פרסום | קשרו אלינו
נט4יו
כל הרשת הישראלית במקום אחד
15/8/2021 0:00

שלטון הפחד: הבחירות לפרלמנט במוסקבה מגבירות את המתח ברוסיה

מרגרטה סימוניאן היא אחת הדמויות הבולטות במערך התעמולה של הקרמלין. כעורכת ראשית של Russia Today, ערוץ הטלוויזיה הבינלאומי של הקרמלין שמשרדיו פזורים ברחבי העולם, כולל בוושינגטון ובירושלים, אפשר לצפות ממנה לקצת פאסון. אבל לאחר זכייתה של לינוי אשרם במדליית הזהב בקרב־רב בהתעמלות אומנותית, שבו גברה על המועמדת הרוסייה, התקשתה סימוניאן להכיל את זעמה. "בעקבות הטבח במתעמלים שלנו על ידי שופטים ממדינות שונות", צייצה סימוניאן בטוויטר, "אני ממש מצטערת שאינני עובדת עבור ה־GRU".


אם נניח לרגע בצד את העובדה שסימוניאן מוכרת מדי ומבוגרת מכדי להפוך למתנקשת בשירות GRU, המודיעין הצבאי הרוסי, אין ספק שהיא מבטאת רגש אותנטי. כבר קרוב לשנה שצמרת הקרמלין והאליטות המקורבות לו, מפוטין ועד סימוניאן, מראים סימני מתח ועצבנות לקראת הבחירות הקרבות לדומא, הלא הוא הפרלמנט הרוסי.


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... 08/AFP_9CQ79N-750x498.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
צילום: AP

אחרי עשרים שנות שלטון, פוטין הוא אבי האומה, אסטרטג־העל, שהרוסים סומכים עליו שישמור על היציבות ועל מעמד המדינה בקרב העמים. בשאלת התמיכה במפלגת השלטון, זה לא המצב


העניין איננו פוטין. אחרי עשרים שנות שלטון, לרוסים כבר אין אשליות בקשר לפוטין או לקרמלין. אבל הוא עדיין אבי האומה, אסטרטג־העל, שהרוסים סומכים עליו שינהיג אותם וישמור על היציבות הפנימית ועל מעמדה וכבודה של רוסיה בקרב העמים. כשהדברים מגיעים לשאלת התמיכה במפלגת השלטון, "רוסיה המאוחדת", זה לא המצב. שם העניינים הרבה יותר מורכבים, ודבר אינו מובטח. גם אוהדים שרופים של ולדימיר פוטין עשויים לתעב את המפלגה המזוהה עימו ולא להצביע בעבורה. גרוע מזה, הם עלולים להצביע למפלגות אחרות – לקומוניסטים למשל או למפלגת הפנסיונרים.


סימוניאן אינה היחידה שתיעלה את ההפסד הצורב של רוסיה בזירת ההתעמלות האומנותית למחוזות הזויים. אחד הפרשנים הבכירים במדינה טען שזוהי קונספירציה בינלאומית, לא פחות, שנועדה לפגוע בפוטין בגלל חולשתו הידועה להתעמלות אומנותית. אלינה קבייבה, בת זוגו הבלתי רשמית, שעל פי השמועות העיקשות ברוסיה גם ילדה לו תאומים, היא אלופה אולימפית לשעבר בהתעמלות אומנותית.


 


אבל שום תיאוריית קונספירציה, גם כזו שמערבבות לתוכן את לינוי אשרם, אין בכוחה לעצור את הזמן. בחודש הבא , ב־17 בספטמבר, ייערכו הבחירות לדומא. זוהי שעת חירום לקרמלין ולאליטות המחוברות אליו. מבחינתם, לבחירות האלו יש מטרת־על אחת – לשמר ולחזק את הרוב הפרלמנטרי של מפלגת רוסיה המאוחדת לשלוש השנים הקרובות. אז יגיע תורן של הבחירות לנשיאות, שבהן מקווה פוטין לשוב ולהיבחר לנשיא רוסיה. הוא כבר עשה את כל השינויים החוקתיים הנדרשים, ואפילו הבטיח את חסינותו מפני תביעות משפטיות לכל החיים במסגרת החוקה. כל שעליו לדאוג עכשיו הוא שהבחירות בספטמבר יעברו בשקט ויעוררו כמה שפחות מהומות. ואם בדרך לשם צריך להפעיל אמצעי דיכוי ואלימות קשים, המטרה מקדשת את האמצעים.


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... 08/AFP_9KM729-750x500.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
לינוי אשרם (במרכז) והמתעמלות מרוסיה ומבלארוס בטקס הענקת המדליות בטוקיו, צילום: AFP

אחד הפרשנים הבכירים ברוסיה טען שהזכייה של לינוי אשרם היא קונספירציה בינלאומית, לא פחות, שנועדה לפגוע בפוטין בגלל חולשתו הידועה להתעמלות אומנותית


מסע הדיכוי החל כבר לפני חודשים ארוכים, והוא כלל שורה של פעולות נגד פעילי אופוזיציה, עיתונאים ואנשי תקשורת ידועים. השיא הבולט שלו היה ללא ספק הרעלתו של מנהיג האופוזיציה סרגיי נבלני בגז עצבים, באוגוסט 2020. תחקיר של אתר "בלינגקט" חשף כיצד יחידה מיוחדת עקבה אחרי נבלני במשך שנים ברוסיה ומחוצה לה, עד שאנשיה הצליחו להרעילו בעיר אומסק בסיביר. סוכני החרש נכנסו לחדרו במלון והחדירו את רעל הנוביצ'וק לתחתוניו. נבלני אמנם התמוטט וסבל ייסורים קשים, אבל שרד בזכות אמבולנס מעופף שהטיס אותו לטיפול חירום בגרמניה, שם קיבל טיפול רפואי אינטנסיבי שהציל את חייו. הממשלה הגרמנית התייצבה לצידו והעניקה לו תמיכה והגנה.


אבל אז, בינואר האחרון, בניגוד לכל היגיון בסיסי של ניהול סיכונים, החליט נבלני לשוב הביתה ולפתוח בקמפיין לקראת הבחירות לדומא. הקרמלין עשה הכול כדי להניא אותו מלשוב למולדתו. אבל נבלני לא נבהל. הוא חזר ונעצר מיד עם שובו. מאז הוא בכלא – רחוק, מבודד וחולה. ובכל זאת, הוא השאיר חותם על המערכת. גם מתאו בכלא הוא מטיל צל ארוך על הבחירות לדומא.


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... 08/000_9448AB-750x517.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
ליאוניד וולקוב. צילום: AFP

החודשים האחרונים ברוסיה מלאים במאבקים קשים. הקורונה, השחיתות הממשלתית הממארת והעיצומים הבינלאומיים נוגסים ברמת החיים, והאווירה הפנימית קשה ומתוחה. ימי הזוהר של תחילת עידן פוטין, שהחזיר את היציבות הכלכלית והגאווה הלאומית, חלפו מזמן. את מקומם תפסו הפנסיות המתפוררות והפחד מה ילד יום. מה שמדאיג את הקרמלין הוא "ההצבעה החכמה" שהציעו נבלני ואנשיו כבר בבחירות לראשות עיריית מוסקבה, ושהוכיחה את עצמה: להצביע לכל מועמד בעל סיכויים להיבחר, ובלבד שאיננו תומך במפלגת השלטון. הקריאה הזאת נועדה להיאבק בשיטת הפעולה של מפלגת השלטון, המריצה מפלגות ומועמדי קש מטעמה.


השאלה כעת היא מה מסוגלת האופוזיציה המפוררת והמפולגת לעשות. לא פשוט להיות אופוזיציה ברוסיה בימים אלה, והחודש הקרוב הוא בגדר תעלומה. האם הפעילים הפוליטיים, העיתונאים וארגוני המחאה ירימו ראש? האם יפתיעו לקראת הבחירות בחשיפה מזעזעת קרביים הנוגעת לפוטין, מקורביו ומשפחתו, כמו בסרט "הארמון של פוטין" – שחשף שחיתות בקנה מידה דמיוני באמצעות תחקירים ושיטות חדשניות, כולל צילום שטחים אסורים באמצעות רחפנים? האם במה שעוד נותר מארגון המחאה של נבלני עובדים בשקט על הפתעה מהסוג הזה?


הנחת העבודה של הקרמלין היא שכן, משהו כנראה מתבשל. לא מפתיע אפוא שהשבוע נפתחה במוסקבה חקירה נגד שניים מעמיתיו הקרובים ביותר של נבלני: ראש הצוות שלו, ליאוניד וולקוב, וראש הקרן למלחמה בשחיתות שהקים נבלני, איוואן ז'דנוב. השניים חשודים כי אספו כספים ותמכו בשני "ארגונים קיצוניים" – הקרן למלחמה בשחיתות ו"צוות נבלני". לא זו בלבד, ז'דנוב אף סירב להוריד מן הרשת את הסרט הדוקומנטרי הלעגני שחשף את השחיתות של דמיטרי מדבדב, עמיתו וראש ממשלתו של פוטין הצועד עימו יחד כבר קרוב לעשרים שנה. למזלו, ז'דנוב נמצא כרגע מחוץ לגבולות רוסיה, אחרת היה נעצר מזמן.


אשפוז בכפייה


לא כולם עומדים בלחץ. השבוע עזבה את רוסיה ליובוב סובול, עורכת דין ואחת הפעילות המרכזיות של תנועת המחאה. חודשים של מעצר בית ורדיפה עשו את שלהם. סובול ועשרה נאשמים אחרים הועמדו לדין על הפרת תקנות הבריאות בשל השתתפות בהפגנות ההמוניות עם שובו של נבלני לרוסיה. היא גם הואשמה בהסגת גבול ובפריצה לביתו של אחד הסוכנים שבתחקיר בלינגקט נחשף כי השתתפו בהרעלתו של נבלני בגז עצבים. בשורה התחתונה נגזר עליה עונש של שנה וחצי מאסר על תנאי, אבל סובול הבינה שבתנאים אלה – במיוחד לאחר שהקרן למלחמה בשחיתות של נבלני הוכרזה ארגון קיצוני והוצאה מחוץ לחוק – תוכניתה לרוץ לדומא מסכנת פיזית אותה ואת תומכיה.


ליובוב סובול. צילום: EPA

גם ויולטה גרודינה, שעמדה בראש משרדי הקרן של נבלני בעיר מורמנסק, חשה היטב את נחת זרועו של השלטון. לפני חודש היא אושפזה בכפייה בבית החולים במורמנסק, לאחר שהפרה לכאורה את תקנות בידוד הקורונה. היא בילתה שבועיים בבית החולים בצו בית משפט, אף שהבדיקות הוכיחו כי היא בריאה לחלוטין. במהלך אשפוזה הכריזה על שביתת רעב ולא ויתרה על תוכניותיה להתמודד בבחירות למועצת העיר של מורמנסק. אבל לאחר שמסמכי מועמדותה נלקחו על ידי צוות בית החולים, היא הבינה שלא תוכל להציג אותם בזמן לוועדת הבחירות.


בעוד שלושה ימים ייפתח משפטו של רומן דוברוחוטוב, עיתונאי חוקר והעורך הראשי של אתר Insider, שעבד בשיתוף פעולה עם אתר בלינגקט בחקירת הרעלתו של נבלני, וגם בפרשת הפלת המטוס המלזי מעל שמי אוקראינה. דוברוחוטוב, שחש כנראה שהמערכת סוגרת עליו, התכוון לעזוב את רוסיה בסוף יולי. אבל לפני שבועיים, רגע לפני שיצא את גבולות המדינה, דפקו הרשויות על דלתו השכם בבוקר, החרימו את המחשב והטלפון שלו ועצרו אותו לחקירה. ההערכה היא כי מעצרו קשור לתביעת דיבה שהגיש נגדו הבלוגר ההולנדי מקס ואן־דר־ורף ברוסיה, בעקבות ציוץ של דוברוחוטוב בטוויטר לפני שנה שלפיו ה־GRU, המודיעין הצבאי הרוסי, שילם לבלוגר ההולנדי כדי שיקדם את התיאוריה שלרוסיה לא היה שום קשר להפלת המטוס המלזי מעל שמי אוקראינה. אבל לעמיתיו של דוברוחוטוב ברור שמעצרו וחקירתו לא נועדו להגן על שמו הטוב של הבלוגר ההולנדי, אלא לזרוע אווירה של פחד ולדכא שיתופי פעולה ותחקירים עיתונאיים בכלל ועם אתר בלינגקט בפרט. דוברוחוטוב שוחרר בינתיים. הישיבה הראשונה בבית המשפט בעניינו תתקיים בתחילת השבוע הבא.


טווח הפעולה אינו מוגבל רק לעיתונאים חוקרים ולפעילים של נבלני. כל מי שמסכן את יעד הרוב המוחלט בפרלמנט הרוסי נחשב מטרה, גם אם הוא שייך למפלגה הקומוניסטית, שבדרך כלל מתואמת היטב עם מפלגת השלטון. לפני שבועיים התברר למפלגה הקומוניסטית כי פבל גרודינין, המועמד לדומא במקום השלישי ברשימת המפלגה, נפסל בוועדת הבחירות המרכזית מהתמודדות, בטענה שהוא מחזיק במניות בחברה בבליז, מדינה במרכז אמריקה המשמשת מקלט מס.


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... 1209437941298-750x500.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
רומן דוברוחוטוב. צילום:AP

הוועדה היא כלי להנדוס הבחירות בידי הקרמלין, ובמפלגה הקומוניסטית מכירים היטב את שיטות הפעולה שלה. לא עזרו טיעוניו של גרודינין כי הוא לא מחזיק במניות אלו מאז 2017, וכי החברה לא קיימת כבר שנתיים. בדיעבד התברר שפסילתו באה לאחר סירובו של מנהיג המפלגה גנאדי זיוגאנוב לתאם עמדות עם פוטין ביחס לרשימה. ככל הנראה גרודינין פופולרי מדי לטעמו של הקרמלין. בבחירות לנשיאות ב־2018 היה גרודינין אחד המועמדים שקישטו את המרוץ של פוטין לצמרת. גרודינין השיג אז תוצאה קצת יותר מדי טובה, ובקרמלין לא שוכחים לו את זה.


השבוע מלאה שנה גם להפגנות ההמוניות בבלארוס נגד הרודן לוקשנקו. המחאות ברוסיה ובבלארוס מזינות זו את זו. לקרמלין יש בהחלט סיבה לדאגה: גם אם הצפי הוא שפוטין ומפלגת השלטון ינצחו כך או כך, נראה שסתיו של אי־ודאות עומד בפתח.


The post שלטון הפחד: הבחירות לפרלמנט במוסקבה מגבירות את המתח ברוסיה appeared first on מקור ראשון.


מחבר: aviyas | מקור ראשון חשיפות: 4 | דירוג: 2/55 ( 5 4 3 2 1 )




 

האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
השולח דיון
נט4יו
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר: