פרסום | קשרו אלינו
נט4יו
כל הרשת הישראלית במקום אחד
2/10/2022 5:59

דו"ח חמור של מבקר המדינה: צה"ל לא ערוך לוגיסטית להמשך הלחימה ביו"ש 

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן קיים ביקורת פתע, יחד עם צוותו, בבסיס האימונים החטיבתי של חטיבת כפיר שבבקעת הירדן  ובמוצב יקיר בשומרון. זאת במסגרת הביקורת שעורך משרד מבקר המדינה בצה"ל, המתמקדת בתנאי מחיה ותשתיות לחיילים בשירות חובה ובמילואים. מסקנות הביקורת צפויות להתפרסם במלואן בחודשים הקרובים.


במהלך הביקור בחנו המבקר וצוותו את תנאי המחיה והתשתיות בחטיבת כפיר ובגדוד המילואים שביצע תעסוקה מבצעית במוצב, וכן בהיבטי טיפול רפואי ומזון. מבקר המדינה נפגש עם מפקדים ועם קבוצת לוחמים בשירות חובה ועם חיילי מילואים.



תמונת המצב שעולה מתוצאות הסיור של המבקר אנגלמן וצוות הביקורת בתשתיות הבסיס כפיר מעלה מסקנות מדאיגות ביותר, הכוללות שורה של ליקויים, בראשם מחסור בציוד המשמש לפעילות הגדוד, בייחוד באמצעי לחימה מסוימים ורכבים ייעודיים. עוד עלה כי ניהול הנשקייה טעון שיפור בדגש על ניהול ממוכן של הרישומים.


משיחה של המבקר עם המג"ד עולה כי בעיתות חירום מיועד הגדוד לפעול במתאר הצפוני, ועתה הוא מתאמן במתאר שונה לחלוטין והוא חושש שאימוניו של הגדוד לא יכשירו אותו במידת הצורך למערכה הצפונית העתידית. גם חיילי המילואים העלו את החשש כי אף שרובם שירתו בסיירת גולני, שאימוניה מוכוונים לגזרת הצפון, הם פועלים כיום באיו"ש ולא יהיו כשירים למלחמה בגזרה הצפונית שבה הם אמורים לפעול בשעת חירום. לטענתם הם אינם עוברים אימונים המתאימים למשימתם בשעת חירום, ולכן הם חוששים שברגע האמת הם לא יהיו ערוכים לקראתו.


עוד עלה כי יש בגדוד מחסור ניכר בכלי רכב שכן רבים מהם תקולים. בשיחה עם חיילי המילואים עלה בנוסף כי בנשקים קלים רבים יש מעצורים.


לוחמי כפיר באימון, ארכיון. צילום: נתי שוחט, פלאש 90

יש לציין כי מדובר על מחנה שמתמודד בימים אלו עם אתגרים ביטחוניים רחבים במסגרת גל הטרור הפוקד את המדינה והגזרה בפרט, ובלי קשר מדובר בתוצאות שצה"ל לא יכול להרשות לעצמו כמותן.


בנוסף, עלה בשיחה של המבקר עם הלוחמים כי המענה לחייל בתחום הרפואה אינו משביע רצון. הלוחמים ציינו כי לעיתים חולפים שבועות עד שהם פוגשים רופא. נוסף על כך הם ציינו כי מרגע קבלת ההפניה לרופא מומחה ועד למפגש עימו ומתן המענה לבעייתם הרפואית חולפים לעיתים חודשים רבים. עוד ציינו הלוחמים כי המענה בתחום רפואת השיניים ניתן לאחר שבועות רבים.


רק לאחרונה צה"ל התהדר במהפכה של ממש בתחום הרפואה לאחר שנים שדחו בצה"ל טענות על ניהול מערך הרפואה שניתן לחיילים בדגש על לוחמים.


אחת מהנקודות החמורות שעולות בביקורת הוא נושא המזון. הלוחמים ציינו לפני מבקר המדינה כי מנת הבשר היומית מוגבלת לאחת, ולפיכך חסרה מנה בשרית בכמות מספקת. גם כאן מגיע הביקורת לאחר שצה"ל שהתהדר במהפכה בעולם ההזנה בצה"ל. בניגוד למהפכת הרפואה, בנושא המזון המהפכה לכאורה כבר הסתיימה, ולכן לא ברור איך קורה מצב שלוחמים עדיין מלינים על חוסר במנת בשר. המבקר קבע בדו"ח כי הלוחמים אינם מקבלים את כמות המזון שנדרשת להם כדי להיות בכושר ולהתמודד עם האתגרים הפיזיים בהכשרה. עוד ציינו הלוחמים כי השמירה על ההיגיינה האישית ועל היגיינת המזון אינה מספקת, ולעיתים הדבר פוגע בבריאות החיילים וכפועל יוצא מכך בהכשרתם. כמו כן, מסיור בבא"ח כפיר עלה כי במתחם הפלוגות לא מוצבים מתקנים למי שתייה קרים, ובעקבות כך הלוחמים מרבים לקנות משקאות קרים ממכונות השתייה, מסתפקים בשתיית מים חמים מהברזים או נאלצים להביא לשטחי האימון צידנית עם קרח מהמטבח המרוחק משטחים אלה.


בנושא הכשרת הלוחם ציינו הלוחמים כי אומנם ההכשרה נמשכת שמונה חודשים, אולם מיצוי הזמן בהכשרה לוקה בחסר והיבטים לוגיסטיים ממלאים חלק לא מבוטל מהזמן. עוד ציינו כי שירותי התחזוקה אינם משביעי רצון, לדוגמה – מוקצה רק טכנאי מזגנים אחד לכל הגזרה, ולכן תקלה תתוקן רק לאחר 7-10 ימים, וכלל המזגנים אינם מצליחים לקרר את המגורים בשעות החום, ופעילותם מושהית פעמים רבות בשעות הלילה.


בתגובתו ציין צה"ל כי תנאי המחיה והתשתיות היו במקום נמוך ברשימת סדרי העדיפויות שלו במסגרת התוכנית הרב-שנתית "תנופה", וכי ככלל התשתיות בבסיסי כפיר מיושנות, וכי מתוכנן טיפול יסודי בתחום התשתיות בשנת העבודה 2023.


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... _202117_19_45-750x500.jpg 750w" sizes="(max-width: 342px) 100vw, 342px" />
מתניהו אנגלמן. צילום: שריה דיאמנט

המבקר אנגלמן אמר כי "הממצאים דורשים טיפול ותיקון מיידי ולכן החלטתי לפרסם דו"ח בזק בנושא. אין סיבה שחיילי המילואים לא יקבלו מזון כנדרש בשבוע הראשון של התעסוקה שלהם בצל עיבוי כוחות מבצעי". עוד הוסיף המבקר: "לא ייתכן שבשעה שלוחמי המילואים מוסרים נפשם למען הגנת המדינה, הם צריכים להיות מודאגים מיחס מעסיקיהם. על צה"ל ומשרד הביטחון לטפל בסוגיה חשובה זו כדי להוקיר את לוחמי המילואים ולשמור על המוטיבציה שלהם. הם שומרים עלינו – מחובתנו לשמור עליהם".


על תנאי השירות אמר המבקר כי "נמצאו ליקויים בתנאי המחיה של הטירונים בבסיס הטירונים של חטיבת כפיר בבקעת הירדן. המתגייסים ליחידות לוחמות צריכים לדעת שמדינת ישראל עומדת מאחוריהם. לא ניתן לקבל מציאות שבחום של למעלה מ-40 מעלות בבקעה לוחמים לא יקבלו את המענה הבסיסי של מי שתיה שאינם בטמפרטורה רותחת, וייאלצו להסתפק במזגנים לא אפקטיביים, אשר חלקם אינם מתוקנים בשל חוסר בתקציב. גם המענה הרפואי טעון שיפור. מציאות של לוחמים שאינם זוכים למפגש עם רופא במשך חודשים אינה מקובלת".


מדובר צה"ל נמסר בתגובה לדו"ח הבזק של מבקר המדינה:


צה"ל תגבר במהלך החודשים האחרונים את גזרת יהודה ושומרון בגדודים לוחמים בכמות גדולה,

אמצעים טכנולוגיים ויכולות מתקדמות כחלק ממבצע "שובר גלים" לסיכול ולמניעת טרור. צה"ל

אינו מחזיק תשתיות גיבוי לכל סוגי הכוננויות וזאת בשל העלויות הגבוהות. יחד עם זאת, במקרים

בהם נדרש תגבור נרחב, ישנו זמן התארגנות מוגדר לקליטת הכוחות המתגברים.


בסיס האימונים של חטיבת כפיר החל תהליך שיפור ושיפוץ בשנה החולפת אשר יימשך גם בשנה

הבאה, כפי שהוגדר עוד טרם ביקור המבקר בבסיס. צה"ל משקיע תקציבים ומשאבים רבים לשיפור

התשתיות ותנאי המחייה של חיילי צה"ל, בדגש על תשתיות הדרכה, מחנות אימונים, בסיסים

ומוצבים.


רמת הכשירות והמוכנות של צה"ל ללחימה בכלל הגזרות גבוהה. בשני הבסיסים בהם התקיים

הביקור, הליקויים שנמצאו אינם פוגעים בכשירות המבצעית ומוכנות הכוחות ללחימה. חלק

מממצאי הדו"ח טופלו מיד לאחר הביקור, והיתר מצויים בטיפול".


The post דו"ח חמור של מבקר המדינה: צה"ל לא ערוך לוגיסטית להמשך הלחימה ביו"ש  appeared first on מקור ראשון.


מחבר: moshem | מקור ראשון חשיפות: 7 | דירוג: 2/85 ( 5 4 3 2 1 )




 

האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
השולח דיון
נט4יו
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר: