פרסום | קשרו אלינו
נט4יו
כל הרשת הישראלית במקום אחד
12/11/2022 10:41

"חובת ההוכחה עלינו": עמיחי שיקלי משוכנע שהפעם הימין יממש את הניצחון

רק לפני שנה וחצי נחת עמיחי שיקלי אל הפוליטיקה הישראלית. בתקופה הזו הוא הספיק להפוך מאיש אנונימי למדי, לאדם שרוב אזרחי ישראל מכירים את שמו. בבחירות 2021 הוא שובץ במקום החמישי ברשימת ימינה, אבל אז סירב להצטרף לקואליציה שהקים יו"ר המפלגה נפתלי בנט עם מרצ ורע"ם. לקראת הבחירות האחרונות הוא שוריין על ידי נתניהו במקום ה־14 ברשימת הליכוד, שיבוץ שנתקל בקשיים משפטיים ואושר רק לאחר התערבות של בית המשפט העליון.


בריאיון שקיימנו לקראת בחירות 2021, כאשר שיקלי היה חלק מרשימת ימינה, הוא הסתייג מרעיון ההתמודדות בליכוד. "אני מזהה בימינה משהו הרבה יותר נקי", אמר אז. "דווקא למפלגה כמו ימינה, שיש לה ליבה אידיאולוגית איתנה, מוצקה בעמדותיה ולא מישמש שחלק מסכימים וחלק לא, יש יכולת להשפיע יותר במערכת הפוליטית, מאשר מספר שלושים ומשהו בליכוד". בנוסף, במערכת הבחירות הקודמת תקף שיקלי את נתניהו ואמר שהגיע זמנו ללכת.


"המילה 'תקפתי' היא לא…", הוא מסתייג מהניסוח שלנו. "ביקרתי אותו בנושאים מסוימים, וחשבתי גם שבנט יכול להיות בעתיד מועמד לראשות ממשלה. מעולם לא שללתי את נתניהו כראש ממשלה. בסוגיות מדיניות נפעמתי מההישגים שלו, בדגש על הסכמי אברהם שאנחנו עוד לא יודעים עד כמה הם חשובים, ושאנחנו נשכיל לשקם ולחזק אותם בראייה המקרו־כלכלית. מצד שני בהרבה מאוד סוגיות הייתה לי ביקורת, כמו בפרשת המגנומטרים והיחס לנגב והגליל. אף פעם לא אמרתי שאם אני מצטרף לליכוד אז הביקורת הזו לא קיימת. דווקא עכשיו אני רואה פה אחריות אישית לשים דגש על אזורים שהיו פחות חזקים".


בניגוד לאחרים ברשימה, במהלך מערכת הבחירות הרבית להגיע כמעט לכל מקום שנתניהו הגיע אליו. זו הייתה בקשה שלו?


"בצוות הקמפיין חשבו שאני אתרום כי יש בציבור אהדה כלפיי וכלפי המעשה שעשיתי. בפעם הראשונה הופתעתי מהעוצמות, זאת הייתה חוויה מאוד מרגשת, ומאז הגעתי עוד מספר פעמים. אבל רוב הפעילות שלנו לא הייתה במסגרת ה'ביבי־בא'. דיברנו עם כאלף חניכי מכינות, חרשנו את מעוזי הציונות הדתית, הייתי שלוש פעמים בגבעת־שמואל, עברתי שם בכל בית כנסת. ביום הבחירות היינו במרבית הקלפיות שם. בגוש עציון עשינו סדרה של חוגי בית. המטרה הייתה להביא את הציבור שבחר ימינה, את הציונות הדתית, לתוך תנועת הליכוד. זו לא מטרה רק בעבר אלא גם בהווה. אני קורא לכל הציונות הדתית להתפקד, ולהשפיע על דמותה ואופייה של ממשלת השלטון".


לפני ששוריין בליכוד בחן שיקלי הקמת מפלגה חדשה, יחד עם אנשי תקשורת ופוליטיקאים, אבל אז החליט לרדת מהרעיון. "הסיבה שלא הקמתי מפלגה היא ניתוח של תקווה חדשה, ימינה, כולנו, הימין החדש וזהות, שהמשותף לכולן הוא כישלון. אמרתי לעצמי, נכון כולנו חושבים שאנחנו אנשים מיוחדים, אבל אם כחלון ובנט ופייגלין וגדעון סער, שיש להם הרבה יותר שנות פוליטיקה, נכשלו בנקודה הזאת, יש בעיה בפורמט ועדיף ללכת על תנועה שיש לה עוגנים בשטח".


בינתיים נראה שהצלחת להשתלב בליכוד.


"בדילמה אם להקים מפלגה או ללכת לליכוד אמרתי לעצמי, מי נתן לך השנה כוח? מי הציבור שתמך בך כשהצבעת נגד הממשלה? מי הציבור שאתה רוצה לקשור את גורלך בגורלו – האם זה ציבור מגזרי־נישתי שהיה בסיירת גולני, בישיבה או במכינה, או עם ישראל במובן הרחב? בטווח הקצר תבוא עם חמישה מנדטים לשולחן המו"מ עם יותר כוח, אבל בראייה של 15 שנה קדימה אני מעדיף השתלבות בתנועה מושרשת שהולכת אחורה עד דוד רזיאל ואברהם שטרן, ויש לי אמונה בפוטנציאל שלה".


בסוף קיבלת שריון שפתר לך את העניין וסלל לך את הדרך לכנסת.


"כולנו יודעים ששריון בליכוד זה מאורע חד־פעמי, בפעם הבאה אתמודד בפריימריז. גם בהתנהלות שלי בקמפיין כבר חשבתי על הפעם הבאה – לגעת בשטח, להכיר את האנשים והתנועה. לא ישריינו אותי שוב, מכאן והלאה זה דם יזע ודמעות".


מי מבכירי הליכוד כיום ראוי בעיניך לעמוד בראשו אחרי נתניהו?


"יש לא מעט אנשים שאני מעריך בתנועה הזאת, אבל מוקדם לדבר על זה. כשנגיע לגשר נחצה אותו".


אתה רואה את עצמך בהנהגת הליכוד ביום שאחרי נתניהו?


"אם יש משהו שלמדתי מהשנה וחצי האחרונות, זה שיש דרך קצרה שהיא ארוכה ויש דרך ארוכה שהיא קצרה. לאט לאט, לא מחר בבוקר".


קרוב רעיונית לחב"ד


בעיצומה של מערכת הבחירות הודיע בהחלטה מפתיעה יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט יצחק עמית, על פסילת התמודדותו של שיקלי לכנסת ה־25 במסגרת רשימת הליכוד, משום שסיעת ימינה הכריזה עליו כפורש. הוויכוח המשפטי נגע לשאלה אם התפטרותו של שיקלי מהכנסת נעשתה במועד שעדיין מאפשר לו להתמודד לכנסת הבאה. שיקלי והליכוד ערערו לבית המשפט העליון, וזה הפך את ההחלטה והתיר לשיקלי להתמודד. שיקלי עצמו זעם אז על ההחלטה ובין השאר כינה את השופט עמית "פוליטיקאי בגלימה".


יכול להיות שהביקורת שלך הייתה מוקדמת ורגשית מדי? בסוף העליון פסק לטובתך.


"לא", מזדעק שיקלי. "גם עמיתים של השופט עמית בבית המשפט העליון אמרו שהוא פסק ללא סמכות. עוד לפני שאלת הסמכות, קראתי פסיקות עבר שלו וזה מה שהקפיץ אותי. ראיתי איך הוא עשה שמיניות באוויר כדי להכשיר את ההתמודדות של שונאת ישראל מהיותר קשות שהכנסת ראתה, היבא יזבק".


בשלב הזה מצטט שיקלי את פסיקת השופט עמית שהכשירה את יזבק, בנימוק ש"מחוג הפסילה לא הגיע לרף הנדרש כדי לשלול את מועמדותה" ו"בסופו של דבר זכות היסוד החוקתית לבחור ולהיבחר הטילה עצמה על כפות המאזניים והכריעה". שיקלי: "אני קורא את המילים האלו ואומר זה לא ייאמן, מקרה מובהק של תמיכה בטרור, ופה מחוג הפסילה נעלם? התחושה הייתה איפה ואיפה במובן הכי עמוק".


ובכל זאת, עורך דינך מיכאל ראבילו התנצל בשמך בבית המשפט.


"הייתה עליו התקפה (על השופט עמית; ע"ג), ולא כל הביטויים, שנאמרו לא רק על ידי, היו מוצלחים. אף אחד לא חזר בו במיליגרם מהביקורת לגופו של עניין. רק לגופו של אדם, על אותן התבטאויות ספציפיות. רציתי להעביר את המסר שאני מכבד את השופטים ואת המוסד עם כל הביקורת שיש, ויש".


באותו הקשר אני מזכירה את האמירות הטריות של הח"כית המיועדת טלי גוטליב, על כך שאם בית המשפט העליון פוסל חוק הוא עושה זאת בחוסר סמכות ויש להתעלם מהפסיקה. "אני מציע לנהוג בלשון יותר זהירה", מגיב שיקלי. "צריך לעשות את השינויים בשום שכל ובאחריות. השיטה שבה אנחנו ממנים שופטים צריכה להשתנות. החברות של לשכת עורכי הדין בוועדה זו אנומליה בלתי נסבלת, והעובדה שאין פרוטוקול לדיון היא בלתי נסבלת. שקיפות היא אבן יסוד בהליכים דמוקרטיים. שימוע לשופטים זו ברכה, וחיזוק מעמד הכנסת בוועדה למינוי שופטים רק יחזק בסוף את מעמד בית המשפט וייתן לו גיבוי משמעותי יותר מצד האזרחים. הבעיה הגדולה של בית המשפט העליון הם לא חברי כנסת מהימין, אלא אמון הציבור שנמצא בשפל חסר תקדים, על פי מכוני מחקר שלא חשודים בימניות. זו הבעיה האמיתית. אנחנו רוצים לחזק את מערכת המשפט, לא להחליש אותה".


שיקלי בן 41, נשוי להדס ולהם שלושה ילדים. הוא מ"פ במילואים, ולפני הפרק הפוליטי בחייו ייסד את המכינה הקדם־צבאית תבור בנוף־הגליל ועמד בראשה. אני תוהה כיצד הוא רואה את העובדה שהקואליציה הבאה תישען על מפלגות שהשירות הצבאי אינו עומד בראש מעייניהן, בעוד נתניהו יהיה יו"ר המפלגה היחיד שבעברו שירות משמעותי. "זה ללא ספק אתגר", הוא מודה, "אבל אני לא חושב שאנחנו נמצאים בעידן שבו משך השירות הצבאי צריך לקבוע מי יהיה באיזה תפקיד במערכת הפוליטית".


מנגד, הוא מתייחס גם לחוק הנוגע לגיוס תלמידי הישיבות, שעודנו מונח על שולחן הכנסת. "ברור לחלוטין שהיום הציבור החרדי חייב להיות שותף גם לנשיאה בנטל הכלכלי ובשירות הלאומי – אם זה בזק"א, בארגוני הצלה או בשירות צבאי. חשוב שתהיה סיירת של לומדי תורה, אבל אם להיות אמיתיים, ממה שאני רואה גם במסדרונות הכנסת, יש הרבה צעירים חרדים שלא מוצאים את עצמם בישיבות והם בריאים בנפשם ובגופם. המדינה צריכה למצוא נתיבים שהם יוכלו להשפיע ולתרום. אני בטוח שגם במפלגות החרדיות יהיו שותפים לתפיסה הזו, ויחד נקדם את זה בלי לשלוח אף אחד למזבלה במריצה".


מה בנוגע לעליית יהודים להר הבית ותפילה על ההר? הדעות בעניין הזה חלוקות גם בתוך הליכוד.


"אם אנחנו מאמינים בחופש פולחן, למה שיהודי לא יוכל להתפלל בהר הבית? עליתי בעצמי להר הבית, ועכשיו אני מגיע מביקור מיוחד בקבר יוסף בשכם. פעם ראשונה שאני שם, מקום עם עוצמה. כשאני שומע את יש עתיד אומרים שהכותל הוא המקום הקדוש ביותר לעם ישראל, ואם נחבר לזה את העובדה שכראש ממשלה לפיד הקפיד באופן מופגן שלא להגיע לכותל – זה מעציב אותי. הר הבית זה קודש הקודשים. הערבים מתכחשים לזכותנו על הר הבית, כאשר הקוראן בעצמו מלא באינסוף אזכורים חיוביים לדוד ושלמה".


אתה מתגורר בחנתון, יישוב בעל אופי קונסרבטיבי. מה התפיסה שלך בעניין הזרמים היהודיים?


"לצד העובדה שאני מכיר מקרוב, ויש בקיבוץ חברים שמזוהים עם התנועה הקונסרבטיבית, אני מעולם לא הגדרתי את עצמי כשייך לתנועה, מה גם שבארץ התנועה הזו מאוד מאוד קטנה. מבחינת קרבה ברמה הרעיונית אני קרוב יותר לגישה החב"דית. הספר שמלווה אותי הכי קרוב זה ספר התניא".


לא תובע תפקיד


כקואליציה, תנהגו באופוזיציה כמו שהם נהגו בכם?


"החוויה של להיות ח"כ באופוזיציה הייתה לא פשוטה", אומר שיקלי, ומונה כמה דוגמאות לכך. "מספר הפעמים שהוציאו אותנו מדיוני הוועדות מבלי שהייתה לכך סיבה נראית לעין, ההחלטה לא לתת ייצוג שמשקף את גודל הסיעות, המופע המביש של בועז טופורובסקי מעביר החלטות עם עצמו, הסכם מדיני שמובא יום לפני בחירות ולא עובר בכנסת, הסכם שכר עם השלכות תקציבית כבירות שלא עובר בוועדת הכספים. אמרו פעם ברגישות ובנחישות. אז ברמה האנושית רגישות, וברמה הדמוקרטית אם לא נממש את המדיניות שלשמה נבחרנו אנחנו פושעים, אבל זה לא אומר שצריך להיות בריונים".


בשנה האחרונה הצבעת כל פעם לפי ראות עיניך, פעם עם הקואליציה ופעם עם האופוזיציה. מה יקרה מכאן ואילך?


"אני נמצא בסיטואציה שונה לגמרי, הולכת להיות קואליציה לאומית, אין שום דמיון. המטרה הייתה אסטרטגית, לערער את הקואליציה ולהפיל את הממשלה מתוך אמונה שהיא מסוכנת, ולקצר את ימיה. הממשלה הזו ניווטה כספים בסכומים דמיוניים לאזורים לא בריאים. את קולטת? בתנועת נוער שמתוקצבת על ידי המדינה צעירים ערבים עושים צעדות שיבה, זו המשמעות של הממשלה שהייתה עם רע"ם. גם למשותפת הייתה השפעה דרמטית בשעות משבר".


שיקלי מגדיר את התנהלותו מול הקואליציה בשנה האחרונה כמשחק חשיבה, שבמסגרתו הוא יצר מהלכים אסטרטגיים עם בכירים באופוזיציה. "יצרתי קשר עמוק עם יואב קיש, נהיינו ממש חברים טובים. עם יריב לוין, בצלאל סמוטריץ', אריה דרעי וחברי כנסת של ש"ס, בוסו ומלכיאלי. הם לא חישקו אותי, הם חיזקו, בעיקר בסוגיות שנועדו להפיל הצעות ולערער את המעמד של הקואליציה והממשלה, ונוצרה גם קרבה. ישבתי לא פעם בפורום ראשי סיעות של הימין. אני לא חלק מסיעה אלא חבר כנסת בודד, וזה אפשר לי להבין את הרציונל. היו כל מיני גישות איך לנהל את המאבק נגד הממשלה".


הם תדרכו אותך מה לעשות?


"אף אחד לא הכתיב לי מה לעשות. יש מקומות שלא הסכמתי להצביע יחד עם האופוזיציה, כמו בעניין הארכת התוקף של ערכות האונס, שהצבעתי עם הקואליציה".


איך הם יוכלו לדעת כעת שאפשר לסמוך עליך?


"הם יודעים מצוין שממשלה שפועלת מתוך רצון הבוחר והכרעתו בקלפי, ומקדמת קווי יסוד לאומיים, אז אני הולך איתה. הייתי חייל ומפקד מאוד ממושמע, לעיתים מצטיין. אין לי בעיה לעבוד במסגרת כשיש מעליי אנשים. יש לי בעיה כשמוליכים בכחש אנשים ועושים ההפך לחלוטין ממה שהתחייבנו מולם".


בנית לעצמך שם של איש עקרונות. האם גם בממשלה הנוכחית יש מבחינתך קו אדום שבו תגיד עד כאן?


"יש סוגיות שבעיניי הן בוערות ומחייבות טיפול עמוק, אבל כעת יש עם מי לדבר, לרבות מפלגות שזה אולי לא הדגל שלהן. אני סומך על נתניהו בהבנה של המגבלות ושל המערכת המדינית המורכבת, ועל אנשים כמו יריב לוין בכל הנוגע לרפורמות במערכת המשפטית. אבל בקונסטלציה הנוכחית אזלו התירוצים שלנו לא לקדם את השינויים הנדרשים. חובת ההוכחה עלינו, וזה מה שאני מתכוון לדחוף".


מה הנושא שהכי חשוב לך לקדם ברמה האישית בכנסת הנוכחית?


"הנושא המשפטי. ברור לחלוטין שהסוגיה של ייעוץ משפטי היא קרדינלית, גם ביכולת למנות משרות אמון במשרדי ממשלה, בוודאי במשרת היועמ"ש שחייבת להתפצל ליועץ משפטי ותובע כללי, עם הגדרות מאוד ברורות של התפקיד. והשבת האיזון בין הרשויות. הדוגמה הכי בולטת היא מדיניות ההגירה, כשבג"ץ סיכל החלטות מנהליות שנועדו לממש אג'נדה לאומית. אנחנו נמצאים ברמה מאוד קיצונית של מעורבות של בית המשפט העליון, והדבר הזה צריך להשתנות".


אתה מאמין שנתניהו יקדם את הנושאים הללו? עד היום הוא היה העומד בשער בכל הנוגע לשינויים בתחום המשפטי.


"אין לי ספק שהוא יקדם את זה, הקונסטלציה הפוליטית שלו והמודעות הציבורית שונות עכשיו".


ואם לא?


"אנחנו לא בשיחת איומים".


איזה תפקיד אתה מצפה לקבל?


"המבחן האמיתי זה האם נצליח לקדם טיפול בהשתלטות על שטחי C ביהודה ושומרון שאנחנו מאבדים משעה לשעה, תכנון המדינה לגבי עתיד הנגב והגליל, שינוי מדיניות המחירים של רמ"י, שלא מעודדת כיום זוגות צעירים לצאת מגבולות חדרה־גדרה ולקבוע את מקום מגוריהם בנגב או בגליל. אפשר לקדם את המדיניות הזו גם כחבר כנסת מן המניין בחקיקה ובוועדות, ואפשר ממשרדי ממשלה. אהיה שמח בחלקי בכל אפשרות, ובלבד שיהיה שינוי אמיתי".


אז תיק נגב־גליל?


"לא ביקשתי מאף אחד להיות השר לפיתוח הנגב והגליל. לא תשמעי ממני דרישה לתיקים".


איזה ספר אתה קורא כעת?


"'הספר האדום' של אסף ענברי, על מנהיגי השמאל הציוני".


חשבתי שתאמר "ביבי: סיפור חיי".


"קראתי, מכריכה לכריכה".


The post "חובת ההוכחה עלינו": עמיחי שיקלי משוכנע שהפעם הימין יממש את הניצחון appeared first on מקור ראשון.


מחבר: Elchanan Speiser | מקור ראשון חשיפות: 6 | דירוג: 3/68 ( 5 4 3 2 1 )




 

האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
השולח דיון
נט4יו
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר: