פרסום | קשרו אלינו
נט4יו
כל הרשת הישראלית במקום אחד
20/12/2020 2:50

צמד חמד: השחרור המפתיע של שני רוסים שנחשדו בריגול

זה אחד הסיפורים המוזרים ביותר בתולדות המלחמה בלוב. סיפור ריגול מהסוג הקלאסי, שהמאמץ הדיפלומטי והמודיעיני האדיר שהושקע בו משתווה רק לכמות הדיסאינפורמציה והתעמולה שהיו מעורבים בו. 2019 הייתה אמורה להיות שנת מפנה בלוב. שנה שבה ייערכו בחירות לנשיאות, שיצעידו את המדינה הקרועה זה עשור במלחמת אזרחים לאחדות. לקיומן של בחירות לא היה סיכוי, אך כמו בסיפורים של ג'ון לה־קארה שהלך שבוע שעבר לעולמו, זה לא מנע מן הצדדים לשחק את המשחק. כולם היו נוכחים בו –


הרוסים, האמריקנים והטורקים. גם מדינה מזרח־תיכונית קטנטנה לא טמנה את ידה בצלחת. ואם בשבועות האחרונים נדמה היה שהפרשה הגיעה לסיומה, העסק, כמו שאמר מקור רם דרג בטריפולי, "רחוק מלהיות גמור".


כתבות נוספות באתר מקור ראשון:

דעה: חזירות בכשרות מהודרת: הקפיטליזם הציל אותנו מהקורונה


– החל מבצע החיסונים: צוותי הרפואה ובני 60 ומעלה תחילה

– בשידוך חוזר: יואב רוטמן חוזר לשטיסל מבוגר ומשוחרר


ביום חמישי לפני שבוע וחצי נחת בטריפולי מטוס פרטי שהגיע בטיסה מיוחדת ממוסקבה כדי לאסוף שני נוסעים מיוחדים מאוד: מקסים שוגאלי, סוציולוג מסנט־פטרבורג, וחברו למסע סאמר סייפן, מתרגם ממוצא ירדני בעל אזרחות רוסית. שנה וחצי לאחר שנעצרו בחשד לריגול, עלו השניים על מטוס בדרך אל החופש. לא היו צילומים או לחיצות ידיים. שני הצדדים, הלובי והרוסי, העדיפו לשמור על פרופיל נמוך ככל האפשר.


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... 12/AFP_8VC7TW-750x371.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
סיף אל־אסלאם קדאפי. צילום: AFP

גם ברוסיה לא חיכתה להם קבלת פנים של גיבורים. אף שמעסיקם יבגני פריגוז'ין, הבעלים של חברת הביטחון וגנר ששלחה אלפי שכירי חרב ללוב ואחד האנשים המקורבים לפוטין, השקיע בשנה האחרונה מיליונים בסרט תעמולה שבו תוארו עלילותיו של המדען הגיבור שוגאלי. בסרט נאבק שוגאלי בשוביו הלובים האכזרים, ולמרות כל העינויים וההשפלות מסרב להודות כי הוא מרגל רוסי. לבסוף הוא יוצא לחופשי במבצע הצלה הרואי הכולל פיצוץ אדיר בחומת הכלא. במציאות זה כבר לא יקרה, אם כי ייתכן שהסרט השתלב במסרים המאיימים שהעבירו הרוסים ללובים אם השניים לא ישוחררו. מכל מקום, חברת קונקורד בבעלותו של פריגוז'ין טרחה לפרסם הודעה ולפיה עם בואם המתין לכל אחד מהשניים בחשבון הבנק סכום נאה של רבע מיליון דולר.


הפרשה החלה באביב 2019. בתחילת מרץ נחתו שוגאלי וסייפן בטריפולי. השניים הגיעו מצוידים באישורים כי מטרת בואם היא עריכת מחקר סוציולוגי בעבור "הקרן לקידום ערכים לאומיים" בבעלותו של פריגוז'ין, המתמחה בעריכת מחקרים במדינות אפריקה. לקרמלין עניין אסטרטגי באפריקה, במיוחד במדינות עתירות מחצבים, אבל לוב הייתה ועודנה מקרה מיוחד בגלל עתודות הגז והנפט האדירות שלה. בקרמלין רצו להבטיח שבלוב ייבחר לנשיאות המועמד המועדף עליהם, והמועמד היה ועודנו סיף אל־אסלאם קדאפי, בנו של השליט לשעבר מועמר קדאפי שהודח והומת לפני תשע שנים.


קדאפי הצעיר אמנם מבוקש בבית הדין הבינלאומי בהאג, אולם נהנה עדיין מפופולריות חוצת גבולות בלוב הקרועה בין הממשלות היריבות בטריפולי ובבנגזי. הרוסים אמנם תומכים בחליפה חפתר, המושל בבנגזי, אבל הבינו מזמן כי סיכוייו של הגנרל בן ה־76 לנצח במערכת בחירות עתידית קלושים. לעומת זאת, סיף אל־אסלאם נראה להם לא רק מועמד מבטיח אלא גם מי שמביא עימו מערכת קשרים היסטורית עם רוסיה עוד מימי אביו, שחלק מנאמניו עדיין מאכלס את מערכת השלטון בבנגזי.


טיפ אמריקני


אז מה הייתה מטרת השליחות של שוגאלי וסייפן ללוב? שוגאלי מוכר היטב ברוסיה כיועץ בחירות. הוא התפרסם בבחירות 2002 בסנט־פטרבורג, לאחר שלעס ובלע מסמכים במהלך הופעה לפני שופט. בשנים האחרונות היה חלק ממה שמכונה "משלחות חקר" רוסיות למדינות אפריקה, בהן מדגסקר ומוזמביק, במימונו של פריגוז'ין. מטרתן, כפי שהגדיר זאת עיתונאי רוסי, "לעזור לאנשים שלנו שם להיבחר".


אם שוגאלי היה המוח, סייפן דובר הערבית היה אמור לשמש נהג ומתרגם, ובאופן כללי לתאם את מגעיו של שוגאלי עם הסביבה. אולם על פי מקורות לוביים, היה ברור מלכתחילה שמדובר בשני אנשי מודיעין לכל דבר ועניין. להערכתם, ככל הנראה אנשי המודיעין הצבאי הרוסי, המכונה GRU.


בחודשיים הראשונים לשהות בלוב נראה היה שהמשימה מתקדמת לאט אך בכיוון נכון. הם שכרו בית בעיבורי טריפולי, וממנו יצאו למשימותיהם. אבל אז הגיע המפנה. בראשית מאי קיבל המודיעין הלובי מהאמריקנים טיפ ולפיו שוגאלי וסייפן נפגשו בחשאי עם קדאפי הבן, והם בדרכם חזרה לביתם. אנשי המודיעין הלובי פשטו על הבית, והמתינו לזוג הרוסים.


הטיפ האמריקני התברר כקריטי. בין החומרים שנתפסו בפשיטה היו מחשבים ניידים וכרטיס זיכרון, וממנו עלה בבירור כי השניים הם חלק מחוות הטרולים המפורסמת של פריגוז'ין, שהואשמה על ידי ארה"ב בניהול ומימון מבצעי התערבות במערכת הבחירות לנשיאות שם ב־2016. בעקבות חקירות נוספות טענו הלובים כי שוגאלי וסייפן אף ניסו לגייס כוחות מקומיים, בהם בנו של שר החוץ לשעבר של קדאפי האב. בדיעבד התברר כי רוסי נוסף, אלכסנדר פרוקופייב, היה חלק מן הצוות בראשות שוגאלי, אולם הצליח להימלט למוסקבה מבעוד מועד. הכעס גבר לאחר שהתברר כי הייתה זו פגישה שלישית בסדרה עם קדאפי.


חודש אחרי מעצרם של השניים שחררו הלובים מידע נוסף על הפרשה. במסיבת עיתונאים חשף התובע הראשי כי שוגאלי וסייפן נהגו להעביר למוסקבה דו"חות יומיים על המצב הכלכלי והביטחוני בלוב. אבל בליבת האישומים נגדם עמדו אותם מפגשים חשאיים עם סיף אל־אסלאם קדאפי, שעסקו בהיערכות לניהול מערכת בחירות בעבורו. כחלק מן המערכה גייס הצמד אזרחים לובים על מנת לאמן אותם באיסוף מידע ושימוש בו כדי להשפיע על תוצאות הבחירות. בטריפולי היו מוטרדים לא רק מהמפגשים החשאיים של צמד הרוסים עם קדאפי. על פי הצהרת התובע, חלק מהמשימה היה עזרה באיסוף מידע לבניית בסיס תעופה צבאי רוסי בלוב, ולמנוע הקמת בסיס אמריקני.


קדאפי הצעיר אמנם מבוקש בבית הדין הבינלאומי בהאג, אולם נהנה עדיין מפופולריות חוצת גבולות בלוב הקרועה. מבחינת הרוסים הוא מביא עימו מערכת קשרים היסטורית עוד מימי אביו


לדברי מקורות בטריפולי, הרוסים עשו מאמץ ניכר לקבל לידיהם בחזרה את שוגאלי וסייפן. המוטו הרוסי היה שהם לא מפקירים את אנשיהם בשטח. אבל הלובים התרשמו כי השניים מייצגים משהו רחב בהרבה בתוך מערך הכוחות ומאבקי היוקרה ברוסיה.


האיום שעבד


באותו שלב לא היה ללובים שום עניין לדבר עם הרוסים, אף ששגריר רוסיה בטריפולי התאמץ מאוד בכיוון. שוגאלי וסייפן הושמו במעצר בכלא מיטיגה, הסמוך לשדה התעופה של טריפולי. הרוסים האשימו את הלובים כי את הכלא מנהלת מיליציה אסלאמיסטית הידועה באכזריותה, וכי היא התעללה קשות בשוגאלי וסייפן. בלוב לא הוטרדו יתר על המידה מן ההאשמות הרוסיות. מבחינתם מדובר במיליציה הפועלת כקבלן משנה בעבור משרד הפנים של טריפולי ומבצעת בעבורו מעצרים. ותחת המיליציה הזאת, ידעו בטריפולי, הסיכויים לפרוץ לכלא או להוציא משם איכשהו את הרוסים שואפים לאפס.


בשלב מסוים החלו גם הטורקים להתעניין בשבויים הרוסים. הגשת שוגאלי וסייפן על מגש של כסף לפוטין נראתה להם כהזדמנות פז לזכות בנקודות במאבק הכוחות המתמשך מול רוסיה. באנקרה ניסו לבדוק אם הלובים ייאותו להשתמש בהם כמתווכים. על פי מקורות בטריפולי, ראש הממשלה פאיז א־סראג', שהיה תלוי נואשות בטורקים, נטה לטובת העניין. אולם המודיעין בטריפולי התנגד והיוזמה הטורקית נכשלה.


בסביבות יולי, כל אחד מהצדדים ניסה לשים את ידיו על השבויים, בהבטחות או באיומים. כאשר ראש הממשלה סראג' היה אמור לצאת לשיחות באנקרה החל מסע שמועות כאילו הוא לקח עימו את הסחורה הלוהטת בעיר. על פי ידיעות הכזב, שני הרוסים הועלו על מטוס ראש הממשלה בדרכו לאיסטנבול, שם תוחקרו על ידי המודיעין הטורקי והוחזרו לטריפולי. השמועות צמחו לנוכח מפגשו הצפוי של סראג' עם שר החוץ הרוסי לברוב, שהיה אמור להגיע למחרת היום לשיחות באיסטנבול. מה שלא קרה בסופו של דבר. אך לדברי מקורות בטריפולי, זוג הרוסים מעולם לא עזב את הכלא, וברור שלא הועלו על מטוס לאיסטנבול. הכול היה חלק ממסע שמועות מתוזמר, שזרע אי־שקט סביב הפרשה אך לא שינה דבר. שוגאלי וסייפן נותרו מאחורי סורג ובריח.


בינתיים נמשך המצור של חפתר על טריפולי, אולם כוחותיו החלו לאבד גובה. במקביל נכנסו הטורקים לתמונה ושינו באופן דרמטי את מפת הכוחות בשטח לטובת טריפולי, מהלך שגרר בעקבותיו רכבת אווירית של שכירי חרב רוסים וסורים ללוב. ובעוד הקרמלין משחק את המשחק המוכר והידוע כאילו הוא בכלל מחוץ לתמונה, נחתה בלוב שורה של מטוסי קרב רוסיים שעצרה את ההתקדמות הטורקית והנציחה את שליטתם על שדות הנפט במזרח לוב ובדרומה.


נוכחות הכוחות הטורקיים והרוסיים בשטח יצרה קיפאון בשדה הקרב, בד בבד עם הנצחת שטחי ההשפעה של טורקיה ממערב ורוסיה ממזרח. הקיפאון הצבאי הוביל לרגיעה מסוימת, ובעקבותיה להפסקת אש. בחודשיים האחרונים מתנהל משא ומתן אינטנסיבי בין טריפולי לבנגזי על הקמת פרלמנט מאוחד ובהמשך גם בחירות. בדיעבד, לתהליך חילופי השבויים בין בנגזי לטריפולי היה חלק מכריע בהצלחת התהליך.


השאלה ששאלו את עצמם הלובים הייתה מה לעשות בשוגאלי וסייפן כדי למקסם את ההשפעה על רוסיה. הדרישה, שאיש לא מאמין שתיושם, היא שהכוחות הזרים, קרי רוסיה וטורקיה, ייסוגו עם הזמן מלוב. לדברי מקורות בטריפולי, הרוסים לא טמנו את ידם בצלחת ואיימו בשקט אך בנחישות על חוגים מסוימים בממשלה כי אם השניים לא ישוחררו הם יטילו וטו על החלטת מועצת הביטחון של האו"ם להסגת הכוחות הזרים מלוב. אולם לדברי מקורות בטריפולי, האיום האמיתי היה אחר לגמרי. הוא כוון לאישים ספציפיים בממשלה ובמיוחד לשר הפנים פתחי בשארה, ולפיו הרוסים יגישו לאו"ם בקשה להטלת סנקציות אישיות נגדו בגין שחיתות ופשעי מלחמה. מעל בשארה כבר תלויה ועומדת תלונה של עציר בכלא מיטיגה ולפיה בשארה עקר את עינו בכפית. כאשר נשאל אחד המקורות אם הוא מאמין להאשמה השיב כי אינו יודע, אך גם לא דחה אותה על הסף.


האיום הרוסי עבד. שוגאלי וסייפן שוחררו בחריקת שן, ובשארה נמצא כעת במרוץ אל ראשות הממשלה. אולם המקורות בלוב העריכו השבוע כי הוא ימשיך לרוץ כמו עכבר על גלגל מסתובב. והרוסים? הם הבטיחו לא לנסות ולכבוש שוב את טריפולי, אמרו המקורות בגיחוך קל. ושוגאלי וסייפן? הם כנראה ישרדו.


The post צמד חמד: השחרור המפתיע של שני רוסים שנחשדו בריגול appeared first on מקור ראשון.


מחבר: nachumw | מקור ראשון חשיפות: 2 | דירוג: 3/50 ( 5 4 3 2 1 )




 

האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
השולח דיון
נט4יו
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר: