעוד מועד, והאורחים הראשונים היו זוכים לטעום לביבה רותחת ישר מהמחבת. את הסופגניות היו מטגנים כשהאורחים כבר זוללים סלטים, אם כי בשנים האחרונות אמי כבר לא מטגנת אלא שולחת אותי לקנות סופגניות מהודרות, אתם יודעים איפה.


השנה זה כנראה יקרה במתכונת מצומצמת, אבל לביבות וסופגניות נאכל גם נאכל! קנויות או ביתיות, אפויות או מטוגנות, בשטרות או במטבעות, עם חנוכיית שמן מפוארת או עם חנוכייה מהגן. את החג נחגוג בבית, ונחכה לשנה הבאה כדי לחגוג עם כולם.


ניפגש בשבוע הבא עם מדור לביבות אפויות!


עוגת סופגניות אפויות במילוי לוטוס


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... ads/2020/12/04-120x86.jpg 120w, https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... ds/2020/12/04-350x250.jpg 350w" sizes="(max-width: 750px) 100vw, 750px" />
עוגת סופגניות אפויות במילוי לוטוס. צילום: אפרת ליכטנשטט

אחרי דיון ארוך ועקוב קונפיטורה בקבוצת הפייסבוק שלי בשאלה ״האם סופגניות אפויות הן סופגניות?״ הוחלט ש… במחשבה שנייה, אני לא רוצה לעשות לכם ספוילר! תצטרכו להכין את הפלא הזה כדי להחליט בעצמכם.


מרכיבים


לתבנית בקוטר 22־24 ס״מ


500 גרם קמח

1/3 כוס (כ־67 גרם) סוכר

2 כפיות שמרים יבשים

2 ביצים

100 גרם חמאה בקוביות

2/3 כוס (160 מ"ל) חלב + כמה כפות

¼ כפית מלח


למילוי:

½ כוס ממרח לוטוס/נוטלה/שוקולד/אחר


לציפוי:

30 גרם חמאה מומסת


להברשה:

1 ביצה + 1 כף חלב


לקישוט:

½ כוס ממרח לבחירתכם

אבקת סוכר


אופן ההכנה


1. שמים קמח, שמרים וסוכר בקערת מיקסר ומערבלים היטב.

2. מוסיפים את קוביות החמאה ואת הביצים.

3. מפעילים את המיקסר עם וו לישה ומוסיפים חצי כוס חלב.

4. מוסיפים את שאר החלב בהדרגה. אם הבצק נראה לכם רטוב מדי הוסיפו כף קמח, ואם הוא פירורי ולא מתאחד לכדור הוסיפו מים. הבצק צריך להיתפס על וו הלישה ויכול להידבק קצת למטה, אבל בעיקרון הוא צריך להיות אחיד – לכן השגיחו עליו בדקות הראשונות.

5. מוסיפים את המלח ולשים במיקסר כ־9 דקות, עד לקבלת בצק גמיש וחלק.

6. אחרי 9 דקות מוציאים את הבצק מהמיקסר ולשים אותו לצורת כדור.

7. מעבירים את הכדור לקערה משומנת, מכסים בשקית ניילון ומתפיחים כשעה עד שעה וחצי במקום חמים (או 5־6 שעות במקרר).

8. מחממים תנור ל־170 מעלות, מכינים תבנית משומנת (כדי שהנייר יידבק) ומרפדים בנייר אפייה.

9. מחלקים את הבצק ל־13־14 חלקים שווים ומגלגלים אותם לכדורים יפים (הכי נוח לגלגל על השיש). אם אתם נעזרים במשקל (מומלץ!) – משקל כל כדור הוא כ־65 גרם.

10. יוצרים גומה בכל כדור ומניחים בגומה כפית ממרח. סוגרים את הבצק על הממרח (בדומה לגלגול קובה) ומגלגלים בחזרה לכדור.

11. מניחים את הכדורים בתבנית, ברווחים קטנים.

12. מורחים אותם בנדיבות בחמאה מומסת.

13. מכסים במגבת ומתפיחים התפחה שנייה עוד 20־30 דקות, וביום קר אפילו 40 דקות.

14. אחרי ההתפחה מברישים בביצה טרופה מעורבבת עם כף חלב.

15. אופים 30־40 דקות בתנור החם או עד שהסופגניות בצבע חום יפה. אפשר לסובב את התבנית באמצע האפייה, לאפייה שווה מכל צד.

16. ממלאים שקית זילוף קטנה בממרח. מזלפים כוכבים קטנים ומפזרים אבקת סוכר.

17. לאפקט מושחת יותר ניתן לחמם במיקרוגל ממרח לוטוס עד שהוא ממש נוזלי ולמזוג אותו על כל העוגה. לא שמעתם את זה ממני.


מגישים מיד.


צ'ורוס


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... ads/2020/12/03-120x86.jpg 120w, https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... ds/2020/12/03-350x250.jpg 350w" sizes="(max-width: 750px) 100vw, 750px" />
צ'ורוס. צילום: אפרת ליכטנשטט

צ׳ורוס זו סופגנייה עם טעם של חוצלארץ. היא נראית מסובכת להכנה, אך למעשה מדובר בבצק רבוך שמטגנים אותו! ההכנה כיפית ומשמחת (כי מה יכול להיות מהנה יותר מזילוף לתוך שמן רותח?) והתוצאה יפהפייה וטעימה. תנו צ׳אנס לצ׳ורוס!


אל תשכחו להצטייד בשקיות זילוף וצנתר משונן.


מרכיבים


לבצק רבוך:

100 גרם חמאה חתוכה לקוביות

¼1 כוסות (300 מ"ל) מים

¼ כוס (50 גרם) סוכר

¼ כפית מלח

1 כפית תמצית וניל

¼1 כוסות (175 גרם) קמח רגיל

2־3 ביצים


לטיגון:

2 ליטר שמן


לציפוי:

½ כוס (100 גרם) סוכר

1 כפית קינמון


לגנאש שוקולד מריר:

200 גרם שוקולד מריר

150 מ״ל שמנת מתוקה


אופן ההכנה


1. בסיר גדול שמים חמאה, מים, סוכר, מלח ווניל, מחממים על אש קטנה ומביאים לרתיחה.

2. מסירים מהאש, מוסיפים את הקמח בבת אחת ומערבבים במהירות בכף עץ.

3. מחזירים את הסיר לאש, ובוחשים עד שנוצר בצק אחיד שמתחיל להיפרד מדפנות הסיר.

4. מעבירים את הבצק לקערת מיקסר עם וו גיטרה ומערבלים כ־10 דקות, עד שהבצק מגיע לטמפרטורת החדר.

5. מוסיפים ביצה אחת ומערבלים עד שהיא נטמעת בבצק.

6. עורכים את ״מבחן האצבעות״: מועכים קצת בצק בין שתי אצבעות. אם הוא נמתח ויוצר שפיצים יפים, אין צורך להוסיף עוד ביצים. אנחנו רוצים לקבל בצק שמצד אחד נוח לזלף ומצד שני ישמור על הצורה ולא יהיה רך מדי. אם יש צורך מוסיפים עוד ביצים. אפשר לטרוף את הביצה ולהוסיף רק חלק ממנה.

7. מערבלים עד שהבצק אחיד וחלק.

8. מעבירים את הבצק לשקית זילוף עם צנתר משונן.

9. מחממים שמן בסיר. כדי לבדוק אם השמן מספיק חם, מטפטפים טיפה קטנה של בצק לשמן: אם היא צפה ויש בועות רבות סביבה, השמן בטמפרטורה הנכונה.

10. מזלפים את הצ'ורוס ישירות לתוך השמן, ועם מספריים גוזרים אותם לאורך הרצוי.

11. כשהצ׳ורוס שחומים מניחים אותם על נייר סופג. אחרי דקה מעבירים אותם לתבנית עם סוכר וקינמון, ומגלגלים אותם.

מגישים עם גנאש שוקולד.


גנאש שוקולד:


1. בקערה בינונית שמים את השוקולד.

2. בקלחת קטנה שמים שמנת ומביאים לסף רתיחה.

3. מוזגים את השמנת על השוקולד וממתינים כדקה.

4. טורפים היטב את השוקולד והשמנת לגנאש אחיד.

5. מצננים מעט לטמפרטורה שנוח למזוג.

אם הגנאש מתקרר מדי, מחממים כמה שניות במיקרוגל.


סופגניות אשל של אמא שלי


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... ads/2020/12/02-120x86.jpg 120w, https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... ds/2020/12/02-350x250.jpg 350w" sizes="(max-width: 750px) 100vw, 750px" />
סופגניות אשל של אמא שלי. צילום: אפרת ליכטנשטט

אם לא טיגנתם סופגניות אשל בחנוכה לפחות פעם אחת, לא יצאתם ידי חובת החג.


המתכון האלמותי של אמא שלי פורסם כאן לפני שש שנים, אך לאור הדרישה החוזרת בכל שנה אני מביאה אותו שוב, עם צילומים חדשים.


מרכיבים


½2 כוסות (350 גרם) קמח רגיל

2 כפיות אבקת אפייה*

2 ביצים

2 גביעי אשל/יוגורט 3% שומן ומעלה

2 כפות סוכר

1 כפית תמצית וניל איכותית

1 כפית קינמון (לא חובה)

¼ כפית מלח


לטיגון:

1־2 ליטר שמן חמניות


למילוי:

ריבת תות


אופן ההכנה


1. מחממים שמן בסיר גדול ועמוק.

2. מערבבים את כל החומרים בקערה גדולה עד שהתערובת אחידה.

3. כדי לבדוק אם השמן מספיק חם, מטפטפים טיפה קטנה של בצק לשמן: אם היא צפה ונוצרות בועות רבות סביבה – השמן בטמפרטורה הנכונה.

4. יוצקים מהבלילה כף גדושה לתוך השמן (אני משתמשת בכף מדידה גדושה וזה נוח מאוד). מנסים להתקרב לשמן כמה שיותר (זהירות!) ולהוריד את הבלילה מהכף במהירות כדי שיצא בצורת כדור.

5. שמים מספר סופגניות, רק עד שפני השמן מלאים ולא יותר.

6. מטגנים כשלוש דקות מכל צד, עד שהסופגניות שחומות ונאות. הן נוטות להתהפך מעצמן, ואם הן לא מתהפכות הופכים אותן אחרי 2־3 דקות.

שימו לב לטמפרטורת השמן במהלך הטיגון. אם הסופגניות משחימות במהירות, הנמיכו את גובה הלהבה.

7. מניחים את הסופגניות המוכנות על נייר סופג, מזריקים ריבת תות ומפזרים אבקת סוכר.


*אפשר להחליף את הקמח ואבקת האפייה בקמח תופח


The post אפויות או מטוגנות, סופגניות הן טעם החג appeared first on מקור ראשון.


מחבר: Rina Nakonechny | מקור ראשון חשיפות: 3 | דירוג: 3/59 ( 5 4 3 2 1 )




 

האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
השולח דיון
נט4יו
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר: