פרסום | קשרו אלינו
נט4יו
כל הרשת הישראלית במקום אחד
6/4/2021 6:17

מפיץ־על: הווריאנט הברזילאי משתלט על דרום אמריקה

לימה, פרו – הרופא הביט בחולים שנהרו ליחידת טיפול נמרץ שלו בתחושת חרדה עמוקה.


במשך שבועות, סייזר סלומה, רופא בבית חולים מונגרוט בלימה, עקב אחר הדיווחים המצמררים. וריאנט חדש של נגיף הקורונה, שהתפרץ ביער הגשם שבאמזונס, פשט על ברזיל ודחק את מערכת הבריאות שלה לנקודת קריסה. כעת, המטופלים מגיעים במצב קשה הרבה יותר, הריאות שלהם רוויות בנגיף, והם מתים בתוך ימים ספורים. אפילו הבריאים והצעירים לא מוגנים מפניו.


ואז הוא הבין: הווריאנט החדש הגיע גם לכאן.


"בעבר היה לנו יותר זמן", אמר סלומה. "כעת, יש לנו חולים שמגיעים וכעבור כמה ימים כבר מאבדים את השימוש בריאותיהם".


וריאנט P.1, שמכיל בתוכו קבוצת מוטציות שהופכות אותו למדבק יותר וכנראה גם קטלני יותר, הוא כבר לא רק בעיה של ברזיל, אלא של דרום אמריקה כולה – ושל העולם בכלל.


בשבועות האחרונים נישא הווריאנט על פני נהרות ומעבר לגבולות, תוך התחמקות מאמצעים מגבילים שנועדו לרסן את התקדמותו כדי לסייע בביעור נגיף הקורונה מהיבשת. בחלקים בדרום אמריקה מתעוררת כעת חרדה מכך ש-P.1 יכול להפוך במהרה לגרסה הדומיננטית, ולהעביר את האסון ההומניטרי של ברזיל – חולים שנמוגים ללא טיפול, מספר מתים מרקיע שחקים – גם לארצותיהם.


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... 04/AFP_97D7MF-750x500.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
מתפללים לשלומם של החולים. צילום: AFP

"הווריאנט מתפשט", אמר חוליו קסטרו, מומחה למחלות זיהומיות בוונצואלה, "בלתי אפשרי לעצור אותו".


בלימה, גילו מדענים מצאו אותו ב-40 אחוזים מהחולים שנבדקו. באורוגוואי, הוא נמצא ב-30 אחוזים. בפרגוואי גורמים רשמיים טוענים כי מחצית מהנדבקים החיים באזור הגבול עם ברזיל סובלים מגרסת P.1. מדינות דרום אמריקניות אחרות כגון קולומביה, ארגנטינה, ונצואלה וצ'ילה – גילו גם הן את הנגיף בשטחן. מגבלות ברצף הגנטי הקשו על גילוי הפריסה האמיתית של הווריאנט, אך הוא זוהה ביותר מעשרים מדינות, מיפן ועד ארצות הברית.


מערכות הבריאות ברחבי דרום אמריקה נדחקות לקצה יכולתן. אורוגוואי, אחת המדינות העשירות ביותר ביבשת וסיפור הצלחה בתחילת המגפה, מאיצה לכיוון קריסת מערכות רפואית. גורמים בתחום הבריאות טוענים כי פרו נמצאת במצוקה, כשבסוף חודש מרץ נותרו רק 84 מיטות טיפול נמרץ בכל המדינה. במערכת הטיפול הנמרץ בפרגוואי, נגדה התנהלו בחודש שעבר הפגנות ענק בשל ליקויים רפואיים, אין מיטות אשפוז כלל.


"לפרגוואי אין סיכוי ממשי לעצור את התפשטות P.1", אמרה אלנה קנדיה פלורנטין, נשיאת החברה הפרגוואנית למחלות זיהומיות.


"עם התמוטטות המערכת הרפואית, התרופות והאספקה התרוקנו באופן כרוני, הזיהוי המוקדם לא יעיל, קטיעת שרשראות הדבקה לא קיימת, חולים שממתינים לטיפול מתחננים לסיוע ברשתות החברתיות, אין די חיסונים לעובדי הבריאות, ויש אי ודאות לגבי חיסונן של אוכלוסיות כלליות ופגיעות. המצב בפרגוואי חשוך", אמרה פלורנטין.


האופן שבו P.1 התפשט ברחבי האזור הוא סיפור דרום אמריקני מובהק. כמעט כל מדינה ביבשת חולקת גבול יבשתי עם ברזיל. אנשים מתכנסים לעיירות גבול, שם המעבר למדינה אחרת יכול להיות פשוט, ברמה של חציית כביש. ביטחון גבולות לקוי הפך את האזור לגן עדן עבור מבריחים. אבל הם גם הפכו את השליטה בהתפשטות הווריאנט לכמעט בלתי אפשרית.


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... /09109682-2-1-750x500.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
"רצח עם החוצה" במחאה נגד הנשיא בולסונארו. צילום: EPA

"אנו חולקים 1,000 ק"מ של גבול יבש עם ברזיל, מפעל הווריאנטים הגדול ביותר בעולם ומוקד המשבר", אמר גונסאלו מורטוריו, וירולוג מולקולרי אורוגוואני שעוקב אחר התפשטות הנגיף, "ועכשיו זו לא רק מדינה אחת".


העיר טבטינגה בברזיל, עמוק ביערות הגשם באמזונס, משם חושדים כי הנגיף עבר לקולומביה ופרו, מסמלת את המאבק בווריאנט. ה- P.1 שטף את העיר, על 70 אלף תושביה, מוקדם יותר השנה. לרבים באזור יש קשרי משפחה בכמה מדינות והם רגילים לחצות גבולות בקלות – לשוט מעבר לנהר האמזונס לפרו או ללכת ברגל לקולומביה.


"בסופו של דבר אנשים הביאו את הנגיף מצד אחד למשנהו", אמר סינסיו טיקונה טרובאו, מנהיג של שבט ילידי. "המעבר היה חופשי, ושני הצדדים חיו צמוד זה לזה".


כעת, לאחר שחדר למדינות רבות, עצירת התפשטותו תהיה קשה. מרבית מדינות דרום אמריקה, למעט ברזיל, אימצו אמצעי בלימה מחמירים בשנה שעברה, אבל הם בוטלו בשל עוני, אדישות, חוסר אמון ותשישות. עם כלכלה לאומית מוכה ורמת עוני שנוסקת בחדות, מומחים לבריאות הציבור חוששים שיהיה קשה לשמור על מגבלות נוספות. למרות מספר המתים ששבר שיאים, מדינות רבות בברזיל מסירות מגבלות.


כך שחיסון הוא המוצא היחיד. אבל חיסונים נגד הקורונה הם הלוויתן הלבן של דרום אמריקה: הם מוזכרים לעיתים קרובות, אך נראים לעיתים רחוקות. היבשת לא יצרה חיסון משלה ולא ניהלה משא ומתן להסכם אזורי עם חברות תרופות. זהו אחד האזורים שנפגעו הכי קשה בעולם, אך עד כה הוזרקו בו רק שישה אחוזים ממנות החיסונים בעולם. (החריגה היא צ'ילה, המחסנת תושבים במהירות רבה יותר מכל מקום באמריקה, אך עדיין סובלת מעלייה בתחלואה).


"אנחנו לא צריכים להאשים רק את תגובת המדיניות", אמר לואיס פליפה לופז-קלווה, המנהל האזורי של תוכנית האו"ם לפיתוח אמריקה הלטינית והקריביים. "עלינו להבין את שוק החיסונים. ויש כישלון בשוק".


לדבריו, החיסון נעשה כה נדיר עד כי גורמים רשמיים מטילים מגבלות על מידע שקשור אליו. כמעט בלתי אפשרי לדעת כמה ממשלות משלמות עבור מינונים. חלק מהגושים האזוריים, כמו האיחוד האפריקני והאיחוד האירופי, ניהלו משא ומתן על חוזים משותפים, אבל בדרום אמריקה, כל מדינה פעלה בעצמה – והפחיתה את כוח המיקוח של כל אחת אחרת.


"זה הזיק למדינות האלה, ולמאמץ של כל העולם לבלום את הנגיף", אמר לופז-קלווה. "כי מעולם לא היה ברור יותר שאף אחד לא יהיה מוגן עד שכולם מוגנים".


https://www.makorrishon.co.il/wp-conte ... 04/AFP_97A4FH-750x494.jpg 750w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" />
בית חולים שדה בסאו פאולו, ברזיל. צילום: AFP

פאולו בוס, מדען ברזילאי בולט, אמר שזה לא חייב להיות ככה. בוס, שהיה נציג הבריאות של ברזיל באיחוד האומות הדרום אמריקניות, ניהל משא ומתן על כמה עסקאות אזוריות עם חברות תרופות לפני המגפה. אך האיחוד הזה התפרק על רקע הבדלים פוליטיים רגע לפני הגעת הנגיף.


"זה היה התזמון הגרוע ביותר", אמר בוס. "איבדנו יכולות רבות וניסיונות המשא ומתן שלנו היו מקוטעים. הרב-צדדיות נחלשה".


מחסור בחיסונים הביא לשערוריות עקיפה־בתור בכל רחבי דרום אמריקה, אך במיוחד בפרו. מאות אנשים בעלי קשרים פוליטיים, כולל שרי הממשלה והנשיא לשעבר מרטין ויזקרה, חטפו ראשונים את החיסונים. כעת אנשים קוראים להעמידם לדין פלילי.


ככל שהפקידים מתקוטטים ומסע החיסונים מתעכב, הווריאנט ממשיך להתפשט וכבר דומיננטי ב-70 אחוזים ממקרי ההדבקה באזורים מסוימים של לימה. בשבוע שעבר רשמה המדינה את מספר המקרים היומי הגבוה ביותר מאז אוגוסט – למעלה מ-11 אלף. בשבת רשמה המדינה 294 מקרי מוות, הכי הרבה ליום מאז תחילת המגפה.


הפרואנים נדהמו מהמהירות בה ההתפרצות המחודשת הכריעה את מערכת הבריאות. אנליסטים בתחום בריאות הציבור ופקידי הממשלה האמינו שפרו הייתה מוכנה לגל שני אבל לא לווריאנט.


"לא ציפינו לגל שני כה חזק", אמר פרסי מייטה-טריסטן, מנהל המחקר באוניברסיטה המדעית של הדרום בלימה. "הגל הראשון היה כה נרחב. נוכחותו של הווריאנט הברזילאי עוזרת להסביר למה".


תרגום: אלחנן שפייזר


The post מפיץ־על: הווריאנט הברזילאי משתלט על דרום אמריקה appeared first on מקור ראשון.


מחבר: Rina Nakonechny | מקור ראשון חשיפות: 4 | דירוג: 2/53 ( 5 4 3 2 1 )




 

האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
השולח דיון
נט4יו
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר: