פרסום | קשרו אלינו
נט4יו
כל הרשת הישראלית במקום אחד
21/2/2021 1:50

אקדמיה לטרור: איראן הופכת סטודנטים תמימים לסוכני המשטר בעולם

הממשל החדש בוושינגטון מעלה קמטי דאגה במצחם של רבים במזרח התיכון. בישראל ובמדינות המפרץ חוששים שנשיא ארה"ב ג'ו ביידן יחדש את המשא ומתן על הסכם הגרעין מול האיראנים. את ישראל מטרידה גם ההתבססות האיראנית בסוריה. אלא שאיראן מספקת סיבה נוספת לדאגה, מעבר לאיומיה הקבועים. בנאום שנשא ביום שלישי לרגל יום השנה לחיסול עימאד מורנייה, ראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, הבטיח חסן נסראללה ש"איראן וחיזבאללה בוחנים את הזמן והמקום הנכונים להגיב לאיומיה של ישראל", אך בינתיים הם מתקשים לייצר תגובה.


כתבות נוספות באתר מקור ראשון:

– זירת עימות פוליטית גועשת: מתקן להפקת אנרגיה מפסולת

– חוזרים ללימודים? אולי לא כל כך מהר הפעם

– הדרך לגיוון מערכת המשפט עוברת במתמחים לעליון


פיצוץ המטען סמוך לשגרירות ישראל בניו־דלהי בינואר היה אמור אולי לייצר תגובה כזו. המטען המאולתר, שהונח בשקית פלסטיק על המדרכה, נראה חובבני. מומחי טרור מיהרו לקבוע שהוא תוצר של התארגנות מקומית, ופסלו את האפשרות שהפעולה ממקור איראני – אך מחקירת משטרת הודו עלה כי מאחורי הניסיון הכושל עומדים סטודנטים שיעים ממוצא הודי, שלמדו באוניברסיטת אל־מוסטפא בעיר קום – המרכז הדתי של הרפובליקה האסלאמית. האוניברסיטה משמשת מרכז ללימוד הדת השיעית ובסיס לפאוניברסיטת אל־מוסטפאעילות הגיוס של האיראנים – כך לפי מחקר של מרכז אבא אבן לדיפלומטיה בינלאומית במרכז הבינתחומי הרצליה.


באתר אל־מוסטפא בולטים קורסים המוקדשים לאסלאם השיעי, ומוגשים באנגלית, בערבית, בצרפתית ובפרסית. מטרת הקורסים היא לקשור באופן הדוק בין הזרם השיעי לאיראן, ולשכנע את השיעים ברחבי העולם שבלי המדינה ייכחד הזרם הדתי כולו.


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... es-1230885348-750x500.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
שוטרי ניו־דלהי בוחנים את זירת פיצוץ המטען ליד שגרירות ישראל, לפני שלושה שבועות. צילום: גטי אימג'ס

עורך המחקר, דני סיטרינוביץ, מסביר שאוניברסיטת אל־מוסטפא מפעילה שלוחות בכל העולם, בין השאר בלימודים מקוונים. "הם מאתרים סטודנטים מהזרם השיעי ברחבי תבל, משכנעים אותם במלגות נדיבות ללמוד באחת השלוחות, ואפילו מטיסים אותם לאיראן – הכול כדי לחזק את זהותם השיעית באמצעות שטיפת מוח, ולקבע את הקשר בין הזהות הזו ובין הרפובליקה האיראנית. הסטודנטים לומדים את השפה הפרסית, את המורשת השיעית ואת תולדות המהפכה האיראנית".


שטיפת המוח נושאת פרי. "תהליך ההקצנה של הסטודנטים שלמדו באוניברסיטה בולט לעין. בניגוד לתקופה שלפני המהפכה האסלאמית ב־1979, אז השיעים בעולם היו עוד זרם באסלאם שלא קשור לאיראן, היום הם בעיקר צעירים שעברו תחת מוסד הלימודים בקום על שלל שלוחותיו, והזרם מזוהה לגמרי עם המהפכה האסלאמית. מדובר במאות אלפי סטודנטים שיעים שתומכים בחמינאי וחיזבאללה".


סיטרינוביץ שירת 25 שנה ביחידות האיסוף והמחקר של אמ"ן ובנספחות אמ"ן בשגרירות ישראל בוושינגטון. לדבריו ארה"ב הטילה עיצומים על האוניברסיטה, בנימוק שהאיראנים משתמשים בה ככלי לגיוס פעילים שיילחמו נגד האמריקנים בסוריה. "אבל האמת היא שהסיפור נרחב ועמוק בהרבה", הוא קובע. "במחקר שערכנו עלה שהפעילות של איראן באמצעות האוניברסיטה לא נעצרת בסוריה אלא מתפשטת בעולם".


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... 02/AFP_9378QH-750x519.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
עלי חמינאי. צילום: AFP

סטודנטים מעטים משתתפים בפעילות טרור ממשית לאחר לימודיהם באוניברסיטה, אבל זו רק מטרה אחת משלל היעדים שהמשטר האיראני תולה במוסד זה. בוגרי האוניברסיטה מקבלים הכשרה לשמש מנהיגים מקומיים שיסייעו לאיראן באופן מדיני, הסברתי וכלכלי. בוגרי אל־מוסטפא מנהלים מאבקים ברשתות החברתיות בשירות הרפובליקה האסלאמית. "המגויסים החדשים מטפחים את תחושת המיעוט הנרדף האופיינית לשיעים מבחינה היסטורית. הם מאמינים שיש לעורר תמיכה במשטר האיראני ובמהפכה האסלאמית בכל מקום שיש בו קהילה שיעית: בשוודיה, בדרום אפריקה או בפקיסטן".


למשל, בוגר האוניברסיטה החי באזרבייג'ן מנהל קמפיין לשחרור אימאם שיעי הכלוא בניגריה; בוגר אחר למד בקום, שהה בטהרן וחזר לאחר כמה שנים לדנמרק מולדתו, וכיום הוא האימאם הראשי של קופנהגן. "מבחינת האיראנים, גיוס אדם כזה הוא הצלחה כבירה", מסביר סיטרינוביץ. "הוא מכיר את החשיבה בדנמרק, את השפה ואת הדרכים להשפיע על האוכלוסייה ולעשות נפשות לאיראן. הוא מכיר את החוקים ויודע איך ללכת בין הטיפות. מבחינת האיראנים הוא ממש נכס אסטרטגי לניהול פעילותם במדינה זרה. אדם כזה הוא גם גשר למדינות אירופיות נוספות".


חשיפת המגויסים


מוקד הפעילות של איראן וחיזבאללה באירופה הוא גרמניה. במדינה חיים כיום מאות אלפי שיעים, ופועלים בה יותר מעשרים מרכזי דת שמשמשים את הרפובליקה האסלאמית וארגון הטרור שבחסותה. במרכזים הללו נערכת פעילות של "הכשרת לבבות" וחיבור בין השיעים לאיראנים ולחיזבאללה. בעקבותיה, אנשי הדת פונים אל הקהילות השיעיות המתחזקות בבקשה לתרומות שיממנו את פעילות איראן בעיראק, בסוריה, בלבנון, בתימן ובעזה. חלק מהשיעים יעברו לשלב השלישי, ויתגייסו לפעילות טרור ממשית למען איראן, אבל "העיקר הוא לא גיוס לפעילות טרור, אלא חיבור רעיוני בין הזרם השיעי למשטר באיראן. השאיפה לקבל סיוע כספי מהקהילות השיעיות, התעצמה נוכח הסנקציות שהוטלו על איראן בעת ממשל טראמפ".


לדברי סיטרינוביץ, "התקציב השנתי של חיזבאללה מוערך במיליארד דולר. בכל שנה הארגון קיבל מאיראן 700 מיליון דולר, אך זה השתנה בעקבות העיצומים שהטילו האמריקנים, חיסולו של קאסם סולימאני והתנגדות פנים־איראנית להעברת התקציב ללבנון. כל הגורמים הללו הובילו את חיזבאללה לחפש מקורות מימון חלופיים ולהרחיב את פעילותו בתחומי הסמים, היהלומים, מכוניות היוקרה והלבנת הכספים – וגם בתחום גיוס הכספים מהקהילות השיעיות".


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... 1/02/09000727-750x505.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
פעילים באיראן בעצרת לציון 42 שנה למהפכה האסלאמית. כיכר אזאדי בטהרן, פברואר 2021. צילום: AFP

הפעילות החתרנית של איראן נחשפת בהדרגה. בגרמניה למשל הוציאו את חיזבאללה אל מחוץ לחוק, גם בפעילויותיו האזרחיות לכאורה, וגופי האכיפה פשטו על מוסדות שיעיים ומרכזי דת מקומיים, ואף עצרו אנשי דת. אבל ארגונים רבים המזוהים עם איראן וחיזבאללה עדיין פעילים. "מרכז אל־מהדי, אחד המרכזים החשובים ששימשו את חיזבאללה בגרמניה, פועל עדיין", אומר סיטרינוביץ. "המשטרה פשטה עליו והחרימה ציוד, אבל הוא עובד. בניגוד לעבר הם לא עושים את הפעילות בגלוי, ומנסים להסתיר את תמיכתם באיראן. אבל אשתו של מנכ"ל המרכז, שחושבת שהיא מתחת לרדאר, תכתוב בחשבון הפייסבוק הפרטי שלה דברי שבח לחמינאי או לחיזבאללה. לצערנו, פעילות המנע של משטרת גרמניה היא סמלית בלבד. אם רוצים לייבש באמת את מקורות המימון של איראן וחיזבאללה בלבנון, צריך לפעול מול הקהילות השיעיות".


עורכי המחקר חשפו את הפעילות של איראן דרך "מודיעין רשת", או "ובינט". במכון אבא אבן סקרו את חשבונותיהם ברשתות החברתיות של בוגרי האוניברסיטה ואנשי הסגל שלה, וזיהו את דפוסי הפעולה העיקריים של המוסד, החותר כאמור להגביר את תמיכתן של האוכלוסיות השיעיות בעולם ברפובליקה האסלאמית. לשם כך חכמי דת מגויסים ממדינות שונות ונשלחים לאיראן כדי ש"ימשכו" אליהם תלמידים מארצות מוצאם.


המשטר האיראני מייחס חשיבות גדולה לפעילות האוניברסיטה ושלוחותיה: המנהיג העליון עלי חמינאי הקצה 74 מיליון דולרים בשנה, סכום נכבד במונחים איראניים, לתחזוק שלוחות אל־מוסטפא בחו"ל ולמלגות לסטודנטים שמגיעים לאיראן. הוא גם היה האחראי הישיר למינוי מנהל המוסד, עלי עבאסי. חכמי הדת של אל־מוסטפא מקיימים קשרים הדוקים עם חכמי הדת של חיזבאללה, והמסרים שלהם מתואמים ברמה הרעיונית והמבצעית. "אנו יודעים שבעבר היה שיתוף פעולה מבצעי בין יחידת 910 בחיזבאללה, האחראית על פעילות הטרור בחו"ל, ובין יחידה 400 של כוח קודס האיראני, בראשות קאסם סולימאני", אומר סיטרינוביץ. "שתי היחידות הללו ספגו באחרונה מכות אבטחה קשות. שמות ופנים של בכירים ביחידות נחשפו בידי גורמי ביון בעולם, וכמה פעילים נעצרו. האיראנים והלבנונים בצרות, כי יש חדירה עמוקה מאוד לבסיס הנתונים של היחידות האלה. בין השאר נחשפה הפעילות המשותפת לאיראן ולחיזבאללה בגיוס צעירים מהפזורה השיעית לשלל מטרות, מהסברה ועד פעילות מבצעית".


כך למשל, בסוף 2020 עצרה סוכנות הביון האתיופית 15 אתיופים בחשד שהיו חלק מתא טרור איראני באדיס־אבבה. על פי החשדות, שפורסמו ביום שני השבוע בניו־יורק טיימס, החשודים ביקשו לבצע פיגוע בשגרירות איחוד האמירויות בבירת אתיופיה. התא גם קיבל ככל הנראה הוראה לאסוף מידע גם על שגרירויות ישראל וארה"ב בעיר. הוא נחשף בעקבות מעצרו של מפעיל בשוודיה דווקא.


סיטרינוביץ אומר שהחשיפות הללו מעוררות אופטימיות. "החשיפה באתיופיה והפיגוע בהודו, כישלון לכל הדעות, מעידים על המצב שאיראן נמצאת בו. העובדה שבאתיופיה הם נשענו על מקומיים נטולי ניסיון בחבלה מעידה על הירידה בכוחה המבצעי של טהרן. המקרה הזה גם קשור לחשש מפני חשיפת פעילים. הם חוששים לבצע פעילות טרור בעצמם, אז הם משתמשים בפעילים שליחים, שאי אפשר לסמוך עליהם שיוציאו פיגוע איכותי. אבל מאמצי הגיוס נמשכים כל הזמן".


The post אקדמיה לטרור: איראן הופכת סטודנטים תמימים לסוכני המשטר בעולם appeared first on מקור ראשון.


מחבר: danab | מקור ראשון חשיפות: 3 | דירוג: 2/46 ( 5 4 3 2 1 )




 

האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
השולח דיון
נט4יו
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר: