פרסום | קשרו אלינו
נט4יו
כל הרשת הישראלית במקום אחד
27/1/2022 4:27

רוחות חיוביות: דו"ח חדש חושף מגמות מעודדות במאבק באנטישמיות

כבר התרגלנו לקרוא מדי שנה דו"חות מלאים בתקריות אנטישמיות מרחבי העולם; שנאת יהודים, פיגועים, שנאה ברשת ועוד. מספר דוחות כאלה התפרסמו השנה שוב, אך כעת, לראשונה יוצא דו"ח שמציג דווקא את השיפורים וההצלחות בתחום המאבק באנטישמיות ורדיקליזציה ברחבי העולם.


בהודעה משותפת לנשיא המדינה ולאוניברסיטת תל אביב לכבוד יום הזיכרון הבינלאומי לשואה 2022, מרכז קנטור באוניברסיטת תל אביב מפרסם לראשונה סקירה שנתית – מגמות חיוביות במאבק באנטישמיות וברדיקליזציה ברחבי העולם. הדו"ח הוגש לנשיא המדינה יצחק הרצוג ביום הזיכרון הבינלאומי לשואה.


מעיקרי דו"ח המגמות החיוביות במאבק באנטישמיות וברדיקליזציה ברחבי העולם: בזירה המשפטית נקבעו ב-2021 שורה של תקדימים מעודדים במאבק באנטישמיות, שצמצמו את היכולת של מפיצי תעמולת שנאה לפעול בחופשיות. בין הבולטים בהם פסיקה של בית הדין האירופי לזכויות אדם נגד חבר פרלמנט בולגרי שהפיץ תעמולת אנטישמית בספריו. בזירה הפוליטית והחקיקתית הגדילו ממשלות ברחבי העולם את המשאבים המוקצים להגנה על קהילות יהודיות, מינו נציבים למאבק באנטישמיות ואימצו את הגדרת האנטישמיות של כוח המשימה הבינלאומי להנצחת זכר השואה.


נשיא המדינה יצחק הרצוג: "משבר האנטישמיות בעולם מתעצם, אך המאבק העולמי נגדו מתעצם גם הוא. אנו עדים ליוזמות רבות בעולם הנלחמות באנטישמיות, ועלינו לעודד ולטפח את המגמות החיוביות הללו. חיזוק האור חשוב לא פחות מהמאבק בחושך. אני מודה למרכז קנטור על המחקר המסור ועל עבודתו הנאמנה בניטור מצב האנטישמיות".


מרכז קנטור לחקר יהדות אירופה בזמננו באוניברסיטת תל אביב מפרסם לראשונה סקירה מקיפה על מגמות חיוביות במאבק באנטישמיות וברדיקליזציה ברחבי העולם. הסקירה כוללת המלצות לפעילות ולמדיניות שירחיבו ויחזקו את המגמות האלה. הדו"ח הוגש היום (ה') לנשיא המדינה יצחק הרצוג, בטקס שנערך במשכן הנשיא בירושלים ביום הזיכרון הבינלאומי לשואה שחל מדי שנה ב-27 בינואר – היום בו שוחרר מחנה ההשמדה אושוויץ בשנת 1945.


כל פרק בדו"ח מסתיים בסדרת המלצות לארגונים ולממשלות המבקשים להגביר את המאבק באנטישמיות. כך, למשל, המחברים ממליצים לפעול להקמת אתר אינטרנט אחד שירכז מידע והדרכה באשר לשיקום בתי קברות יהודיים באירופה, לקדם הוראת שואה בעולם הערבי במנותק מהקשרים אקטואליים, לכונן מנגנונים שיפקחו על האופן שבו ממשלות מיישמות התחייבות באשר למאבק באנטישמיות, ולעודד מועדוני ספורט במזרח אירופה להצטרף לתוכניות למאבק בחוסר סובלנות דתית.


פרופ' אוריה שביט, ראש מרכז קנטור: "בדיון על האנטישמיות בכלל, ומגמות של רדיקליזציה בפרט, נהוג בדרך כלל להתמקד בתופעות השליליות והמדאיגות. החלטנו שראוי לפרסם גם דוח שנתי שעניינו התפתחויות ופעילויות חיוביות ומעודדות. זאת משלושה טעמים: להכיר טוב למי שכבר פעילים; לדרבן ממשלות וארגונים נוספים ברחבי העולם ליזום פעולות דומות; ולקדם דיון בהצעות פעולה קונקרטיות לחיזוק ולשיפור התוכניות הקיימות".


בתחום המשפט: בבתי משפט ובבתי מחוקקים ברחבי העולם נרשמו התפתחויות מעודדות בנוגע למאבק באנטישמיות: כך למשל בפברואר 2021 פסק בית הדין האירופי לזכויות אדם נגד חבר הפרלמנט הבולגרי וולן סידרוב, מייסד מפלגת הימין הקיצוני אטקה, שהביע עמדות אנטישמיות בספריו שפורסמו לפני כ-20 שנה. בנוסף, כמה בתי משפט ברחבי אירופה קבעו אף הם בהקשרים דומים כי יש ביטויי שנאה שהם כה רעילים עד כדי הפרת זכויותיהם של כל המשתייכים לקבוצה המותקפת.בנוסף, הנציבות האירופית הרחיבה את רשימת מעשי הפשע באיחוד האירופי, כך שתכלול פשעי שנאה כולל התבטאויות אלימות.


האיחוד האירופי השיק "אסטרטגיה למאבק באנטישמיות ולטיפוח חיים יהודיים" אשר בין היתר מעודדת העמדה לדין על התבטאויות ומעשים אנטישמיים במדינות החברות. הפרלמנט של אוקראינה בארה"ב, העביר חוק למניעת אנטישמיות ולנקיטת פעולות כנגדה בספטמבר 2021. כאמור, החוק מגדיר אנטישמיות לפי הגדרת ה-IHRA וקובע שמי שיימצא אשם ייענש על פי החוק הקיים לפשעי שנאה. מספר מדינות חוקקו חוקים בעקבות גלי האנטישמיות של העת האחרונה: מדינת ניו יורק אסרה הצגת סמלי שנאה (כגון צלב קרס) על רכוש ציבורי; קליפורניה קבעה כי יש להכיר במניעי דת ואפליה בפשעי שנאה ברמה המקומית, ולהדריך את כוחות המשטרה בנושא.הרצוג


בעולם הספורט: גזענות ואנטישמיות בקרב האוהדים הן תופעה מוכרת ונפוצה בזירת הספורט העולמית, אך כעת החליטו גופים ממרכזיים בספורט, ביניהם קבוצות מובילות, להילחם בתופעה המכוערת. המאבק באנטישמיות בספורט בא לידי ביטוי בכל הרמות: מהאיחוד האירופי וארגונים ארציים, דרך הקבוצות ועד לאוהדים. ביום הזיכרון  הבינלאומי לשואה, 27.1.21, הכריזה ההתאחדות לכדורגל באנגליה כי היא מאמצת את הגדרת האנטישמיות של IHRA, וקבוצות כדורגל במדינה הלכו בעקבותיה. מועדון הכדורגל המפואר צ'לסי השיק אתר ייעודי בשם 'אומרים לא לאנטישמיות' במטרה לנקות את שורות האוהדים מהנגע.


ההתאחדות לכדורגל באוסטריה אימצה את הגדרת האנטישמיות של IHRA. קבוצת הכדורגל הגרמנית בורוסיה דורטמונד והקבוצה ההולנדית פיינורד רוטרדם חברו לבית אנה פרנק כדי לפתח קווים מנחים למאבק באנטישמיות בכדורגל, כחלק מתוכנית חינוכית נגד אנטישמיות בשם "משנים את השירים", המקודמת בשיתוף עם האוהדים. הנציבות האירופית הציגה אסטרטגיה למיגור האנטישמיות בספורט – עם דגש על כדורגל. בווינה נערך "הכנס הגלובלי על תפקידו של הכדורגל במאבק באנטישמיות". בארה"ב הסתיימה הקריירה של שחקן ה-NBA מאיירס לאונרד לאחר שאמירות אנטישמיות שלו במהלך משחק וידאו הופצו ברשתות החברתיות. קבוצתו, מיאמי היט, ביטלה את החוזה שלו והוא נקנס בסכום של $50,000. ביוני 2021 פוטר מאמן הפוטבול של תיכון דקסברי במסצ'וסטס, דייב מיימרון, בעקבות התבטאויות אנטישמיות.


שיקום בתי קברות: בפולין, בסלובקיה, באוקראינה ובמדינות נוספות מגלים בשנים האחרונות צעירים רבים עניין בעבר הרב-תרבותי של ארצותיהם ובחיים המשותפים עם שכניהם היהודים, והמגמה באה לידי ביטוי בין היתר בשיקום בתי קברות יהודיים.


ממשלות וחקיקות: מדינות וארגונים רבים במערב נלחמים באנטישמיות במגוון אמצעים: הקצאת משאבים להגנה על קהילות יהודיות ולתוכניות הדרכה בנושא, מינוי נציבים למאבק באנטישמיות, קידום חקיקה נגד גילויי אנטישמיות, ארגון כנסים בינלאומיים, הצהרות רשמיות ואימוץ הגדרת האנטישמיות  של כוח המשימה הבינלאומי להנצחת זכר השואה (IHRA). מאז 2015, ובעיקר בשנתיים האחרונות, אימצו יותר מ-800 גופים ברחבי העולם את הגדרת האנטישמיות של כוח המשימה הבינלאומי להנצחת זכר השואה (IHRA).


מדינות המפרץ: בשנים האחרונות חלו התפתחויות חיוביות ביחס ליהודים ולתרבות היהודית באיחוד האמירויות ובבחריין. מגמה זו הואצה עוד יותר בעקבות החתימה על הסכמי אברהם בספטמבר 2020. הקהילה היהודית באיחוד האמירויות צומחת במהירות ומונה היום יותר מ-1000 נפש.  במוזיאון 'צומת התרבויות' בדובאי נפתחה במאי 2021 תערוכה להנצחת השואה תחת הכותרת "אנו זוכרים", הראשונה מסוגה בעולם הערבי. שגרירי ישראל וגרמניה נכחו בטקס ההשקה. בדובאי פועל בית כנסת באופן פתוח מאז סוף 2018 וכן נחנך מרכז קהילתי יהודי.


The post רוחות חיוביות: דו"ח חדש חושף מגמות מעודדות במאבק באנטישמיות appeared first on מקור ראשון.


מחבר: ohadr | מקור ראשון חשיפות: 2 | דירוג: 2/42 ( 5 4 3 2 1 )




 

האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
השולח דיון
נט4יו
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר: