פרסום | קשרו אלינו
נט4יו
כל הרשת הישראלית במקום אחד
3/2/2022 7:44

אולימפיאדת החורף בבייג'ינג מעוררת שוב את הפגיעה בזכויות האדם

בייג'ינג זכתה במשחקי הקיץ האולימפיים 2008 בעיקר בהנחה שהמשחקים יביאו לשיפור בחירויות האזרח במדינה. הפעם כבר אין דיבורים כאלה. אולימפיאדת החורף 2022 נפתחת מחר (ו') בבייג'ינג תחת אבטחה כבדה ואזהרות של גורמים רשמיים שספורטאים או גורמים אחרים עלולים לעמוד בפני תביעה משפטית אם הם יתבטאו בעניין זכויות אדם או נושאים רגישים אחרים.


המשחקים הם תזכורת הן לעלייתה של סין והן להתעלמותה מחירויות האזרח, שהובילה לחרם דיפלומטי בראשות ארה"ב.


ארגוני זכויות אדם תיעדו עבודת כפייה, מעצרים המוניים ועינויים, וארה"ב כינתה את כליאתם של לפחות מיליון אויגורים בסין "רצח עם". סין גם ספגה ביקורת על היעלמותה הכמעט מוחלטת מעיני הציבור של כוכבת הטניס פנג שואי לאחר שהאשימה בכיר לשעבר במפלגה הקומוניסטית השלטת בתקיפה מינית.


אך עם עוצמה פוליטית, כלכלית וצבאית רבה יותר מזו שהייתה לה לפני 13 שנים וחצי, נראה שהפעם סין חוששת פחות ממה שהעולם יגיד. ומגפת הקורונה העניקה לה שליטה גדולה עוד יותר באולימפיאדה, במיוחד עם נוהל הבידוד לעיתונאים מבקרים, המופרדים ב"בועה" מהאוכלוסייה הסינית הכללית.


"אין מה 'להוכיח' בשלב זה; 2008 הייתה 'מסיבת יציאה', וכל מה שהמשחקים הללו עושים הוא לאשר את מה שידענו בעשור האחרון", אמרה אמנדה שומן, חוקרת סין באוניברסיטת פרייבורג. "אם כבר, יש הרבה פחות לחץ מאשר ב-2008. הממשלה הסינית יודעת היטב שידה העליונה הכלכלית הגלובלית מאפשרת לה לעשות מה שהיא רוצה".


לוועד האולימפי הבינלאומי לא היו הרבה אפשרויות כאשר העניק לסין את המשחקים בפעם השנייה. שישה מועמדים אירופיים אפשריים, בראשם נורבגיה ושוודיה, פרשו מהתמודדות מסיבות פוליטיות או עלויות. אזרחים בשתי מדינות אחרות – שוויץ וגרמניה – הצביעו נגד האירוח במשאלי עם.


חברי הוועד בחרו בסופו של דבר בבייג'ינג – מדינה סמכותנית שאינה זקוקה לאישור הבוחרים כדי להמשיך – על פני אירוח האולימפיאדה באלמטי, קזחסטן, בהצבעה צמודה, 44-40.


הוועד אפשר לסין להימנע מפיקוח על זכויות אדם. החל מאולימפיאדת פריז 2024, הערים המארחות יהיו מוכרחות לדבוק בעקרונות המנחים של האו"ם בנושא עסקים וזכויות אדם. אך סין לא הוכפפה לכללים האלו כשנבחרה ב-2015.


"כשסין מארחת שוב את האולימפיאדה, זו כבר לא סין של 2008", אמר האמן הסיני המתנגד למשטר איי ויווי. איי עזר לעצב את אצטדיון קן הציפור המפורסם ששימש במשחקי 2008 – בתקווה שזה יסמן פתיחות חדשה – ואז התחרט על כך, וכינה אותו ואת האולימפיאדה "החיוך המזויף" של סין.


איי נכלא ב-2011 בסין באישומים לא מוגדרים וכעת חי בגלות בפורטוגל. קן הציפור שוב יארח את טקס הפתיחה. "סין התרחקה עוד יותר מדמוקרטיה, מחופש העיתונות ומזכויות אדם, והמציאות הפכה לקשה עוד יותר", הוסיף איי.


הטון של סין הוקשח מאז הפעם האחרונה שאירחה את המשחקים. ב-2008, בייג'ינג הגבילה שידור מכיכר טיאננמן אך אפשרה זאת; הסכימה ל"אזורי מחאה", על אף שמעולם לא נעשה בהם שימוש, שכן הגישה נדחתה שוב ושוב; והסירה כמה מגבלות דיווח יותר משנה לפני המשחקים. היא גם ביטלה את חסימת האינטרנט המצונזר שלה עבור עיתונאים.


אך ב-2022 אין ויתורים כאלו. המגפה תגביל את העיתונאים ל"בועה" אטומה היטב, אם כי ישנה גישה לאינטרנט. המארגנים הסינים הזהירו ספורטאים זרים שכל הצהרה הנוגדת את החוק הסיני עלולה להביא להענשתם. באפליקציית הטלפון החכם שבשימוש נרחב על ידי ספורטאים וכתבים נחשפו פרצות אבטחה בולטות. כמה מהוועדים האולימפיים הלאומיים המליצו לקבוצות ולצוותים שלא לקחת טלפונים אישיים או מחשבים ניידים לבייג'ינג.


הוועד הבינלאומי, שמרוויח מיליארדים מחסויות ומזכויות שידור, נוטה שלא להתבטא בפומבי נגד המארגנים הסינים שהם, בעצם, ממשלת סין.


חלק מהשינויים המשפיעים על 2022 החלו חודש לאחר סוף אולימפיאדת 2008, כשהמשבר הפיננסי העולמי התרחש. סין צלחה אותו טוב יותר מרוב המדינות האחרות, מה שהגביר את ביטחונה. סין גם ראתה מאז את עלייתו של שי ג'ינפינג, שניהל את אולימפיאדת 2008 ומונה למזכיר הכללי של המפלגה הקומוניסטית ב-2012.


"למרות ששי היה אחראי על המשחקים האולימפיים של 2008, משחקי החורף הם באמת המשחקים של שי", אמר שו גואוקי, מרצה להיסטוריה באוניברסיטת הונג-קונג. הוא המחבר של "חלומות אולימפיים: סין וספורט, 1895-2008".


מרי גלאגר, המלמדת לימודי סינית באוניברסיטת מישיגן, אמרה שמצב הדמוקרטיה בארה"ב ו"תגובת המגפה הגרועה" שלה חיזקו עוד יותר את סין: "כרגע הכישלונות המרובים של ארה"ב יוצרים מומנטום ללאומנות מחודשת ואמון בסין", אמרה גלאגר. "והכול נעשה יעיל יותר על ידי השליטה הקפדנית של המפלגה הקומוניסטית על מידע, שיכולה להמטיר 'אנרגיה חיובית' על מה שקורה בסין תוך פרסום דיווחים שליליים בלבד ממדינות אחרות, בייחוד ארה"ב".


סין התלוננה ב-2008 שמחאות זכויות האדם ברחבי טיבט הפכו את האולימפיאדה לפוליטית. מרוץ הלפיד האולימפי, שעבר סיבוב הופעות עולמי, התמודד עם הפגנות אלימות בלונדון ובמקומות אחרים. מאז לא ניסה הוועד לחזור על דבר כזה שוב.


סין, שכינתה את ההאשמות נגד בדבר הפרת זכויות אדם "שקר המאה", אומרת ששילוב ספורט ופוליטיקה נוגד את האמנה האולימפית. נשיא הוועד הבינלאומי, תומס באך, השתמש גם הוא בעיקרון הזה כמגן מפני מבקרים.


אך אחרים רואים צביעות מצד סין. "ספורט ופוליטיקה אכן מתערבבים", אמרה לורה לוהרמן, מומחית לסין באוניברסיטת רייט סטייט. "פוליטיקה עוסקת בחלוקה ובשימוש במשאבים מוגבלים – בעיקר כוח וקבלת החלטות, אבל גם כספים. ספורט הוא כולו עניין של כוח וכסף – גם אם הוא מנוסח כהאדרת הישגים אתלטיים".


ויקטור צ'ה, שעבד בבית הלבן תחת הנשיא ג'ורג' בוש הבן וחיבר את הספר "מעבר לתוצאה הסופית – הפוליטיקה של ספורט באסיה", אמר שטענותיה של סין על אחרים המבצעים פוליטיזציה של ספורט הוא מקרה מובהק של "הפוסל במומו פוסל".


"אין מדינה שהתעלמה מהמנדט של האמנה האולימפית להפריד בין פוליטיקה לספורט יותר מסין", כתב צ'ה, המרצה באוניברסיטת ג'ורג'טאון, במאמר בשבוע שעבר עבור המרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים. "חרף רצונו של העולם שהאולימפיאדה תהיה נטולת פוליטיקה. כפי שכתב פעם ג'ורג' אורוול: 'ספורט הוא מלחמה מינוס היריות'".


The post אולימפיאדת החורף בבייג'ינג מעוררת שוב את הפגיעה בזכויות האדם appeared first on מקור ראשון.


מחבר: Elchanan Speiser | מקור ראשון חשיפות: 2 | דירוג: 2/48 ( 5 4 3 2 1 )




 

האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
השולח דיון
נט4יו
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר: