פרסום | קשרו אלינו
נט4יו
כל הרשת הישראלית במקום אחד
13/1/2021 5:31

המשטרה לבג"ץ: צוות החקירה המשותף בתיק סנדק לא חריג

שני דיונים נערכו הבוקר במקביל בפרשת מותו של אהוביה סנדק ז"ל. בבג"ץ התקיים דיון בעתירת המשפחה המיוצגת על ידי עו"ד מנשה יאדו מארגון "חוננו" נגד החלטת המשנה לפרקליט המדינה עו"ד שלמה (מומי) למברגר על הקמת צוות חקירה משותף למח"ש ולמשטרה. דיון נוסף התקיים בבית משפט השלום בירושלים בבקשת סנגורי המשפחה עו"ד אריאל עטרי ויאדו למינוי שופט חוקר בפרשה לפי סעיף 19 לחוק חקירת סיבות מוות.


כתבות נוספות באתר מקור ראשון:

"לעג לרש": 800 יחידות דיור בלבד יאושרו ביו"ש

שאיפות סולטניות: ארדואן שובר את הקרח עם המפרץ

קריאה לימין: תלמדו מהשמאל ותפסיקו לגנות על אוטומט


בדיון שהתקיים בבג"ץ מתח השופט יצחק עמית ביקורת על בקשת המשפחה העותרת על ידי עו"ד יאדו להורות למשטרת ישראל לנמק מדוע לא תפסיק לאלתר מחקירת המוות: "אני בחיים לא ראיתי סעד כזה שאומר אתם לא תחקרו ותפסיקו את החקירה, זה סעד מאוד קיצוני והשאלה אם אדוני ראה סעד כזה?"


עו"ד יאדו השיב כי הבקשה בבסיס העתירה היא שהחקירה תושלם בכל תוקפה על ידי מח"ש, "אני לא דורש שלא יחקרו, זו לא כוונתי, אנחנו מבקשים חקירה, אנחנו מצדדים ורוצים שהעתירה תקדם את החקירה, אבל השאלה מי הגוף המוסמך".


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... _201712_26_30-750x500.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
יצחק עמית. צילום: נועם ריבקין, פנטון, פלאש

השופט אלרון העיר כי בסיס הטיעון בעתירה הוא אי מתן אמון ברשויות החקירה: "אנחנו רואים זהירות אפילו יתרה. הנושא בא באמת לדרגים הכי גבוהים בפרקליטות המדינה לבחינת העניין ואדוני מבקש להתערב בשיקול הדעת של גורמי אכיפת החוקר ולומר: 'אני יוצא מנקודת הנחה שאני לא נותן אמון בחוקרים כאלה', כאשר למעשה באמת בצעדים זהירים נעשתה חלוקה של גורמי חקירה, ואני לא רואה איפה מבחינתי באמת אותם פגמים שאדוני מוצא, מתוך מחשבות כאלה ואחרות, שאולי באמת לא צריכים לתת אמון. אנחנו צריכים להיכנס לראשו של זה או אחר כאשר באמת גורמי האכיפה ביצעו חלוקה לטעמי הגיונית, אדוני מבקש להתערב בהשערות ".


עו"ד יאדו השיב לדבריו של השופט אלרון ואמר: "אדוני הנכבד אמר שזה דרגים בכירים, אני מעריך אותם. זה שמישהו כותב לי מכתב אני מקבל בכבוד, אך גם דרגים בכירים יכולים להיכשל". עוד הוסיף וטען יאדו כי תהליך החקירה לא התחיל בדרגים הבכירים. לדבריו: "המעורבות של המשטרה התחילה ב22.12 על ידי המשטרה, והצוות חקירה משותף הוקם אחרי החקירה".


באת כוחה של המשטרה עו"ד גולדשטיין אמרה בהמשך לתשובת המשטרה לבית המשפט כי אין זה פעם ראשונה שמוקם צוות חקירה משותף למשטרה ולמח"ש. לדבריה, הדבר אינו חריג כשגם כעת מתנהל צוות חקירה דומה באירוע במהלך מרדף משטרתי נורה אדם על ידי אחד השוטרים והוקם צח"ם.


עו"ד גולדשטיין אמרה כי חקירת האירוע בשלבים מתקדמים מאד. "מרבית פעולות החקירה בוצעו ואנחנו בשלב השלמות חקירה על ידי הפרקליטות המלווה, במידה רבה החקירה לקראת סיומה". עו"ד גולדשטיין אף העירה כי הדיון בבקשת מינוי שופט חוקר שהתנהל במקביל בבית משפט השלום סותר את הסעד שמבוקש בעתירה זו. בבקשת מינוי השופט מציגים עורכי הדין חוסר אמון במח"ש ובמשטרה, ובעתירה זו מבקשים העותרים להשאיר את החקירה בידי מח"ש בלבד.


עו"ד גולדשטיין פירטה כי חקירת האירוע מחולקת לארבעה מקטעים: יידוי האבנים, הימלטות, תאונה, וההתרחשות לאחר התאונה. את שני השלבים הראשונים חוקרת המשטרה ולמח"ש אין נגיעה. עו"ד גולדשטיין חשפה שבשאר השלבים יש חקירה משולבת: "אין אפשרות שגורמי החקירה לא ישתפו פעולה, זה אירוע אחד ואי אפשר להמתין למשל שמח"ש תחקור את השוטרים, תסיים, ואז יתחיל חקירת האזרחים. הדברים שלובים". עם זאת, הדגישה גולדשטיין כי "מח"ש ממונה באופן בלעדי על חקירת השוטרים, אין נגישות של המשטרה למח"ש, יש פיקוח וליווי צמוד של הפרקליטויות, פרקליטי מח"ש מלווים את חקירת מח"ש ופרקליטות מחוז ירושלים פלילי מלווה את חקירת המשטרה".


כאמור, במקביל מתקיים דיון בבית משפט השלום בפני השופט אליעד וינשל שאמר במהלכו כי הוא רואה עצמו כשופט שיחקור את נסיבות מותו של הנער, "בסיום הדיון אקח את כל חומרי החקירה לעיוני". על פי החוק, השופט החוקר יכול לפתוח בחקירה בהתקיים התנאים הקבועים בחוק שלא לפתוח בחקירה. שני התנאים שחייבים להתקיים הם, אחד: שקיים יסוד סביר לחשש שסיבת המוות אינה טבעית או שהמוות נגרם בעבירה. שתיים: הבקשה הוגשה על ידי קרובי משפחה מדרגה ראשונה ו/או גורמים נוספים המצויינים בחוק.


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... 1/F201229MA02-750x500.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
מקרה שמקשה להגן על המערכת. הפגנה בעקבות מותו של אהוביה סנדק ז"ל. צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

עו"ד עטרי טען בדיון כי החקירה על ידי צוות החקירה המשותף- מזוהמת ועל כן הוגשה הבקשה החריגה. "למדים אנחנו מדברי הפרקליטות כי כבר באותו יום בדוחות הפעולה של השוטרים נכתב שהיה מגע בין הרכבים" אמר עטרי. "הפירוש, שכבר שעות לאחר האירוע למח"ש היה ידוע שיש שוטרים שמעשה שלהם גרם למוות. באותו יום ראש מח"ש מחליטה שלא לחקור את השוטרים – לא עוצרים, לא חוקרים, לא מונעים תאום עדויות, לא מונעים שיבוש, בניגוד להתנהלות מול אזרחים במקרים דומים, השוטרים הגיעו למשרדי מח"ש ושלחו אותם הביתה. במקביל משרד המשפטים – מחליט להכניס את המשטרה גם לחקירה,  מכאן חקירת מח"ש נחשפת למשטרה, והחטא הקדמון של לפני הקמת מח"ש – חקירת שוטרים בידי שוטרים חוזרת. החקירה זוהמה".


במהלך הדיון התברר שמלבד עו"ד למברגר, מלווה את חקירת הפרשה גם המשנה לפרקליט המדינה לתפקידים מיוחדים עו"ד נורית ליטמן.


The post המשטרה לבג"ץ: צוות החקירה המשותף בתיק סנדק לא חריג appeared first on מקור ראשון.


מחבר: moshem | מקור ראשון חשיפות: 2 | דירוג: 3/54 ( 5 4 3 2 1 )




 

האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
השולח דיון
נט4יו
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר: