פרסום | קשרו אלינו
נט4יו
כל הרשת הישראלית במקום אחד
24/6/2020 3:36

המשפט הישראלי וקהילת הלהט"ב


כל סטודנט לימודי משפטים יודע שזכויות הלהט"ב בישראל עברו שינויים רבים בעולם, וככל שהעולם מתפתח לכיוונים נאורים וליברליים יותר, כך גם בתחום זה. אמנם לצערנו ישנה עוד כברת דרך רבה לעשות, אך הנושא נמצא באופן יחסי במגמת שיפור (איטית) בישראל. המשפט הישראלי, בין אם בדרך של חקיקה ובין אם בדרך של פסיקה, נתקל במספר מצבים בהקשר זה. בכתבה שלפניכם נדון ביחס שבין המשפט הישראלי לבין זכויות הלהט"ב בישראל.


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... VZM4-unsplash-750x500.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />


היבט החקיקה


בשיעורים הראשונים של לימודי משפטים, לומדים שהמשפט הישראלי הינו תולדה של משפט המנדט שהיה בתקופת השלטון הבריטי, ולכן, שיטת המשפט הישראלית מבוססת על המשפט הבריטי (ה-Common Law). פקודת סדרי השלטון והמשפט העבירה את חוקי המנדט לחוקי מדינת ישראל, ובתוך כך, גם את העבירה על איסור קיום משכב זכר (בזמנו – ס' 351 לחוק העונשין).


סעיף זה אומץ מפקודת החוק הפלילי 1936. היועמ"ש השני, חיים כהן, ניסה לשכנע את הממשלה השנייה להעביר החלטה שתעביר את הסמכות לאכיפת עבירה זו אל היועמ"ש. גם חיים כהן וגם מאיר שמגר הנחו את רשויות החקירה והתביעה שלא לחקור ולא להעמיד לדין אנשים בגין עבירה זו כל עוד היא מתבצעת בהסכמה ובצנעה. כמו כן, נעשו מספר ניסיונות נוספים בכנסת בשביל לבטל את העבירה, עד אשר בוטל הסעיף בתיקון 22 לחוק העונשין הישראלי בשנת 1988 – גם כן נקודת ציון במהלך לימודי משפט חוקתי בלימודי משפטים.


 


היבט הפסיקה


בית המשפט הישראלי נאלץ גם הוא להתמודד עם מספר מקרים בנושא זה, דבר שהוליד פסיקות תקדימיות שפיתחו את זכויות הלהט"ב בישראל.


בשנת 2006, פסק בית המשפט העליון בכובעו כבג"ץ בעניין יוסי בן ארי נ' מנהל מינהל האוכלוסין במשרד הפנים. בפסק דין זה, קבע בית המשפט כי על מנהל מינהל האוכלוסין לרשום זוג גברים הומוסקסואלי שנישא בנישואים אזרחיים במדינה זרה, כזוג נשוי במרשם האוכלוסין. מדובר בפסיקה תקדימית של בית המשפט, ומדובר בצעד משמעותי, על אף היותו קטן, בדרך לשוויון זכויות של זוגות חד מיניים.


בשנת 1994, פסק בית המשפט העליון בכובעו כבג"ץ בעניין אל-על נ' יונתן דנילביץ', בנושא אפליה על רקע נטייה מינית. בהסכם הקיבוצי של עובדי אל-על נקבע כי כל עובד זכאי אחת לשנה לקבל כרטיס טיסה עבור בן או בת זוגו. דנילביץ' פנה לאל-על בנושא, שלאחר מתן כרטיס טיסה אחד, סירבה להמשיך ולהעניק כרטיסים עבור בן זוגו של דנילביץ'. בית המשפט העליון קבע כי דנילביץ' ובן זוגו זכאים לקבל את כרטיס הטיסה, ולמעשה הייתה זו פריצת דרך משמעותית בהכרה בזוגות הומוסקסואלים כשווי זכויות בישראל.


 


המשך הדרך


אמנם נעשו בעבר מספר צעדים חיוביים לקידום שוויון זכויות של קהילת הלהט"ב בישראל, אך ישנה עוד כברת דרך, גם בעולם. מדובר בתחום מתפתח, בעל חשיבות רבה לאין שיעור, שהמשפט הישראלי יצטרך להתמודד עימה בעתיד בכדי להגיע למצב אידיאלי.



The post המשפט הישראלי וקהילת הלהט"ב appeared first on מקור ראשון.


מחבר: Elchanan Speiser | מקור ראשון חשיפות: 8 | דירוג: 3/169 ( 5 4 3 2 1 )




 

האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
השולח דיון
נט4יו
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר: