פרסום | קשרו אלינו
נט4יו
כל הרשת הישראלית במקום אחד
27/9/2021 2:00

מתי ואיפה התחילה הקורונה? חוקרים עוד מנסים לפתור את התעלומה

בשמונה בדצמבר 2019 החל רואה החשבון לחוש ברע. למומחים מארגון הבריאות העולמי שיגיעו בהמשך לחקור את מקורו של נגיף הקורונה יאמר רואה החשבון כי הוא לא היה לקוח בשוק פירות הים "הונאן" של ווהאן. הוא העדיף לערוך את קניותיו ב־RT-Mart, סמוך לביתו שעל הגדה המזרחית של נהר היאנגצה – סופרמרקט חדיש ורב־קומות, שבו מדרגות נעות ממוגנטות מעלות ומורידות לקוחות עם עגלות הקניות שלהם מקומה לקומה. הוא לא יצא מווהאן בימים שלפני מחלתו. אם מישהו נדבק בקורונה כי זחל במערת עטלפים, זה לא היה הוא.


בחיפוש אחר מוצאה של המגפה, השביל מסתיים רשמית בחולה S01, מקרה התחלואה הוודאי הראשון בקוביד־19 בסין, שפרטיו הדלילים פורטו בדו"ח המשותף של ארגון הבריאות העולמי ושל ממשלת סין, שפורסם בחודש מרץ. הוא לא היה מוכר פירות ים, צייד עטלפים או מדען מעבדה. הוא היה רואה חשבון בשם צ'ן שעשה קניות במרכול ענק.


"למעשה אנחנו יודעים מעט מאוד על מוצא המגפה", אומר סרגיי פונד, פרופסור לביולוגיה באוניברסיטת טמפל, שניתח כמה מהרצפים הגנטיים המוקדמים ביותר של SARS-COV-2. "אנחנו בוחנים מעט מאוד רצפים גנטיים ומנסים ללמוד מהם הרבה".


אפילו במקרה של S01, החולה שעבר את מספר הבדיקות הגדול ביותר, הפרטים מעורפלים. דו"ח ארגון הבריאות העולמי הציג דוגמית מהרצף הגנטי שלו, EPI_ISL_403928, שלמעשה שייכת בכלל למטופל אחר, עובד שוק בן 61 שמת מהלם זיהומי לאחר שחלה ב־20 בדצמבר 2019, כך על פי מרכז המידע הביולוגי הלאומי בסין.


הפרופיל של S01 תואם יותר לזה של בן 41 שאבחון הקורונה שלו בסוף דצמבר הדאיג רופאים – וגרם לאחד מהם, לי וונליאנג, להדליף את החדשות ברשתות החברתיות. אך במאגר המידע הסיני מתואר שהמטופל הזה נדבק רק ב־16 בדצמבר. דובר ארגון הבריאות העולמי מסר כי הסוכנות בוחנת את הפער.


העובדה שכל כך מעט מידע אושר באופן רשמי אינה מספקת, אך גם אינה מפתיעה. למרות הרצון העז להתחקות אחר מקור המגפה, למדענים נדרשות לעיתים שנים לקבוע את מוצאה של מחלה חדשה ודרכי ההדבקה המוקדמות שלה. ממשלת סין לא הקלה על המאמץ הזה, שכן היא הגבילה את הגישה לדגימות ביולוגיות ולרשומות מקוריות, גם לאנשי ארגון הבריאות העולמי.


חוקרים אספו קומץ ראיות – במקומות רחוקים כמו מילאנו ופריז – המרמזות על מה שאולי קרה בימים שלפני ההידבקות של חולה S01. חלק מהראיות הללו אינן ודאיות ואפילו סותרות זו את זו, ומדענים מזהירים כי עלול לצוץ מידע חדש שישנה לחלוטין את התמונה.


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... 194134311-min-750x500.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
שוק האוכל הסגור בווהאן. צילום: גטי אימג'ס

לעת עתה, זו התמונה המעורפלת שמתגלה: שלושה ימים לפני שהחלו להופיע תסמינים אצל חולה S01, ב־5 בדצמבר 2019, נלקחה דוגמית אוראלית מילד בן 4 מחוץ למילאנו שנחשד כי הוא חולה בחצבת. חודשים לאחר מכן, היא נמצאה חיובית ל־RNA של נגיף הקורונה. המקרה, המתואר בכתב העת Emerging Infectious Diseases, הוא אחד מכמה מחקרים באירופה המצביעים על כך שייתכן כי הנגיף התפשט בשקט מחוץ לסין במשך שבועות, ואפילו חודשים.


חוקרים בצרפת אומרים שמצאו רמזים לנגיף עוד קודם לכן, בנובמבר. צוות מהמכון הלאומי למחקר בריאות ורפואה בצרפת וממכונים אחרים בחנו בדיעבד יותר מ־9,000 דגימות שניטלו במסגרת מיזם בריאות ציבור מנובמבר 2019 עד מרץ 2020. "מצאנו נוגדנים מהשבוע הראשון של נובמבר, אבל לא היה לנו מימון לחזור אחורה בזמן יותר מזה", אמרה מארי זינס, המנהלת המדעית של המיזם. "וחבל, כי בנובמבר היו לנו שבעה מתנדבים שנמצאו חיוביים, שניים מהם בשבוע הראשון של החודש".


צוותה של זינס הודה באפשרות של תוצאות חיוביות כוזבות, אך כתב כי לא סביר שהמצב יחזור על עצמו בתשע בדיקות שונות.


בנוסף, ישנו מחקר שנוי במחלוקת: במאמר שפורסם בנובמבר 2020, דיווחו חוקרים באיטליה על עקבות של נגיף הקורונה שהתגלו בדגימות מספטמבר 2019, והכריזו שהתגלית עשויה "לעצב מחדש את ההיסטוריה" של המגפה. מדענים מהמכון הלאומי לסרטן במילאנו ומאוניברסיטת סיינה ניתחו כמעט אלף דגימות דם שנאספו בשנת 2019 מניסוי לאיתור סרטן. הם דיווחו כי יותר מעשרה אחוזים מהן הכילו נוגדנים לקורונה, כולל דגימות מספטמבר 2019.


התוצאה הייתה מרשימה, וארגון הבריאות העולמי ביקש בדיקה חוזרת במעבדה אחרת בהולנד. תהליך הבדיקה מחדש הושלם כעת, אך המעבדה סירבה למסור פרטים, וארגון הבריאות העולמי הפנה את שאלותיו בחזרה לחוקרים האיטלקים. מחבר המחקר המקורי, ג'ובאני אפולון, המנהל המדעי של המכון הלאומי לסרטן במילאנו, ציין שישנם חילוקי דעות על פרשנות תוצאות הבדיקות החוזרות ואמר כי הצוות שלו עובד על מאמר חדש בנושא – שעליו החוקרים ההולנדים "לא יחתמו".


"מנקודת המבט שלנו, תוצאות הבדיקה תואמות את המחקר המקורי שלנו אך בתרחיש מורכב מאוד", אמר אפולון. עמנואל מונטומולי, עמית במחקר, שיער במהלך ריאיון שאולי מה שהחוקרים זיהו היה זן "מידבק פחות", שייתכן שהתפשט בלי לגרום התפרצות משמעותית.


רופאים רבים מפקפקים בכך שהנגיף יכול היה להסתובב בלי לעורר תשומת לב במשך זמן רב כל כך, ואומרים כי בדיקות נוגדנים עלולות לייצר תוצאות מטעות.


מחקרים אחרים מצביעים גם כן על אפשרות שהייתה הדבקה בהיקף מצומצם בשלב מוקדם ביותר. במאמר שפורסם במגזין Science באפריל, מדענים דימו התפרצות של SARS-COV-2 אלף פעמים, ומצאו כי ביותר משני־שליש מהמקרים, היא התפוגגה מעצמה. ג'ואל ורטהיים, ביולוג אבולוציוני מאוניברסיטת קליפורניה בסן־דייגו שהיה מעורב במחקר, אמר כי הצוות מעריך שהתפרצות ווהאן החלה בנובמבר, אך הוא לא יכול לשלול אפשרות שהחלו להיווצר אשכולות מבודדים עוד קודם לכן.


קשה לדעת בוודאות כמה מוקדם החלו ההדבקות. לדברי זינס, לרוב המכריע של בעלי הנוגדנים בצרפת לא היה קשר ברור לסין. אחד בילה חודשיים בנסיעות בסין אך בשום שלב לא ביקר בווהאן.


גורמים רשמיים בסין המשיכו לטעון שהנגיף יובא לווהאן מחו"ל, אולם מדענים ממדינות אחרות לא תמכו בתאוריה הזאת, בין היתר בגלל הדמיון הגנטי בין SARS-COV-2 ונגיפי הקורונה שמקורם בעטלפים בדרום סין.


שלושה ימים לפני שהחלו להופיע סימפטומים אצל חולה מס' 1 ב־5 בדצמבר 2019 , נלקחה דוגמית אוראלית מילד בן 4 מחוץ למילאנו שנחשד כחולה בחצבת. חודשים לאחר מכן, היא נמצאה חיובית ל־RNA של נגיף הקורונה


שגרירות סין בוושינגטון אמרה בהצהרה כי חוקרי מוצאו של הנגיף חייבים ללכת בעקבות המדע, וכי "זה יכול להתקיים רק במחקר מדעי משותף": "כל מעשה שהופך לפוליטית את חקירת מוצאו של הנגיף מרעילה את אווירת המחקר המדעי, מעכבת את שיתוף הפעולה הגלובלי בעניין ומערערת את המאמצים הבינלאומיים למלחמה בנגיף".


בווהאן, חיפושים רשמיים אחר חולים שקדמו לחולה S01 לא צלחו, אף שבשנים האחרונות הרבתה סין להתפאר ביכולות המעקב המשוכללות שלה אחר אזרחיה. בדו"ח של ארגון הבריאות העולמי נכתב כי בתי חולים מקומיים טענו שבדקו עשרות מקרי תחלואה מוקדמים שנחשדו בקורונה וכולם נמצאו שליליים.


"המספר האמיתי גבוה בהרבה"


ווי בינג, 32, בעלת חנות בווהאן, אומרת שהיא לא זוכרת משהו חריג בסתיו 2019. העיר אירחה באוקטובר את המשחקים הצבאיים הבינלאומיים – טורניר צבאי דמוי־אולימפיאדה. הרחובות היו נקיים במיוחד, ומחסומים הוקמו סביב אתרי המשחקים. "כתושבת ווהאן, הייתי גאה מאוד", אמרה ווי.


כמה צוותים מדעיים מעריכים שייתכן כי ההתפרצות החלה כבר באוקטובר 2019. היה קל לפספס את המקרים הראשונים: סין הייתה בעיצומה של עונת השפעת הגרועה ביותר זה יותר מעשור. נתונים סטטיסטיים רשמיים מראים כי עד נובמבר 2019 היה מספר חולי השפעת גדול פי חמישה ברחבי סין בהשוואה לשנה קודם לכן. בדצמבר, הוא היה גדול פי תשעה.


קבוצה של מחוקקים אמריקנים דרשה לבדוק את האפשרות של הדבקה בקורונה כבר במשחקים הצבאיים. התחרות הייתה רק חלק משורת אירועים בינלאומיים בווהאן, שלכל אחד מהם היה פוטנציאל לייצוא הנגיף.בווהאן חיים 11 מיליון תושבים – יותר מבניו־יורק.


קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ביקרה בווהאן בספטמבר 2019. בשבועות הבאים אירחה ווהאן את המשחקים הצבאיים, תערוכת הרכב הגדולה ביותר באסיה, פורום בוני הגשרים העולמי, התכנסות מדעי החומרים הבינלאומית ומפגש של בוגרי אוניברסיטת פקין. אפילו ב־20 בדצמבר, בשעה שעובדי שוק פירות הים החלו לחלות בהמוניהם, מייסד עליבאבא ומייסד שיאומי שהו בעיר בוועידה כלכלית.


לי וונליאנג. צילום: AFP

היו שמועות מוקדמות. תושבת ווהאן אחת, סטלה ז'ואו, נזכרה בשיחה עם וושינגטון פוסט כי שמעה דיבורים על דלקת ריאות מסתורית במרכז לטיפול בילדים כבר ב־8 בדצמבר 2019, באותו יום שבו נדבק חולה S01, וכמעט חודש לפני ההכרזה הרשמית. תושב אחר, ג'ו וויי, אמר כי כמה מקרים מוקדמים כנראה לא אובחנו כלל.


"לכולם סביבי יש תחושה שהמספר האמיתי היה גבוה בהרבה מהספירה הרשמית", אמר ג'ו. "בהתחלה היו רבים שלא יכלו להיבדק או שלא היו יכולים לקבל טיפול רפואי".


דו"ח ארגון הבריאות העולמי הזכיר גם הוא חשדות למקרים מוקדמים יותר, אך ציין כי הממשל הסיני סירב לאפשר לחוקרים לראיין אותם. בהמלצות המעקב שלהם קראו מומחי ארגון הבריאות העולמי לבדיקת דגימות דם מוקדמות ממרכז הדם של ווהאן ותיעוד רפואי מהמשחקים הצבאיים. ארגון הבריאות העולמי לא השיב לשאלה אם אכן התקיימה ביקורת של המקורות הללו, וגורמים רשמיים במרכז הדם בווהאן ובמרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בסין סירבו להשיב לשאלות.


במשך רוב שנת 2020 האמינו מדענים כי מקרה התחלואה הרשמי המוקדם ביותר היה בווהאן, ב־1 בדצמבר 2019. גם זה שונה בדו"ח של ארגון הבריאות העולמי: לטענת החוקרים, האדם הזה חלה במחלה אחרת, אך נדבק בקורונה עם אשתו ועם משפחתו בהמשך החודש. השינוי הזה הוא שהפך את רואה החשבון ששמו צ'ן, שהסימפטומים שלו הופיעו ב־8 בדצמבר 2019, למקרה הרשמי הראשון.


בעיות בטיחות במכון לווירולוגיה


מדענים משערים שעד נובמבר 2019, נגיף הקורונה כבר הדביק מספר קטן של תושבי ווהאן. העיר רחשה פעילות ויצרה אינסוף שבילים שבהם הנגיף יכול היה להתנייד.


ב־2 בנובמבר התיישבו קומץ איטלקים מתוכנית חילופי סטודנטים ליד שולחנות כחולים בהירים באוניברסיטת ווהאן כדי לנסות את כוחם בקליגרפיה סינית. בשבוע שלאחר מכן לבשו 2,000 איש "האנפו", גלימות סיניות עתיקות, והתכנסו במגדל העגורן הצהוב לפסטיבל מיוחד. מאוחר יותר בנובמבר התכנסו בעיר 200 אלף איש, כולל מבקרים מ־20 מדינות, בתערוכה חקלאית.


מדען העוסק בהצלת חיות בר ערך באותו חודש ביקור בשוק הונאן שאחריו עקב במשך שנתיים, ואישר כי עדיין נמכרות שם חיות בר בתנאים היגייניים ירודים, כפי שכתב צוותו מאוחר יותר בכתב העת Scientific Reports.


וב־19 בנובמבר 2019, מכון ווהאן לווירולוגיה ערך מפגש אימון בטיחות שנתי. על פי האתר הרשמי, סגן מנהל האבטחה במכון, הו צ'יאן, פירט כמה בעיות בטיחות שנמצאו בביקורות באותה שנה. המכון לא הגיב לשאלות בעניין סוגי הליקויים הבטיחותיים; הנהגתו הכחישה בתוקף כי פגשו בקורונה לפני המגפה או שהיו דליפות כלשהן מהמעבדה.


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... 324053230-min-750x500.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
ג'ובאני אפולון. צילום: גטי אימג'ס

הדו"ח הראשון של ארגון הבריאות העולמי כינה את תאוריית הדליפה ממעבדה כגורם המגפה – "בלתי סבירה ביותר", אולם מאז התחזקו ההשערות שזו אכן אפשרות מציאותית. אחד המדענים שסבורים כך הוא ג'סי בלום, ביולוג חישובי במרכז לחקר הסרטן פרד האצ'ינסון בסיאטל: "מקורותיו של SARS-COV-2 עדיין אינם ברורים, ושתי התאוריות הסבירות הן הדבקה טבעית או תאונת מעבדה".


בלום הכה גלים בתחילת הקיץ כשהודיע כי הצליח לשחזר 13 רצפים גנטיים מוקדמים של נגיף הקורונה שנמחקו ממאגר מידע בידי חוקרים בווהאן, מסיבות שאינן ידועות. "עלינו, המדענים, למצוא דרכים להשיג נתונים נוספים על המקרים המוקדמים", אמר המדען האמריקני.


פונד, הפרופסור מאוניברסיטת טמפל, אומר שמחקרו של בלום הדגיש כמה מעט נתונים קיימים על ראשית המגפה. אותם רצפים ששוחזרו עוזרים למלא כמה פערים בשחזור האופן שבו התפתח הנגיף, ומחזקים את התאוריה כי שוק פירות הים לא היה המקור היחיד להתפרצות: "אפילו 13 רצפים גנטיים חדשים, כמות זעירה, יכולים לשנות באופן מהותי את ההבנה של מקור המגפה", אמר פונד.


"חוסר כבוד לשכל הישר"


בחודשים שמאז החקירה הראשונה של ארגון הבריאות העולמי, הלכו וגברו הקולות שדרשו בדיקה מקיפה של האפשרות שהמגפה החלה בדליפה מהמעבדה בווהאן. אלו הגיעו לשיא עם הוראתו של הנשיא ג'ו ביידן לשירותי הביון האמריקניים להתחיל בחקירה בנושא, שהובילה למאמץ מחודש גם בארגון הבריאות העולמי. סין הודיעה כי תסרב לשתף פעולה עם בדיקה כזו.


"כשראיתי את תוכניותיו של ארגון הבריאות העולמי לשלב השני של החקירה, הופתעתי מאוד", אמר זנג יקסין, סגן ראש נציבות הבריאות הלאומית בסין. "מכיוון שבתוכנית הזאת, ההשערה כי הנגיף דלף בעקבות כשלי מעבדה סיניים הפכה לאחת המטרות המרכזיות. מהנקודה הזאת, אני יכול לחוש את חוסר הכבוד לשכל הישר ואת היחס השחצני כלפי המדע שמתגלה בתוכנית הזאת".


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... 206899806-min-750x500.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
המשחקים הצבאיים הבינלאומיים בווהאן. צילום: גטי אימג'ס

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ביקרה בווהאן בספטמבר 2019. בשבועות הבאים אירחה ווהאן את המשחקים הצבאיים, תערוכת הרכב הגדולה באסיה, פורום בוני הגשרים העולמי, התכנסות מדעי החומרים הבינלאומית ומפגש של בוגרי אוניברסיטת פקין


באותו מסיבת עיתונאים בסוף יולי הודה ליאנג ואניאן, ראש צוות המומחים הסינים בצוות ששיתף פעולה עם ארגון הבריאות העולמי, כי נתוניהם של חולים מסוימים לא נמסרו למומחים הזרים, וציטט את תקנות הפרטיות הרפואית של סין – טענה שהתקבלה בספקנות בקרב מומחים בינלאומיים.


בתום 90 יום מאז הכרזתו של הנשיא ביידן על חקירה נוספת, פורסם כי לא התקבלו ממצאים נוספים שבעזרתם אפשר להכריע בשאלת מקורות המגפה, בין השאר בשל סירוב השלטונות בסיף לשתף פעולה עם החוקרים.


ככל שעבר הזמן מאז פרסום המסקנות, הדו"ח המשותף ספג ביקורת על היותו חלקי ופוליטי, ומבוסס על נתונים מוגבלים. ארגון הבריאות העולמי הבטיח כי יעדכן את הדו"ח המשותף הזקוק לתיקון "טעויות עריכה", בעקבות חשיפת הוושינגטון פוסט בכתבה זו על חוסר התאמה בין הפרופילים של החולים המוקדמים ביותר. דובר הארגון הודה כי חוקרים לא הצליחו לפתור סתירה קיימת לגבי המיקום המדווח של מקרה ההדבקה הרשמי הראשון בווהאן – פרט שעשוי להיות משמעותי, שכן הוא יקבע אם כל המקרים הרשמיים המוקדמים ביותר נמצאו ליד שוק פירות הים בהונאן או לא.


חקירת מקורותיו של הנגיף נפגעה ממיעוט המידע המוקדם, שחלקו לא אמין וחלקו נעלם לחלוטין. בדיקת הוושינגטון פוסט העלתה כי אין גישה לארכיונים המקוונים של שני עיתונים מקומיים המופעלים בידי הממשלה, "הוביי דיילי" ו"צ'ואיטן מטרו דיילי", לפני 5 בנובמבר 2019. המוציא לאור של העיתונים סירב להגיב לשאלות בעניין.


תרגם: אלחנן שפייזר


The post מתי ואיפה התחילה הקורונה? חוקרים עוד מנסים לפתור את התעלומה appeared first on מקור ראשון.


מחבר: Elchanan Speiser | מקור ראשון חשיפות: 3 | דירוג: 2/64 ( 5 4 3 2 1 )




 

האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
השולח דיון
נט4יו
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר: