פרסום | קשרו אלינו
נט4יו
כל הרשת הישראלית במקום אחד
9/7/2020 11:11

הפיצוץ בנתנז ממשיך לייצר גלי הדף

מעט אחרי חצות הגיעה הודעת דוא"ל אל מחשבו של גיאר גול, כתב BBC בפרסית. על ההודעה הייתה חתומה קבוצת מתנגדי משטר איראנית שהוא מעולם לא שמע עליה: "צ'יטות המולדת". גול הסתקרן. לאוזניים זרות השם נשמע אולי מגוחך במקצת, משהו בין אינדיאנה ג'ונס לחסמב"ה, אבל לא לאוזניים איראניות. הצ'יטה הפרסית היא סמלה של קבוצת הכדורגל הלאומית של הרפובליקה האסלאמית.


כתבות נוספות באתר מקור ראשון:

ימים של קיץ: פעילויות משפחתיות בעמק האלה

פורטוגל מקדמת חוק שיקשה על יהודים לקבל אזרחות

ברכות לימין: נולדה לכם אופוזיציה לוחמנית


גול פתח את ההודעה. "לפני שעתיים, 02:00 זמן מקומי איראן, תקפה קבוצת 'צ'יטות המולדת' את אתר הגרעין האיראני בנתנז". אנשי הקבוצה הציגו עצמם בהודעה כדיסידנטים הפועלים מתוך הצבא וגופי הביטחון במדינה, שמטרתם למנוע מהמשטר לייצר נשק גרעיני. בהודעה טענו כי ביצעו כבר שורת פעולות נגדו, אולם עד כה הצליחו הרשויות להסתיר מפני העם האיראני את פעולות ההתנגדות. הפעם, הבטיחו חברי הקבוצה, המשטר האיראני לא יוכל להחביא את התקיפה בנתנז או להתכחש לה.


גול נכנס מיד לסוכנויות החדשות האיראניות, אך לא מצא שם דבר. גם ברשתות החברתיות לא היה כל אזכור לכך שמשהו דרמטי התחולל בנתנז. רק כמה שעות אחר כך יצאה הודעה של סוכנות הגרעין האיראנית על שרפה במרכז הגרעין בעיירה זו, אולם לשון הדיווח שללה את האפשרות של פיגוע או מעשה חבלה.


אבל בדיוק כפי שנאמר בהודעת הקבוצה, הפעם לא היה למשטר האיראני יותר מדי מרחב הכחשה. בשעה 02:06 זמן איראן זיהה לוויין של נאס"א פיצוץ אדיר באתר הגרעין בנתנז ובעקבותיו שרפה. האיראנים אמנם ניסו תחילה להמעיט בערך הפעולה וכינו אותה "תקרית בסככה תעשייתית" – אולם עד מהרה זיהו אנליסטים מערביים את "הסככה התעשייתית" כמרכז להרכבת צנטריפוגות מתקדמות להעשרת אורניום. מהתצלומים שפורסמו היה ברור כי לא הייתה זו שרפה אלא פיצוץ מסיבי, שבעקבותיו עלתה מחציתו של המרכז באש. שורה תחתונה: מעשה חבלה, שהכניס פצצה לאחד משני אתרי הגרעין המרכזיים של איראן.


בנתונים אלו לא היה נכון מבחינת האיראנים להמשיך במדיניות של הכחשה גורפת, שרק הייתה מחזקת את הרושם של אוזלת יד. האיראנים התעשתו, ויום למחרת הודיעה "המועצה הלאומית העליונה לביטחון" של הרפובליקה כי הם יודעים מה ואיך התרחש בנתנז, אולם מסיבות ביטחוניות אינם חושפים בשלב זה את הידוע להם. חרף זאת, כבר בשלב ראשוני זה פרסמה סוכנות הידיעות הממשלתית "אירנא" הודעה שלפיה השרפה בנתנז היא "מעשה חבלה של מדינות עוינות, המשטר הציוני או ארה"ב".


סוכנות הידיעות "מיזאן" ציטטה את ראש היחידה הצבאית למלחמה בפעולות חבלה, הגנרל חולאם רזא ג'ללי, כאומר ש"אם יוכח שהותקפנו במתקפת סייבר מדינתית, נגיב". האם הפיצוץ בנתנז היה חלק ממתקפת סייבר משולבת, או תוצאת הזנחה והתיישנות חלקים במערכות בטיחותיות רגישות? זוהי שאלה פתוחה עדיין, וכך גם לגבי שורת השרפות והפיצוצים שאירעו באיראן בשבועות האחרונים. אולי מדובר בשילוב של שתי האפשרויות.


מלך האופל


אז מי אחראי לפיגוע בנתנז? האם באמת פועל באיראן ארגון צ'יטות המולדת, שאיש לא שמע עליו מעולם, או שהודעות הדואר האלקטרוני שהגיעו לשולחנו של כתב ה־BBC הן מבצע לוחמה פסיכולוגית של גוף חיצוני או ישות מדינתית, הנלווה לפעולה בנתנז?


ניכר כי נעשה מאמץ רב לשוות להודעה שנשלחה לגיאר גול אותנטיות תרבותית, וכי היא נכתבה בידי דובר פרסית רהוטה. בהודעה יש התייחסות למנהיג העליון עלי חמינאי כאל "זאהאק", מלך האופל בפולקלור הפרסי. מכתפיו של זאהאק צמחו שני נחשים, שכדי להשביע את רעבונם נאלץ העם האיראני להקריב מדי יום שניים מבניו ובנותיו. בתקופת שלטונו חשכה השמש, ורק לאחר שהעם התקומם והתיז את ראשו שבו האור והאושר לשכון בממלכת פרס. זהו חלק מהפולקלור שנחגג מדי שנה בחג האביב נורוז, וכל הניסיונות שעשה המשטר לבער מנהגים הקשורים בפולקלור הזה, כמו קפיצה מעל מדורות, לא צלחו.


השפה והסגנון בסרטון שצירפו הצ'יטות דומים, ואף זהים ממש, לשפה ולסגנון של ארגוני אופוזיציה איראניים, כמו המוג'אהדין חאלק, שהיה הארגון שחשף ב־2002 את עצם קיומו של מתקן הגרעין בנתנז. וכאז כן עתה, השאלה הייתה מי עומד מאחורי המידע: האם הארגון עצמו, או שירותי הביון הישראליים שבחרו אז לחשוף את המידע דרך הארגון? המוג'אהדין חאלק אמרו השבוע כי אינם אחראים לשרפה בנתנז, וכי ההצהרה שהגיעה ל־BBC היא תגובת נגד פנימית לפרויקט הגרעין בהנהגת הפשיזם הדתי האיראני, ש"האכיל את העם באיראן רק בעוני, דיכוי, מלחמה וטרור".


כך שהטענה בהודעת האימייל שלפיה הצ'יטות היא קבוצה איראנית אותנטית, הפועלת מתוך קרבי הצבא וגופי הביטחון האיראניים, אמורה כנראה לזרוע מבוכה, חשד ובלבול בתוך מערך הביטחון האיראני, גם אם עיקר החשד נופל על הישות הציונית וה־CIA.


אלא שהודעת הדוא"ל אינה כל הסיפור. להודעה צורף כאמור סרטון, המפרט את האתרים שקבוצת הצ'יטות כבר ביצעה בהם לכאורה פעולות נגד המשטר, אך זה השכיל עד כה להעלימן מעיני העם האיראני. לכאורה, הסרטון הזה אמור לחזק את התחושה שהצ'יטות הן גוף אותנטי שאכן קיים במציאות. אך החלק הזה, שהוא חיוני כנראה להבנה מה קורה פה, לא פורסם ולא הועלה לרשת. מדוע? לא ברור.


שאלתי שני חוקרים אם לדעתם יש לצ'יטות בסיס במציאות או שהן פיקציה מודיעינית. מאיר ג'בדנפר, חוקר איראן במרכז הבינתחומי, מעריך שזו לוחמה פסיכולוגית. "לפי ההודעה היא נשלחה מתוך איראן. לא נראה לי שקבוצה איראנית, לרבות ארגון חשאי, הפועלים מתוך הרפובליקה, יחשפו את עצמם לסכנת חקירות, עינויים וגזר דין מוות. המילים נשמעות אותנטיות, הן נכתבו בידי אדם שיודע פרסית. אך זה נראה לי כ'דגל כוזב'", דהיינו פעולה "מזויפת" כך שתיראה כאילו נעשתה בידי אחרים. "לא נראה לי רעיון טוב במיוחד לדבר כך על מי שעומד מאחורי ההודעה והווידאו, כי דיבור כזה מצדיק תגובה איראנית".


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... 20/07/08534992-120x86.jpg 120w, https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... 0/07/08534992-350x250.jpg 350w, https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... 0/07/08534992-750x535.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
המתקן בנתז לאחר הפיצוץ. צילום: EPA

גם רז צימט, חוקר איראן במכון למחקרי ביטחון לאומי, רחוק מלהתלהב. "אם יש ארגון ששמו צ'יטות המולדת, די ברור שמדובר בארגון קיקיוני שנעשה בו שימוש כדי לקחת אחריות. קראתי את ההודעה, וזה נשמע כמו סוג ההודעות שחיבר מישהו במטה ההסברה של ה־CIA או המוסד. וכן, היא מזכירה מאוד גם את הודעת ארגון המוג'אהדין חאלק מ־2002, שחשפו בזמנו את עצם קיומו של המרכז הגרעיני בנתנז. שורה תחתונה – הכול ניחושים.


"העניין הוא", מוסיף צימט, "שבשנתיים־שלוש האחרונות אנו עדים למערך יחסי ציבור של קהיליית המודיעין, ויש לזה מחיר. אז לחשיפת ארכיון הגרעין האיראני היה לדעתי בהחלט מקום. אבל ציטוט של 'קצין מודיעין מזרח תיכוני' שמדליף לניו־יורק טיימס באמצעות עיתונאי ישראלי? נו באמת".


צירוף מקרים משולש


צימט מתכוון כמובן לכתבה שהתפרסמה השבוע בניו־יורק טיימס, חתומה בידי שלושה עיתונאים ובהם רונן ברגמן. הציטוט המופיע בה אומר כך: "קצין מזרח תיכוני המכיר את המקרה אומר שישראל אחראית לתקיפה בקומפלקס הגרעיני, באמצעות פצצה רבת עוצמה".


הטקסט הזה הצליח כל כך לעצבן את שר הביטחון לשעבר אביגדור ליברמן, עד שבריאיון לגל"צ אמר ש"כל מערכות הביטחון במדינה יודעות מי הבכיר המודיעיני שאמר שישראל אחראית לפיצוץ באיראן ביום חמישי". ליברמן הוסיף כי הוא "מצפה מראש הממשלה שיסתום לאותו גורם את הפה, במיוחד כי הוא התחיל את מסע הפריימריז שלו בתוך הליכוד".


ואז, בצירוף מקרים משולש שנרשם מיד לאחר האירוע בנתנז, העלתה השבוע מדינת ישראל לחלל את לוויין הריגול אופק 16 החדש, שצפוי לשפר את רמת המעקב אחר מתקני הגרעין של איראן, וראש הממשלה בנימין נתניהו האריך בחצי שנה נוספת את מינויו של ראש המוסד יוסי כהן, בשל הנסיבות הביטחוניות. לא בטוח איך מפענחים את כל זה בטהרן. מה שבטוח, שקט נפשי זה לא נותן להם. האם זהו מסר שממשלת ישראל מנסה כעת להעביר לאיראנים? מסר שניתן לתמצת בשתי מילים, "דיר באלאק"? האם זו האסטרטגיה?


עד הבחירות לנשיאות ארה"ב נותרו כמה חודשים, בדיוק הזמן הדרוש לאיראן לפרוץ לפצצה. הפיגוע ירחיק אותה לאחור, כנראה, אך לא ברור עד כמה. ברור יותר שהאסטרטגיה של האיראנים הייתה עד כה להמתין. לחכות עד יעבור זעם, בתקווה שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ יסתלק מחייהם בנובמבר הקרוב, ויחל עידן חדש עם נשיא דמוקרטי.


"כבר לפני שנתיים", אומר צימט, "התרעתי שמדיניות המקסימום לחץ האמריקנית אינה מספקת כדי לגרום לאיראן לשוב לשולחן הדיונים במטרה לייצר הסכם גרעין טוב יותר, כפי שקיווה הנשיא טראמפ. היה ברור שאם זה לא יקרה, האיראנים יפרו את הסכם הגרעין באופן הדרגתי, וישראל תעמוד בפני אותה דילמה שהיא ניצבה מולה לפני הסכם הגרעין: האם לאפשר לאיראנים להתקרב עד מרחק חודשים ספורים מפריצה לפצצה, או לנקוט פעולות לעכבה. כעת איראן ניצבת שוב מרחק 4־5 חודשים מנקודת הפריצה, וישראל נאלצת לעשות מהלכים כאלו ואחרים".


The post הפיצוץ בנתנז ממשיך לייצר גלי הדף appeared first on מקור ראשון.


מחבר: Elchanan Speiser | מקור ראשון חשיפות: 10 | דירוג: 2/206 ( 5 4 3 2 1 )




 

האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
השולח דיון
נט4יו
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר: