פרסום | קשרו אלינו
נט4יו
כל הרשת הישראלית במקום אחד
10/3/2022 22:18

ביקור הרצוג באנקרה: ישראל ניצלה הזדמנות

בהיכל בית הכנסת נווה שלום בלב איסטנבול אתמול, הייתה זו הפעם השלישית שבן למשפחת הרצוג, נציג מדינת ישראל, ניצב על הבימה לצד ארון הקודש, והחזן שלידו נושא תפילה לשלום המדינה. הנציג הראשון היה הרב הראשי יצחק הרצוג, השני נשיא המדינה חיים הרצוג, ואתמול – הנכד, נשיא המדינה הנוכחי.


אבל בלי להקל ראש בשתי הפעמים הקודמות, הביקור של הרצוג אתמול בבית הכנסת היה המהדהד ביותר, אחרי השבר הגדול ביחסי אנקרה וירושלים בעשור החולף. הנשיא ורעייתו התקבלו בשירת "הבה נגילה" ובתרועת שופרות.


הרצוג התקשה להסתיר את התרגשותו בשעה שהחזן נשא תפילה לעילוי נשמת אמו המנוחה אורה ז"ל שהלכה לעולמה לאחרונה. החזן נשא גם תפילת אשכבה לזכרם של הנרצחים בהתקפות הטרור שהתרחשו בבית הכנסת ב־1986 וב־2003, והדליק נר זיכרון.


בהמשך השתתף הנשיא בקריאת פרק תהילים והוזמן לעלות לתורה בקריאה מתוך פרשת השבוע, כנהוג בימי חמישי. לאחר שבירך "שהחיינו" ביקש הרצוג "לשאת תפילה לשלום אחינו ואחיותינו מהקהילה היהודית באוקראינה, ולשאת תפילה שהקדוש ברוך הוא ישמרם ויצילם מכל צרה וצוקה".

הנשיא הוסיף: "הן אבי והן סבי הזכירו בביקוריהם ההיסטוריים כאן את האופן שבו פתחה טורקיה את שעריה ואת ליבה, לבנות ובני העם היהודי שמצאו כאן מנוח לכף רגלם. המגורשים מספרד ויהודי טורקיה הוותיקים השתלבו בחברה הטורקית, ונטלו חלק כביר בכתיבת ההיסטוריה של העם היהודי.


"שורה ארוכה של רבנים, משוררים, חכמים, סוחרים, יזמים, מנהיגות ומנהיגים, הם רק חלק מהעבר ההיסטורי של העם היהודי כאן בארץ הזאת".


במשך כ־15 שנות איבה ויחסים מתוחים, ישראל וטורקיה אפילו לא שלחו זו לזו שגרירים; תקופת המתיחות טרם הגיעה לסיומה, אך עכשיו מצב היחסים נראה משופר בהרבה.


לקראת תום ביקורו בן היומיים של הנשיא יצחק הרצוג בטורקיה, התברר ששר החוץ הטורקי יבקר בקרוב בארץ, וככל הנראה יכריז במחיצת עמיתו הישראלי יאיר לפיד על החלפת שגרירים בין המדינות.


בטרם עלה שלשום למטוס בדרכו לפסגה המדינית באנקרה, היה הרצוג ספקן משהו: הוא ביקש להגדיר את הצלחת הביקור בעצם קיומו, גם אם לא יישמעו בו זמירות חדשות מצד נשיא טורקיה התומך בחמאס.


"יש לי תפיסת עולם, שאמרתי גם בביקורי באמירויות ואני אומר זאת לכל נשיא בעולם", אמר הרצוג בנתב"ג. "אני רואה לנגד עיניי את הילד בן העשר שרואה אותי עם מנהיג עוטה כאפייה, ומקבל מסר של תקווה, חלופה לכל מי שחושב שעימות ואלימות יביאו תוצאות. אני מקווה שזו תרומתי".


כבר בבחירתו של הרצוג לנשיא ראו בו הטורקים את האדם הנכון לרקום איתו את את הקשרים החדשים. אבל ישראל אינה לבדה במסע החיזורים הבינלאומי של ארדואן: אתמול הוא שוחח בטלפון עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ופגש את שר החוץ הרוסי לברוב ושר החוץ האוקראיני קולבה, והיום הוא צפוי לפגוש את נשיא אזרבייג'ן. ביום ראשון יארח את ראש ממשלת יוון, ולמחרת את קנצלר גרמניה.


אין ספק, ארדואן מחפש נתיבים לחידוש הקשר עם המערב מסיבות מדיניות וכלכליות; לא אהבת ישראל מניעה אותו, אלא ההבנה שחיזוק הקשרים יכול לסייע לו ול־84 מיליון תושבי טורקיה, הסובלים ממשבר כלכלי חריף ומתמשך.


הרצוג לא הגיע לארמון הנשיאות כשבבטנו פרפרים של התרגשות וציפייה רומנטית, אבל הוא בכל זאת סבור כעת שהדם הרע בין הצדדים עשוי להתפוגג.


"יש שתי גישות בחיים", נאמר לנו אתמול בפמליה הישראלית, "לנתק קשרים אחרי כל מה שארדואן אמר ועשה, או לראות את השתנות הנסיבות והאינטרסים".


עוד הוזכר לנו שגופי המודיעין טעו לא אחת בהערכתם לגבי שינוי גישה מצד מנהיגים, למשל באשר לכוונותיו של אנואר סאדאת ערב חתימת הסכם השלום עם מצרים. "משנת 1949 יש לישראל מערכת יחסים ענפה עם טורקיה. אז נכון שארדואן מגיע מרקע אסלאמיסטי יותר, אבל אם יש הזדמנות במזרח התיכון – צריך לנצל אותה".


פגישתם של הרצוג וארדואן שלשום בצהריים בארמונו המפואר של ארדואן הייתה ממושכת ומקפת. היא התקיימה בתום טקס שנועד להפגין את החשיבות שהנשיא המארח מייחס לביקור: משמר כבוד מרשים, ירי של 21 מטחי תותחים ומצעד פרשים רכובים על סוסים לכבוד הנשיא הרצוג ורעייתו מיכל.


נשיא המדינה סיפר אתמול לעיתונאים במלון באיסטנבול, שעה קלה לפני שיצא למפגש עם הקהילה היהודית, כי ארדואן הגיע לשיחה באנקרה עם רשימה ארוכה של נושאים לדיון, ובהם מאמצי התיווך של ראש הממשלה נפתלי בנט בין רוסיה לאוקראינה, סוגיית הסכם הגרעין מול איראן ותמיכתו של ארדואן בארגון הטרור חמאס, וכן מיצובו העצמי של ארדואן כ"מגן ירושלים".


"מצאתי מארח שהיה פתוח לדיאלוג אמיתי", אמר הרצוג לעיתונאים הרבים שנלוו אליו מישראל. "הדברים ייבחנו במעשים בשטח ובהתנהגות של כבוד הדדי".


אחד היעדים החשובים שארדואן ביקש לקדם היה הקמת מנגנון לתיאום הדדי בין המדינות, למניעת חיכוכים וליצירת הידברות בעת אירועים ביטחוניים, כמו אלו שהיו במאי אשתקד בימי המלחמה מול חמאס בעזה.


מי שאמורים לעמוד בראש המנגנון הם מנכ"ל משרד החוץ אלון אושפיז, ויועצו הקרוב של ארדואן לענייני חוץ איברהים קלין. הרצוג מאמין שהידברות ישירה עשויה למנוע הידרדרות ביחסים. הידברות אישית כזו הביאה למשל לפתרון משבר מעצרם של בני הזוג אוקנין שנחשדו לשווא בריגול למען ישראל.


בשעת לחיצת הידיים הפומבית בין שני האישים נראה הרצוג מחייך, אך ארדואן שמר על פנים חתומות. עמיתיי הטורקים הסבירו לי שזו אישיותו של נשיאם.

הרצוג, פוליטיקאי ותיק, הדגיש שכעת הכדור יעבור לידי הממשלה, משרד החוץ והמועצה לביטחון לאומי, שיקימו צוותי עבודה להמשך פיתוח הקשרים בין שתי הממשלות. "אנחנו כמובן לא שוכחים את העבר, אבל גם מסתכלים וחושבים על העתיד", אמר לנו לפני המראתנו בחזרה ארצה.


The post ביקור הרצוג באנקרה: ישראל ניצלה הזדמנות appeared first on מקור ראשון.


מחבר: Rina Nakonechny | מקור ראשון חשיפות: 2 | דירוג: 2/47 ( 5 4 3 2 1 )




 

האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
השולח דיון
נט4יו
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר: