פרסום | קשרו אלינו
נט4יו
כל הרשת הישראלית במקום אחד
28/12/2020 7:02

הדק חכם וטנק משוכלל: הצצה לארגז הכלים החדש של צה"ל

הנשק הכי גדול של ישראל הוא המוח הישראלי. מאז ומתמיד מערכת הביטחון צוידה והחזיקה במערכות המתקדמות בעולם בים, באוויר וביבשה, זאת בזכות היתרון הגדול של מערכת הביטחון: התעשייה הביטחונית שלה. בימים אלה מוטמעות בצה"ל מערכות טכנולוגיות מתקדמות, שפיתחה חברת רפאל, ויסייעו למערכת הביטחון לייעל את פעילותה השוטפת ובעתיד גם בשדה הקרב. המהלך הוא חלק מההסתגלות של הצבא לשינויים שהתחוללו בשנים האחרונות בזירת הקרב.


כתבות נוספות באתר מקור ראשון:

– מענק קורונה: הרשות תשלם למחבלים מספר חודשים מראש

משה ברור הלך לעולמו: חזרה לראיון עבר עם יוצר האטלס העברי

– השגריר פרידמן: "התגובה הנכונה לפיגוע היא להישאר כאן"


אחת הדוגמאות לכך היא שבעבר הלחימה התמקדה בשטחים פתוחים, ונסובה על צבאות המתמרנים זה מול זה. מזה שניים-שלושה עשורים הלחימה עברה למרחבים בנויים, שם היא מתבצעת מול אויב נעלם, המשתמש במרחב להסתתרות ולהופעות מהירות מתוך מטרה לפגוע בכוחות הלוחמים ולחזור למחבואו. האויב נעשה מתוחכם יותר, יעיל יותר ומפותח יותר מבחינה טכנולוגית.




Video: צילום: רפאל


כחלק מההבנה הזו צה"ל פועל להתאים את עצמו לשדה הקרב העתידי ומקיים יחד עם התעשיות הביטחוניות שינוי טכנולוגי עצום. השינוי מתחולל בעיצומה של המהפכה התעשייתית הרביעית, שכוללת התפתחות מהירה של טכנולוגיות בעולמות ה-AI (בינה מלאכותית) והרובוטיקה.


אחד הפרויקטים המרתקים שפותחו בחברת רפאל הוא "ההדק החכם". זהו הפרויקט הראשון המיישם את התפיסה הרב-ממדית ברפאל ומוטמע בימים אלו בצה"ל. הדק חכם הוא ביטוי לתשתית של החיבוריות והקישוריות בשדה הקרב הרב-ממדי. הטכנולוגיה מאפשרת לחבר, לשתף מידע ולאסוף מידע, ברשת מוצפנת ובזמן אמת, ומחברת את כל האוספים והתוקפים לכדי מערכת אחת בדיוק כמו הרשתות החברתיות והאינטרנט של העולם האזרחי.


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... /2020/12/V-23-750x500.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
צילום: רפאל

המערכת אוספת את כל המידע המבצעי בשדה הקרב, ממיינת אותו ומנגישה אותו לכל אחת מנקודות הקצה. החל מהחייל בשטח, המפקד בחמ"ל, מסוק קרב באוויר, ספינה בים, וכו'. במערכת קיימות יכולות אלקטרו-אופטיות ועיבוד תמונה מתקדמות ביותר, שפותחו ברפאל. בשורה התחתונה – לאור תפיסת רפאל, כלל יכולות האיסוף, ניתוח המידע והתקיפה, מונגשות כיום לא רק לכוחות האוויר אלא גם לכוחות הקרקעיים – עד לרמת הלוחם.


פרויקט נוסף שעומד בפתחה של המערכה היא חליפת הרק"ם (רכב קרב משוריין). התפיסה הרב-ממדית, הרואה בהפיכת מערכות נפרדות למערך אחיד ושלם, באה לידי ביטוי גם באופן בו רואה רפאל את הרק"מ והטנקים העתידיים. על הפלטפורמה המשוריינת מלבישה רפאל את טילי הספייק, עמדות נשק נשלטות, מערכת מעיל-רוח, המעוז – חימוש משוטט קטלני. כמו כן היא מצרפת אליהן טכנולוגיות ומערכות מתקדמות, שכאמור עד היום היו נחלתן של המערכות האוויריות כמו תקשורת מתקדמת, יכולות איסוף, ניתוח מידע, בינה מלאכותית ועוד.




Video: צילום: רפאל


כל אלה יחד מותאמים לכל פלטפורמה ולכל צורך מבצעי, ומקנים לתמרון היבשתי יכולות רב-ממדיות חסרות תקדים הכוללות: יעילות אופטימאלית, צמצום של מספר הלוחמים, ואף קיצור מהלכי התמרון והלחימה כולה.


גם הלוחם עומד במרכז הפיתוחים. בעיני רפאל, חייל החי"ר העתידי הוא ישות מרכזית ורב-ממדית בתמרון, וצריך להיות מחובר לכל רבדי הלחימה. חייל שמחובר להדק חכם יכול להפעיל אינסוף חימושים מכל ממד – קרקע, תת-קרקע, אוויר או ים, מקרוב או מרחוק. יש לו יכולות תקשורת מאוד מתקדמות, שעד היום היו שמורות לעולם האווירי; יכולות ניווט במרחב בנוי ופתוח ללא תלות ב-GPS, הנתון לשיבושים וחסימות; לרשותו גם חיישנים שבכל רגע נתון מנתרים את מצבו הפיזי. היכולת הרב-ממדית גם תגביר את יעילותו של הכוח המתמרן והלוחם, מאחר שניתן להספיק יותר בפחות זמן.


האם התשתיות מוכנות?


הטכנולוגיה החדשנית ללא ספק הופכת את צה״ל לקטלני יותר, אבל צריך להגיד – גם למסורבל מאוד. כדי להביא טכנולוגיה שכזו לשדה הקרב נדרשת נגישות, שעדיין לא קיימת בעולם. אחת הפלטפורמות שצה״ל מקדם בשנים האחרונות זו הרשת המוצפנת. מדובר בפרויקט ראשון במעלה, שהעלויות שלו הן עצומות, ונמצא בראש סדר העדיפויות בתר״ש (תקציב רב שנתי) של הרמטכ"ל אביב כוכבי.


ללא הנגישות המוצפנת, צה״ל לא יוכל להשתמש בפלטפורמות החכמות. דמיינו לכם שרכשתם את המחשב הכי משוכלל לילדיכם, מחשב שמאפשר עבודה ברשת במהירות שיא, אבל לספק האינטרנט שלכם אין את התשתית הנדרש לכך. הדבר יוצר תלות גדולה והכרחית, והעלות טרם נבחנה עד היום אל מול התועלת.


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... /2020/12/V-14-750x500.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
צילום: רפאל

בנוסף, טכנולוגיה חכמה מצריכה כוח אדם שמאומן להשתמש בה. בעבר, מסלול ההכשרה של לוחם כלל הדרכה בנשק מסוגים שונים בעלי עיקרון דומה (מכניסים מחסנית, דורכים, מכוונים ויורים). היום, לוחם נדרש לעבור הכשרות נוספות לאמצעים מאוד משוכללים. זה לוקח זמן, זה עולה כסף. זה משתלם וגם במקרה הזה טרם נבחנה העלות אל מול התועלת.


נדמה שצה״ל לא יכול להתקדם בלי הטכנולוגיה הזו, שאגב נקלטת אצל הלוחמים בכל הזרועות – בים, באוויר וביבשה באהבה גדולה. פעם שירות כטייס הביא איתו גם הילה גדולה. היום טנקיסט נכנס לתוך השריון ומקבל תא עמוס בטכנולוגיה, שגורמת לו לצאת בשבת הביתה עם הילה שוותיקי החיל לא זכו לה.


כל מטרה מזוהה


טכנולוגיה מתפתחת וחדשנית נוספת בעולם הראייה הממוחשבת היא זיהוי מטרות אוטומטי. היא מאפשרת לאמל"ח חכם לרכוש מטרות על פי מבנים, מיפוי ודפוסים ויזואליים. טכנולוגיה זו, שמשולבת זה מכבר במערכות של רפאל, משדרגת בצורה משמעותית את יעילות ואיכות ביצוע המשימות של רחפנים, טילים מדויקים, כטב"מים, ואמצעי תצפית.


הבשורה האמיתית היא היכולת של מערכות אוטונומיות לא רק לזהות מטרות אלא לסווג אותן לפי סוגים. כל סוג מטרה מסומן בצבע אחר, כך למשל מטרה אנושית אינה מסווגת כמטרה סיגנטית, או כאמל"ח. כל סוג מטרה מזוהה ובהתאם ניתן לקבל החלטות ולבצע פעולות. היכולת המתקדמת הזו הינה ייחודית לרפאל, ומושתתת על אלגוריתמי בינה מלאכותית המתקדמים ביותר בעולם בתחום זה.


שדה הקרב העתידי לא ייראה אותו הדבר מאחר שבכל יום הוא מתקדם יותר ויותר. צה"ל זוכה לפלטפורמות נהדרות שמשרתות אותו מול האתגרים הגדולים. מוח ישראלי, יכולות אדירות של התעשיות הביטחוניות ואומץ לב בשדה הקרב זה השילוב המנצח לעימות הבא שנעשה יותר ויותר מאתגר לא רק בעוצמתו כי אם גם בטכנולוגיה שהוא מביא עימו.


The post הדק חכם וטנק משוכלל: הצצה לארגז הכלים החדש של צה"ל appeared first on מקור ראשון.


מחבר: Yael Nagid Mizrahi | מקור ראשון חשיפות: 4 | דירוג: 3/60 ( 5 4 3 2 1 )




 

האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
השולח דיון
נט4יו
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר: