פרסום | קשרו אלינו
נט4יו
כל הרשת הישראלית במקום אחד
7/7/2020 0:59

"הטיפול במגפה איבד כיוון": פרופ' סיגל סדצקי מתפטרת

ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' סיגל סדצקי, התפטרה מתפקידה. בפוסט שהעלתה היום (ג') לעמוד הפייסבוק שלה, פרסמה סדצקי מכתב ששלחה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' חזי לוי, בו תיארה את המתווה הנכון לדעתה לטיפול במגפת הקורונה, ואת הכשלים במערכת שהובילו לעלייתו של הגל השני, שבינתיים נראה שיהיה חמור אף יותר מזה הראשון.


כתבות נוספות באתר מקור ראשון:

– המשבר הכלכלי מביא למכת התאבדויות בעזה

– האם השר רפי פרץ יאלץ להתפטר מהממשלה?

– מחאת העו"סים: "דורשות הנשמה כי נחנקנו"


“אתמול בבוקר הודעתי לך על בקשתי לעזוב את תפקידי כראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות ואת התפקיד המרכזי שלקחתי בניהול מניעת התפשטות והכלת מגפת הקורונה בישראל", פתחה סדצקי במכתבה למנכ"ל המשרד. "לאחר שנים ארוכות של שירות ציבורי בכיר, שבו השקעתי את כל יכולותיי למען מדינת ישראל ואזרחיה, הגיעו החודשים האחרונים אשר שינו באופן דראסטי את החיים בישראל ובעולם כולו. בחצי השנה האחרונה מלווה יום יום, שעה שעה, לילות, סופי שבוע וחגים את משבר הקורונה. למעשה, כמעט ואיני עושה דבר פרט לכך. כישוריי ומחשבותיי מופנות לחקר הנושא, לחשיבה על דרכי התמודדות עם האתגר, להעלאת הצעות להתמודדות עם המגפה במציאות של חוסר וודאות גלובלית כלפיה, ולעבודת נמלים מדוקדקת ליישום ההחלטות המתקבלות בדרגים השונים וזאת, על מנת להציל נפשות".


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... 02016_50_28-1-750x500.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
פרופ' סיגל סדצקי. צילום: אלכס קולומויסקי

סדצקי תיארה מצב בו בעוד בגל הראשון הייתה התנהלות "מקצועית וערכית", עם הזמן "הפכנו מאנשי מקצוע המגיבים לאירועים בצורה פרואקטיבית, לבעלי אחריות נטולי סמכות המגיבים באיחור אחר האירועים".


לדבריה, ישנן תוצאות חמורות לכך: "לצערי, מזה מספר שבועות מצפן הטיפול במגיפה איבד כיוון. למרות התרעות שיטתיות וסדורות במערכות השונות, ובדיונים בפורומים שונים, אנו צופים בתסכול בשעון החול של ההזדמנויות הולך ואוזל. על רקע זה הגעתי למסקנה שבתנאים החדשים שנוצרו ובהם דעתי המקצועית לא מתקבלת – אין ביכולתי עוד לסייע להתמודדות אפקטיבית לבלימת התפשטות הנגיף".


סדצקי הרחיבה רבות על השיטה בה לדבריה יש לטפל בנגיף, כמו למשל כיצד יש לבלום את התפשטותו: "בהיעדר חיסון וטיפול במחלה הדרך היחידה לבלימת התפשטות מחלת הקורונה היא עצירת מעבר הנגיף מאדם נגוע לאדם אחר. עקרון זה נלמד עוד במגיפות ההיסטוריות שליוו את האנושות וקטלו מיליוני בני אדם ולפעמים אוכלוסיות שלימות וביניהן מגפת הטיפוס שהתרחשה ביוון במאה החמישית לפנה"ס, מגפת האבעבועות השחורות שקטלה כרבע מהקיסרות הרומית, המוות השחור שהחל במסין והגיעה לשיאו כשקטל כ-35 מיליון איש באירופה בלבד במאה ה-14 ,השפעת הספרדית שגבתה את חייהם של עשרות מיליונים בתחילת המאה הקודמת, ועוד.


"כיום התפשטות מחלות קשורה בגלובליזציה ובהתאם לכך, מניעת התפשטות מחלות נמצאת בין הנושאים הראשיים על סדר היום של ארגון הבריאות העולמי כשמאמצים רבים מ מוקדים לתמיכה במוכנות מדינות להתמודדות עם מצבי חירום כמו שמציבה בפנינו פנדמיית הקורונה. קווי ההגנה וההכלה מבוססים על מניעת הדבקה ובהתאם לניסיון העבר (שתקף גם כיום), בלימת עיקר ההתפשטות מתבססת על בידוד יעיל של החולים והמדביקים ושמירה על היגיינה. זוהי כל התורה על רגל אחת!


"אולם, תכונות המחלה החדשה, הקורונה גורמות לכך שאין כל אפשרות ביולוגית ו/או טכנית לאתר את כל החולים או המדביקים במחלה, ולכן ההתמודדות אתה לא יכולה להישען רק על זיהוי ממוקד ובידוד האנשים שעלולים להפיץ את המחלה ומחייבת שילוב אסטרטגיות. אף כלי אינו מושלם ואף אסטרטגיה אינה הרמטית, יש לנצל את הערך שמוסיף כל כלי לצמצום ההתפשטות. אין כלי בודד שימנע 100 אחוז מההדבקות אבל צירוף כלים ש כל אחד מהם מוריד 20-10 או 30 אחוז מההדבקות ישפיעו בצורה אפקטיבית על סך צמצום ההדבקות והתחלואה. בתרומה משותפת של מספר אסטרטגיות יעילות ניתן יהיה להוריד את מקדם ההדבקה מתחת ל-1".


לסיכום כתבה סדצקי: "הישגי ההתמודדות של הגל הראשון הלכו והתבטלו עם הפתיחה הנרחבת והמהירה של המשק. מהלך המעבר לשלב השני בישראל היה הרבה יותר נרחב ומהיר בהשוואה למדינות מערביות אחרות. אווירת הטיפול במחלה ואופן קבלת ההחלטות השתנו באופן יסודי, והתוצאות ניכרו בנסיקת עקומת התחלואה. לשינוי זה לצערי התלוו הכחשה ניכרת בנוגע למגמות התחלואה שנצפו ובנוגע למשמעות ההחלטות שהתקבלו. בעוד שבהצהרת הפתיחה הוכרז כי ההחלטות ישונו והמהלכים יהיו כפופים להשפעת הצעדים בשטח, בפועל, הפתיחה התקדמה תוך קצור משמעותי בלוחות הזמנים וללא צעדי 'הליכה אחורנית' – וזאת למרות שגרף התחלואה הצביע שהמצב הלך והחמיר. למעשה, רק בסוף השבוע שעבר, החלו ניצני מוכנות לחזרה לפעילות מניעה כשלהי שהיא להערכתי מעטה מידי ומאוחרת.


"כולי תקווה שאתבדה, הלוואי שההתרעות שלי בשבועות האחרונים בפורומים שונים היו מיותרות, שהשיחות שקיימתי לתוך הלילה לא היו דרושות, ושהערכתי את מצב התחלואה בקורונה בישראל תתברר כשגויה. הלוואי שאני טועה".


סדצקי הייתה ממקבלי ההחלטות המרכזיים בגל הראשון של מגפת הקורונה, כאשר המשרד היה מנוהל על ידי משה בר-סימן-טוב, איתו על פי דיווחים היו לה יחסי עבודה טובים.


אתמול נשמעו גורמים בכירים במשרד הבריאות אומרים שהם מרגישים שנותרו לבד במערכה. לדבריהם, כל גופי החירום נטשו את הספינה והותירו אותם להתמודד לבד מול המגיפה ומול נבחרי הציבור.


בתגובה להתפטרות כתב שר הבריאות יולי אדלשטיין: "פרופ' סיגל סדצקי היא עובדת מסורה שפעלה לילות כימים למען בריאותם של אזרחי ישראל. אני מבקש להודות לה על עשייתה ומאחל לה הצלחה בהמשך הדרך".


The post "הטיפול במגפה איבד כיוון": פרופ' סיגל סדצקי מתפטרת appeared first on מקור ראשון.


מחבר: Elchanan Speiser | מקור ראשון חשיפות: 8 | דירוג: 3/171 ( 5 4 3 2 1 )




 

האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
השולח דיון
נט4יו
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר: