פרסום | קשרו אלינו
נט4יו
כל הרשת הישראלית במקום אחד
4/12/2022 6:26

אחרי ההסכם עם סמוטריץ': האם המנהל האזרחי אכן יפורק?

אחת מנקודות המחלוקת המרכזיות במשא ומתן של הליכוד מול "הציונות הדתית", הייתה נושא האחריות על המנהל האזרחי ופירוזו, דרישה שהעלה שר האוצר המיועד בצלאל סמוטריץ'. מלבד עצם ההחלטה הדרמטית, שאם אכן תתממש צפויה ליצור מהפכה של ממש בחיי התושבים ביהודה ושומרון, מדובר בעבודה רחבת היקף, שתכלול שלל נושאים בירוקרטיים וירידה לפרטים הכי קטנים בכל מה שנוגע להתיישבות היהודית, שגרת החיים ביהודה שומרון והמערכה מול השתלטות הרשות הפלסטינית על שטחי C ושטחים נוספים.



מטעם "הציונות הדתית" צפוי (או צפויה) לכהן שר במשרד הביטחון, שסמכותו תהיה ההתיישבות ביהודה ושומרון, אך הוא יפעל בתיאום ובהסכמה של ראש הממשלה. כלומר, לנתניהו יהיה וטו בכל הקשור למנהל האזרחי, וכן למתפ"ש (יחידת מתאם פעולות הממשלה בשטחים) שנשארת במשרד הביטחון, ולא במשרד האוצר כפי שדרש סמוטריץ' במו"מ. 


למעשה, המנהל האזרחי כיום הוא זרוע ביצועית הכפופה למתאם פעולות הממשלה בשטחים, שהוא בתורו כפוף למשרד הביטחון, האמון על יישום המדיניות מול האזרחים ביהודה ושומרון, פלסטינים ויהודים כאחד. תחומי האחריות במנהל האזרחי מחולקים לקציני מטה האמונים על שלל נושאים – מחשמל ואנרגיה ועד תחבורה והגנת הסביבה. כל אחד מהם הוא למעשה הזרוע הביצועית המקצועית ביהודה ושומרון. לפי ההסכם הקואליציוני המסתמן, רוב או חלק מסמכויות המנהל כיום, הנוגעות לטיפול בבקשות התושבים היהודים יועברו לטיפול במשרדי הממשלה או למחוזות הממשלתיים הפזורים ברחבי הארץ. ואילו מנהלות תיאום וקישור (מת"קים) הפרוסות ברחבי יהודה ושומרון המיועדות לפלסטינים יישארו על כנן. כבר כיום ישנם תחומים, כמו חינוך, שבהם הרשויות ביו"ש  פועלות ממילא ישירות מול משרד החינוך, וזה כמובן יישאר ללא שינוי.


* * *


האתגר המרכזי של השינוי במנהל האזרחי קשור לתחום המקרקעין. כיום כל קידום של תוכניות בנייה ביישובים נעשית דרך מועצת התכנון העליונה (מת"ע) של המנהל האזרחי. חלק מהרצף הבירוקרטי הארוך של אישור תכניות בנייה הוא קבלת אישור של שר הביטחון, כאשר כל שינוי במעמד קרקע והכרזה על שטח כעל אדמות מדינה נמצא תחת סמכותו ונזקק לאישורו. המנהל האזרחי הוא גם הקובע את סדר העדיפויות בכל הנוגע להריסת מבנים בלתי חוקיים.


כיצד תתנהל העברת הסמכויות? הפרטים המדויקים לא פורסמו, עם זאת, כינוס מת"ע לא יחייב את אישור שר הביטחון, בניגוד למצב כיום, אלא לסמוטריץ' כשר הממונה תהיה סמכות – בתיאום עם נתניהו – לכנס את הוועדה שאחראית על היתרי הבנייה ביו"ש, ובתקווה לקצר את השלבים להיתר בנייה, שעומדים כיום על חמישה לכל מבנה. 



יש לציין כי המנהל האזרחי נחשב גם היום כגוף תמך של משרד האוצר. כל הכספים שנכנסים למנהל האזרחי מועברים למשרד האוצר וכל ההתדיינות נעשית גם היום מול פקידי האוצר כדי לדון על התקציב לשנה השוטפת, כך שלמעשה השינוי הצפוי הוא פחות רדיקלי ממה שנראה כלפי חוץ.


במפלגת "הציונות הדתית" מקציבים שנתיים ליישום התוכנית, ורואים בה מימוש בפועל של הבטחת הבחירות לפירוק המנהל האזרחי ולהעברת הטיפול בהתיישבות למשרדי הממשלה. בעבר הצהיר סמוטריץ' כי יעביר חוק כזה עם הצטרפותו לקואליציה, אך על פי המסמך שנבנה בימים אלו נראה כי הדרישה להעברת החוק מתייתרת. מלבד סמוטריץ', מי שעומדים מאחורי המהלך הם ח"כ אורית סטרוק ומועצת יש"ע, השותפים בכתיבתו ובתכנונו.


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... -at-16.06.18-750x500.jpeg 750w" sizes="(max-width: 228px) 100vw, 228px" />
יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ'. צילום: יוסי זליגר

פנינו למנהל האזרחי לטובת התייחסותם לשינוי המתוכנן והתארגנותם, אך שם סירבו להגיב: "מדובר בנושאים פוליטיים ואנחנו כלובשי מדים לא יכולים לעזור לכם" נמסר לנו. במכתב ששיגר אתמול (שבת) מתאם פעולות הממשלה בשטחים לעובדים, לקצינים ולחיילים המשרתים ביחידה ובמנהל האזרחי, הובהר כי אין להתייחס לסיטואציה הפוליטית שנוצרה. מדובר צה"ל נמסר: "תפנו למנהל האזרחי".


* * *


כזכור, על פי ההסכם הקואליציוני, שנחתם ביום חמישי האחרון לאחר מו"מ ארוך, מפלגת "הציונות הדתית" תקבל את משרד האוצר ברוטציה, כאשר בחצי השני של הקדנציה יכהן סמוטריץ' כשר התחבורה, החינוך או תיק אחר שייבחר בהסכמה מול הליכוד, סייג שהתקבל לאחר שבכירי מפלגת השלטון המיועדת התרעמו על כך כי עליהם לפנות את משרדיהם בעוד שנתיים וחצי. בנוסף, תקבל המפלגה את משרד העלייה והקליטה, שבו צפוי לכהן ח"כ אופיר סופר. את תפקיד סגן השר מטעם המפלגה, באחד מהמשרדים של "הציונות הדתית", צפוי לקבל ח"כ אוהד טל.


משרד ההתיישבות, שבו למעשה לא מכהן אף שר בממשלה היוצאת, יקבל את השם החדש "המשרד למשימות לאומיות", וצפויה לקבל אותו ח"כ אורית סטרוק, שתקבל גם סמכויות חדשות ובין היתר תהיה אחראית על החמ"ד, השירות לאומי, החטיבה להתיישבות, מכינות קדם צבאיות, מדרשות, גרעיניים משימתיים וגרעינים תורניים.


מחלוקת נוספת במו"מ הייתה נושא הוועדה לשירותי דת, שסביבה התנהל מאבק עם יהדות התורה. המחלוקת נפתרה כאשר הוחלט כי הוועדה תסופח לתוך ועדת חוקה, שבראשה יעמוד ח"כ שמחה רוטמן, שאמור, על פי ההסכם וההצהרות, להוביל בכנסת את הרפורמה במערכת המשפט. בראשות ועדת הרפורמות תעמוד ח"כ מיכל וולדיגר. 


The post אחרי ההסכם עם סמוטריץ': האם המנהל האזרחי אכן יפורק? appeared first on מקור ראשון.


מחבר: yehonatank | מקור ראשון חשיפות: 4 | דירוג: 2/32 ( 5 4 3 2 1 )




 

האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
השולח דיון
נט4יו
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר: