פרסום | קשרו אלינו
נט4יו
כל הרשת הישראלית במקום אחד
23/7/2021 0:57

כסף כן קונה אהבה: יוזמת רשת חדשה מעודדת רווקים לשלם על שידוכים

https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... 2021/07/header-750x81.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />


עונת החתונות של הקיץ כבר כאן, זוגות צעירים שולחים הזמנות, סוגרים אולם, צלם ולהקה. לכל הספקים משלמים ביד רחבה, גם חתונה צנועה היא הוצאה של קרוב למאה אלף שקלים אולם לספק הראשי, השדכן, זה שאחראי לכל הפלא לא ממש משלמים. בעולם בו אנחנו חיים כדי למלא צורך שלנו אנחנו משלמים כסף – אם מישהו רעב הוא ישלם כסף על אוכל כדי להיות שבע. אין סיבה שבצורך לזוגיות, בית ואהבה החוקים יהיו אחרים.


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... 210720-WA0024-150x150.jpg 150w, https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... 20210720-WA0024-75x75.jpg 75w, https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... 210720-WA0024-750x750.jpg 750w, https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... 20210720-WA0024-90x90.jpg 90w" sizes="(max-width: 471px) 100vw, 471px" />
האם צריך לשלם על שידוכים: עיצוב: לאה מרמורשטיין ירחי

תשלום לשדכנים היא סוגיה רבת פנים ולאחרונה היא עולה מכיוונים שונים. בפוסט בעמוד הפייסבוק שלה לאה מרמורשטיין-ירחי ביקשה להציף את הנושא ונגעה בהבדלים בין עולם השידוכים החרדי לזה הדתי לאומי. "המצב בחברה החרדית שונה בתכלית. שם כולם שדכנים. פשוט כולם. מגוייסים, חושבים, עושים, טורחים, מתאמים, מבררים. מבלי לדבר על יוצאי דופן, אין מצב שרווקים שרוצים להקים בית לא ייפגשו לצורך זה לפחות פעם בשבוע. ההצעות זורמות". לטענתה ההבדל נעוץ בין השאר בפרט הבא: "בציבור החרדי מקובל לשלם על שידוך. ולא מעט". בהמשך הפוסט לאה מסבירה בפשטות שכסף הוא מניע משמעותי שמסייע לאנשים לקחת משימות ברצינות "אנחנו בעולם של עסוקים, בעולם של טרפת למיניה. לאף אחד אין זמן. אבל ל'עבודה' יש זמן. ועבודה שווה כסף".


כסף היא לא מילה גסה


התגובות בנושא היו חלוקות ונגעו להיבטים שונים. "לפני שמדברים על כסף כתמריץ, תשלום לשדכנים זו הכרת הטוב הכי בסיסית למי שהביא לזוג את הדבר הכי יקר בחיים – אהבה. השאלה היא, איך הופכים את זה לדבר מקובל, כמו שבחברה החרדית זו הנורמה". בניסיון לפתח את השאלה לאה פנתה לקבוצה מקצועית בה היא חברה שם היא הציעה להרים קמפיין בנושא. "היה לי ברור שכולם מסכימים איתי. אני כותבת הרבה ברשתות ויודעת שלפעמים אפשר לחטוף ביקורת אבל כאן לא דמיינתי את ההתנגדות האדירה שהגיעה. היו את התגובות האוטומטיות כמו "את רוצה שנהיה כמו החרדים יש שם הרבה בעיות" למרות שברור שנתתי אותם כדוגמה למקום בו מקובל לשלם על שידוכים ולא כמודל לחיקוי. וגם זה נכון שצריך להיזהר לא להפוך את התשלום לסטנדרט שאסור לחרוג ממנו, כמו בציבור החרדי.


"העניין השני נגע בנושא הכסף והתפלאתי לראות שעדיין היום כסף היא מילה גסה בציבור שלנו. זה קצת משמח אותי כי יש עניין באידיאל הנקי אבל אם זה גורם לאנשים לא לעשות אז אין בזה טעם. לדעתי יש בעיה עם הגישה הזאת כי אנשים היום, ביומיום שלהם מאוד חנוקים וצפופים ואין להם זמן להתפנות – לא מחוסר אכפתיות או אדישות פשוט כי עמוס וקשה".


היא הציעה למתנגדים לדמיין זוג צעיר, סחוטים מיום עבודה ארוך יושבים בסלון, "אם הם יודעים שיש מצב שיבוא להם ממחשבה על חברים עוד 5000 שקל, יש מצב שהם יגידו יאללה, נדחה את הסדרה בנטפליקס לעוד שעה ובינתיים נעשה שידוכים".


"אני מאמינה שכסף זה אנרגיה, אם מישהו מוציא אנרגיה כדי לעזור לי אני אחזיר לו בכסף שייתן לו בחזרה כוח. אם אנחנו רואים שאנשים לא מקבלים מספיק כוח מהמצווה נכניס לאנרגיה בדמות כסף"


גם מול בנושא האידיאולוגי לאה לא רואה סתירה "אני מאמינה שכסף זה אנרגיה, אם מישהו מוציא אנרגיה כדי לעזור לי אני אחזיר לו בכסף שייתן לו בחזרה כוח. אם אנחנו רואים שאנשים לא מקבלים מספיק כוח מהמצווה נכניס לאנרגיה בדמות כסף. העבודה צריכה להיעשות – לשבת, לחשוב, לתאם – ולא אכפת לי מה יעזור לאנשים לעשות אותה".


"אל תעשו על הכאב שלנו קופה"


התגובות היותר קשות שהיא נתקלה בהם הגיעו דווקא מצד רווקות, הטענה הייתה שהם מרגישות שמנסים לקנות את האהבה שלהם בכסף "אל תעשו על הכאב שלנו קופה, תהיו בני אדם פשוט ותחשבו עלינו". לאה מבהירה שזו ממש לא הייתה הכוונה "כל קשר בין הטענות לבין הרעיון מקרי לחלוטין, הדיון שם הגיע לרמות קשות של כעס. הבנתי שיש רווקות שזה פוגע בהם מאוד".


איך הרגשת מול הזעם הלא צפוי?


"בהתחלה חשבתי שאני מרימה ידיים כי הדבר האחרון שאני רוצה זה לגרום עוד כאב. כאב לי מאוד מהתגובה הזאת, כי רציתי להיטיב והן נתנה לי תחושה שיצאתי מקלקלת. כתבו שם מילים קשות מאוד, שהפוסט הזה גורם בחילה ועוד כל מיני. אני יודעת שהייתה לי רק כוונה טובה וכשאני מסתכלת בעין ביקורתית אני גם לא רואה בהצעה שלי שום פסול ולכן כן המשכתי, אבל למדתי שאני צריכה להיות ערנית ורגישה כשאני ניגשת לנושא הזה.


"צעקו לי שזה לא יפתור את בעיית הרווקות, סבבה, לא אמרתי ולא התיימרתי לפתור, אני לא תמימה אבל אני מציעה משהו שאני מקווה שישפר אפילו מעט את המסע הזה ויעודד תנועה".


בסיום הפוסט שלך הודעת שמי שימצא שידוך לילדים שלך תשלמי לו ביד רחבה, במציאות של היום את לא מרגישה שתצאי פראיירית?


"כדי שבאמת הצעד הזה יכנס לתודעה ויהיה מקובל צריך פשוט להתחיל להוציא מהכיס בסיום החתונה חבילת שטרות ולתת לשדכן, אני התחייבתי שמי שימצא לילדים שלי בני זוג אני אשלם לו ביד רחבה. אני מבקשת להפוך את התנועה הנפשית, לא להתקמצן אלא להשקיע ביד רחבה, כמו שלא חוסכים בשמלת כלה או באולם – צריך להתחיל להבין מה חשוב ומה פחות בסיפור של חתונה".


למה זה שינוי כל כך מורכב?


"תמיד נורא קשה לשלם אחרי שמשהו קרה, כשהאדם במצוקה הוא מוכן להבטיח הרבה דברים אבל כמו בבדיחה על החניה, כשהטוב מגיע אומרים "הסתדרתי", אבל זה לא העניין כי אם אני משלמת עכשיו על שידוך זו ערבות הדדית, אני עוזרת לבא בתור להתחתן. זוגות צריכים להבין שכשהם ישלמו זה לא יהיה רק פירעון של החוב שלהם, זה צעד שיעזור גם לחברים שלהם להתחתן".


The post כסף כן קונה אהבה: יוזמת רשת חדשה מעודדת רווקים לשלם על שידוכים appeared first on מקור ראשון.


מחבר: pninag | מקור ראשון חשיפות: 5 | דירוג: 3/105 ( 5 4 3 2 1 )




 

האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
השולח דיון
נט4יו
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר: